Cred că nu există persoană care să nu-şi fi dorit măcar o dată să aibă în casă un colţ exotic. În general, problema e spaţiul, dar mai pot să apară şi probleme de aprovizionare cu plante exotice în oraşele mici. Şi de ce să nu recunoaştem, uneori şi bugetul e o problemă.
Probabil că prima dificultate pe care o aveţi este evaluarea corectă a spaţiului disponibil pentru flori, a luminii şi temperaturii în unele cazuri. Primul lucru pe care e bine să-l ştiţi este că nu trebuie să vă lăsaţi luaţi de valul achiziţiilor. Asta poate să însemne foarte mulţi bani daţi pe nişte plante care să nu se potrivească spaţiului dumneavoastră sau ideii de exotism. Nu le aglomeraţi de dragul de a avea cât mai multe, pentru că din cauza asta vor deveni greu de îngrijit şi veţi consuma din ce în ce mai mult timp pentru aceasta. Plantele trebuie să reprezinte o bucurie pentru toată familia, ceva care să lumineze casa şi să-i dea culoare. În clipa în care devin o povară (prea multe, prea dificile, timp insuficient), ceva trebuie schimbat.
BROMELIILE
Bromeliile sunt accesibile pe perioada de iarnă-primavară, iar preţurile nu sunt foarte mari. Singura care face excepţie este Aechmea, care este ceva mai scumpă pentru că este şi de talie ceva mai mare. Cea mai accesibilă şi nepretenţioasă este Billbergia.
La momentul înfloririi, cea mai frumoasă pare să fie Tillandsia cyanea, care are bractei roz şi flori violet ca nişte fluturi. Toate bromeliile au nevoie de căldură, umiditate în aer destul de mare şi lumină filtrată. Razele directe ale soarelui pot fi ucigătoare pentru ele. Apa administrată în exces poate să ducă la putrezirea rădăcinilor care nu formează un colet prea mare. Deci mai degrabă le pulverizaţi pe frunze, decât să le udaţi abundent la rădăcină.
DRACAENELE
Dracaenele pot fi achiziţionate pe tot parcursul anului. Sunt varietăţi de talii diverse, unele cu frunze verzi strălucitoare, altele variegate spectaculos. Plantele mature, ramificate şi plantate grupat în ghivece mari sunt cele care atrag cel mai bine atenţia. Plantele mici sunt ieftine, dar au nevoie de ani buni ca să ajungă la înălţimi apreciabile. Deşi unii se plâng că nu reuşesc să înveţe cum să le ude şi plantele pierd frunze accelerat, Dracaenele sunt printre cele mai tolerante plante pe care le-am întâlnit. Tolerează cu stoicism lipsa luminii naturale corespunzătoare, dereglările de udare, pamântul de orice fel etc. Însă, fără lumină va creşte puţin şi unele varietăţi îşi vor pierde variegaţia. Ramificarea tulpinilor se face prin tăieri.
Orhideele Phalaenopsis sunt şi ele pe lista exoticelor. Când aude lumea ceva despre orhidee îşi spune că sigur sunt pretenţioase. Unele sunt, într-adevăr. Dar nu e şi cazul Phalaenopsis-ului. Bucuraţi-vă de ele!
Citește pe Antena3.ro