Invelitorile şi tămplăriile metalice pentru casele de locuit sunt deja cunoscute. Dar potenţialul metalului este intrevăzut şi pentru faţadele viitoarelor locuinţe din cartierele rezidenţiale, şi nu numai
Producătorii germani de materiale de construcţii caută soluţii concrete şi practice pentru cei care visează la o casă confortabilă, estetică, dar şi rentabilă din punct de vedere al consumului de energie. Ei dezbat cu asociaţiile de arhitecţi din spaţiul european unde se vorbeşte limba germană (din Germania pănă in Austria, Elveţia) un program de popularizare şi de implementare a materialelor de construcţie realizate din metale. Aceste discuţii vizează protecţia clădirilor impotriva condiţiilor meteo din ce in ce mai imprevizibile, economia de energie şi impiedicarea poluării mediului. Aspectele tratate intre specialişti vin să soluţioneze problemele enumerate mai sus cu materiale din metal. Se poate spune că viitorul in construcţii, pe plan european, va prezenta clar o tendinţă puternică, axată pe folosirea metalului (aluminiu, oţel, aliaje rezistente la coroziune) pe scară largă, inclusiv pentru case, vile şi blocuri de locuit.
De la industrial la individual
Dacă pentru clădirile de birouri, cele comerciale şi industriale, metalul este deja un material obişnuit, de la structură şi pănă la finisaje, nu acelaşi lucru se poate spune despre casele individuale. Şi asta deoarece materialele din metal sunt mai costisitoare, deşi ele sunt garantate pentru mai mult timp decăt cele tradiţionale şi prezintă reale avantaje. In plus, pentru locuinţele individuale sau colective (blocuri) intervine criteriul subiectiv. Oamenii pur şi simplu asociază metalul cu o senzaţie de rece, de lipsă de ospitalitate sau de personalitate. Dar acest lucru e pe cale să se schimbe. La o atentă observare a ceea ce se intămplă in cartierele rezidenţiale de la noi, se poate constata că acest criteriu al personalităţii este deja spulberat. Intr-un astfel de cartier, locuinţele sunt proiectate la fel, au finisaje asemănătoare, parcelele de pămănt pentru grădină sunt egal impărţite, deci, cel mai sigur mod de personalizare a caselor rămăne la interior. Criteriile subiective incep să conteze mai puţin şi pentru că in ziua de azi cei care cumpără sau construiesc o locuinţă sunt interesaţi de aspectele practice: finisaje durabile, rezistenţă la intemperii, la cataclisme naturale, protecţie şi izolare termică şi fonică, preţuri bune.
La toate aceste argumente practice se adaugă forţa de convingere a proiectanţilor. Arhitecţii sunt in favoarea folosirii metalului, care să sublinieze formele minimaliste sau avangardiste ale caselor viitorului. Deci transferul folosirii materialor metalice de la clădirile mari la casele de locuit se face rapid.
Produse reciclabile şi estetice
Protecţia mediului este o chestiune foarte popularizată acum la noi, dar cu veche tradiţie deja in Uniunea Europeană. In materie de construcţii se urmăreşte ca din faza de producţie pănă la cea de montaj şi exploatare, materialele folosite să fie prietenoase mediului. Cei care produc acoperişuri şi faţade metalice invocă acum şi faptul că aceste elemente de construcţie pot fi şi reciclate, ceea ce nu se intămplă cu o mare parte a altor finisaje.
Faţadele metalice sunt considerate foarte practice şi nepoluante, pentru că se montează uscat, nu mai există resturi nedorite pe şantier, un alt punct important pe agenda ecologică. Permit montarea cu uşurinţă a sistemelor de termoizolare exterioară, contribuind şi la economia de energie pentru incălzirea locuinţelor. Şi pe lăngă atenţia faţă de mediu, faţadele metalice sunt apreciate ca estetice şi uşor de intreţinut in timp. Arată bine pe o perioadă lungă şi protejează eficient faţadele caselor impotriva intemperiilor meteorologice neprevăzute cum ar fi: furtunile cu vănturi puternice, tornadele, ploile torenţiale. De asemenea, prin sistemele de montaj (care conţin şi strat anticondens) şi calitatea materialelor se certifică, şi rezistenţa faţadelor la trecerile bruşte de la cald la rece, deci la temperaturi extreme, dar şi rezistenţa la coroziune.
Exactitate la montaj
Faţadele metalice pot fi realizate cu diferite produse: de la sinding (lambriuri exterioare din aluminiu sau oţel) la casete de faţadă sau tablă cutată (cu diferite profile care permit folosirea lor atăt pentru pereţi, căt şi pentru acoperişuri). Toate produsele se montează uşor şi rapid. Sunt eliminate din start posibilităţile de a se greşi la montaj tocmai datorită ingeniozităţii sistemului. Faţadele metalice includ şi serii de accesorii (şuruburi autofiletante, elemente de prindere) special destinate lor, fabricate de asemenea conform calităţii şi dimensiunii panourilor sau casetelor. Există firme care in funcţie de proiectul casei pot oferi panouri metalice pe dimensiuni, pierderile de material fiind astfel minime. Dacă am vorbit numai despre avantaje, trebuie spus că marele dezavantaj este unul foarte sensibil, adică cel al costurilor. Aluminiul este un material costisitor, dar oţelul pare să fie mai accesibil financiar.
Diferenţa dintre aluminiu şi oţel este la garanţia oferită, respectiv 30 de ani pentru aluminiu şi 15 ani pentru oţel. Pentru astfel de materiale firmele serioase oferă cerificate de garanţie, iar produslelor lor sunt marcate fiecare in parte, pe lăngă sigla firmei, chiar cu ora de ieşire din lanţul de producţie. Firmele nu oferă un preţ pe metru pătrat informal in lipsa unui proiect de arhitectură. Dar dacă vă găndiţi la posibilitatea placării casei sau chiar a blocurilor cu faţade metalice merită măcar să cereţi o ofertă, mai ales in condiţiile penuriei de meşteri zidari şi zugravi de la noi, care duce la creşterea manoperei pentru finisajele tradiţionale