x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Feng-Shui pas cu pas

Feng-Shui pas cu pas

23 Iun 2005   •   00:00
Feng-Shui pas cu pas

Zonificarea energetica a spatiului Metode de evaluare a spatiului construit

Civilizatia traditionala chineza si-a datorat nivelul de dezvoltare tehnologicspirituala capacitatii sale de structurare cognitiva a lumii fizice si psihice conform unei viziuni unitare si integrative. La baza oricarei forme de existenta era identificat un proces de structurare pe niveluri si componente, proces bazat pe ciclicitate, analogie si corelare. Toate disciplinele traditionale aveau ca fundament un model simbolic-cosmologic, construit ca un sistem de teorii integrate, ceea ce-i dadea deosebita valoare teoretic-aplicativa: teoria Vidului Central, teoria multiplicarii Yin- Yang, a celor 4 Stari, celor 8 trigrame etc.

Traditia atribuie miticului rege saman Fu Xi (aprox. 4000 i.Hr) descoperirea modelului energetic denumit Ho Tu, imprimat pe spatele unui cal ce iesea din apele fluviului Ho. Desenul energetic cuprindea aranjarea spatiala a numerelor yin-yang corespunzatoare celor 5 Stari elementare. Acestea exprima principiile absolute care stau la baza existentei fenomenelor relative, asa cum sunt ele generate si manifestate de catre Cer si Pamant, si reprezinta prototipul aranjamentului trigramic al Modelului Cerului Anterior. Fu Xi este unul din cei trei conducatori mitici care, in traditia chineza, i-au civilizat pe oameni invatandu-i folosirea focului, a plugului, cum sa-si construiasca case si sa traiasca in comunitati stabile. Tot ei au dat oamenilor un cod ontologic si moral ce a stat la baza dezvoltarii scrierii ideografice si a sistemului divinatoriu Yi Jing.

Modelul Cerului anterior al lui Fu Xi

Acesta reprezinta un model de generare si aranjare complementara a celor 8 trigrame, care definesc Realitatea Absoluta manifestata de cele 8 cuante analogic-arhetipale ce dau universului proprietatile holografice si de sincronicitate (lumea fenomenala implicita a lui David Bohm sau structura sinergetica a lui R. B. Fuller). Trigramele, purtand denumiri simbolice, pot exprima caracteristicile corelate ale oricaror sisteme temporale, spatiale si psihice.

Modelul Cerului Posterior (Lo Shu) al lui Wen Wang

El reprezinta modelul manifestarii fenomenalrelative al lumii si este exprimat tot de aceleas i 8 trigrame, dar rearanjate intr-un anume mod. Traditia spune ca modelul era imprimat pe carapacea unei broaste testoase care iesea din apele fluviului LO. Din punct de vedere spatial, trigramele definesc cele 8 directii cardinale pe care vin influentele energetice specifice trigramelor, a 9-a directie fiind considerata centrul lor generator si integrativ (Pamantul Central). Avem 4 directii principale (yang) si 4 directii secundare (yin). Aceste directii spatiale genereaza Matricea arhetipal-geomantica a bazei telurice, cunoscuta si sub numele de Matricea Radacina, Patratul Magic sau cele 9 Palate si constituie principalul instrument de analiza si evaluare a spatiului din Feng Shui. Incadrarea spatiului construit intr-un anume ciclu temporal precum si directia de orientare cardinala a lui sunt elementele principale necesare generarii unei matrice energetice.

Datorita proprietatilor holografice ale modelului (structura Partii este identica cu cea a Intregului), fiecare directie spatiala sau ciclu temporal ce exprima o anumita energie arhetipala (trigrama) de pe periferia aranjamentului poate fi structurata in mod similar, ea trecand in centrul matricei. De aici pot rezulta alte 8 posibile rearanjari energetice, care, prin raportare la aranjamentul arhetipal, pot defini structural un spatiu.

