x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Farmecul unor amintiri pretioase dezvaluit de casa tenorului Ludovic Spiess

Farmecul unor amintiri pretioase dezvaluit de casa tenorului Ludovic Spiess

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    29 Sep 2005   •   00:00
Farmecul unor amintiri pretioase dezvaluit de casa tenorului Ludovic Spiess
LOCUINTA DE VEDETA
Intr-o zi in care ploaia torentiala a invadat Bucurestiul, iar moleseala instalata degraba nu promitea mai nimic, tocmai intr-o astfel de zi un loc aparte l-a avut spectacolul cu tema: vizita la familia Spiess, oferit prin amabilitatea gazdelor: tenorul Ludovic Spiess si sotia sa, Gerda.

Creator a numeroase roluri principale de succes, tenorul a dovedit ca poate sa depaseasca insa cu brio si dificultatile unui alt fel de rol, unul din afara sferei muzicale, care tine de scenografia spatiului propriu. Atributiile acestui rol au fost impartite insa cu partenera de viata, sotia Gerda, artizanul cu cele mai mari merite ale acestui demers, care poate fi pe buna dreptate considerat unul artistic.

UN APARTAMENT AERISIT


Povestea spatiului actual este recenta si vine dupa una lunga, ce data din 1961: "In aceasta casa locuim de trei ani, dupa ce am vandut-o pe cea in care stateam, de pe Str. Polona, de 31 de ani, o casa foarte mare, cu trei niveluri". Schimbarea nu a adus multe regrete, pentru ca atentia matura cu care fiecare oferta a fost cantarita de catre sotie a adus o alegere reusita: o suprafata de 170 mp cu 4 camere, 3 bai, o bucatarie atat cat sa-ncapa in ea toate dotarile necesare unor pasionati in ale artei culinare, o boxa la subsol si un garaj.

Structura asteptarilor mai rafinate ale familiei Spiess a dictat gustul pentru alegerea acestui apartament situat central, "a côte de Place Charles de Gaulle". Nici nu te-ai fi asteptat la altceva din partea unor oameni care au strabatut toata aceasta lume, adunand de-a lungul anilor amintiri pretioase si foarte multi prieteni, care trebuie primiti asa cum se cuvine.

SCENOGRAFIA SPATIULUI


Ideea-cadru a scenografiei reusite de proprietari o reprezinta punerea intr-un decor comun a obiectelor si pieselor de influente diferite, intr-o maniera care sa genereze ambianta potrivita pentru exercitarea celei mai placute indeletniciri, aceea de a asculta sunetele: "In voie si liniste, la intensitatea care ne satisface si ne da acea bucurie a muzicii adevarate". Combinate cu mare dichis isi gasesc locul in living: piese de mobilier in stil florentin Pierre de Cordoba, incarcate de semnificatia celor 30 de ani pe care i-au implinit, canapeaua si fotoliile de inspiratie norvegiana, alaturi de obiectele de decor, toate una si una, care pigmenteaza reusit incaperea.

O dimensiune muzicala speciala o da camerei pianul, un Bruckner, o piesa foarte buna si rara, care satisface pretentiile justificate pe deplin ale proprietarilor. Numai bataile pendulei, "foarte, foarte batrana, de vreo 80 de ani, mostenita de la soacra-mea", au reusit sa ne readuca la realitate, din atmosfera burgheza plina de farmec care ne-a invaluit, foarte bine pusa in scena de modul in care apartamentul a fost decorat, prin evidentierea fiecarei piese, fara salturi neasteptate de stil sau nepotriviri ambientale.

OBIECTE CU POVESTE


Prilejul de a povesti momentul obtinerii Premiului de interpretare la Concursul de canto de la Toulouse din 1964, important pentru evolutia ulterioara a tenorului, este dat de evocarea unui vas de Sevre, care-si gaseste bine locul pe pian. Despre crouchon, un desert preparat din fructele sezonului taiate cubulete, peste care se toarna o sampanie rafinata, mai putin acida, afli de indata ce pomenesti de un bol care-ti ia ochii, foarte frumos slefuit in cristal de Bohemia. Si cate si mai cate…


Ne plac lucrurile de mare finete pe care aproape ca, asa cum zice ardeleanul, te temi sa le folosesti, pentru ca sunt atat de fine, incat ti-e frica sa nu se ciobeasca si sa le stirbesti din frumusete"
Ludovic Spiess


O frumoasa tapiserie, lucrata manual, imbraca unul din peretii biroului. Apartine unei familii de patru piese, raspandite astfel: doua sunt la Deutche Bank din Berlin si inca una la Muzeul National

×