Evaluarea unui spatiu construit se face in principal prin analiza suprapusa a 4 matrice energetice:
  • matricea radacina (arhetipala);
  • matricea bazei telurice, determinata de perioada ciclica de 20 de ani in care a fost generat spatiul;
  • matricea Fetei (Apei), determinata de directia de orientare cardinala a fatadei principale;
  • matricea Spatelui (Muntelui), determinata de orientarea fatadei posterioare.

    Relatiile energetice matriceale, care definesc structura acelui spatiu, sufera in timp influent a perioadelor temporale tranzitive, definite si ele in aceeasi modalitate.

    Acest model conceptual a stat la baza dezvolta rii Scolii Busolei, sub cele doua forme principale ale sale: teoria celor doua Grupe de influenta Est-Vest si teoria celor 9 Stele Zburatoare.

    Important este faptul ca acest model poate fi aplicat si evaluarii unei persoane sub aspectul analizei psiho-somatice a structurii sale native si tranzitive. Orice fiinta se inscrie intr-o anume tipologie temperamental-comportamentala definita de cele 8 trigrame.

    In planul energetic al organismului uman, ele guverneaza activitatea celor 8 meridiane extraordinare, suportul constitutiv si fiziologic al energiei ancestrale mostenite de fiecare din noi. Structura nativa si cea tranzitiva a unei persoane se poate astfel suprapune peste matricele de analiza a spatiului, rezultand astfel posibilitatea analizei comparative persoanaspatiu.

    In cadrul scolii exista si alta metoda de evaluare spatiu - persoana care apartine de Scoala Constelatiei Purpurii (Ziwei Doushu), bazata pe Astrologia celor 4 Stalpi ai Destinului, avand matricea energetica de analiza formata din 12 zonificari energetice (12 Palate Celeste). Este o metoda mai complexa si se utilizeaza mai mult pentru evaluarea persoanei.

    Determinarile specifice acestei scoli trebuie completate in analiza spatiului cu cele ale Scolii Formei. Fundamentale sunt aici cunoasterea principiilor exprimate de teoria yin-yang si cea a celor 5 Elemente, cu care putem defini, analiza si corela intre ele toate componentele unui spatiu, precum si al persoanelor utilizatoare. Este vorba aici si de dezvoltarea unor capacitati intuitive de evaluare, capacitati identificate atat de bine de psihologia transpersonala. Aceasta se poate obtine prin practici meditative si contemplative specifice.

    Principalele criterii de evaluare a spatiului

    Orice spatiu ambiental construit, existent sau propus, are o multitudine de componente care rezulta ca urmare a actiunii unor criterii utilizate in actul creativ.

    Aceste componente pot fi definite prin anumite caracteristici specifice fiecarui criteriu utilizat. Caracteristicile pot fi analizate, definite si corelate intre ele pe baza principiilor teoriilor conceptual-energetice enuntate anterior (vid central, yin-yang, 5 elemente, 8 trigrame).

    Toate aceste caracteristici prin dimensiunile fizice sau subtile, influenteaza organismul uman in structura sa psiho-somatica si determina compatibilitatea persoana-spatiu. In Feng-Shui, principalele criterii si caracteristici de analiza a componentelor spatiale sunt:
  • criteriul geografic-ambiental si climateric: vecinatati indepartate si imediate, amplasament si orientari cardinale, insorire si vanturi dominante;
  • criteriul functional-utilitar: dispunerea spatiala a functiilor utilitare pe orizontala si verticala, circulatii, iluminare naturala si artificiala, instalatii;
  • criteriul constructiv: materiale, tip structura, rezistenta, sveltete, stabilitate;
  • criteriul compozitional-estetic: forma, ritm, rapoarte si proportii, trasee regulatoare, marime si dimensiuni, stil si aspect, culori, luminozitate;
  • criterii umane psiho-somatice: tipologie constitutional-temperamentala, predispozitii personale, stil viata, nevoi specifice.

    Evaluarea compatibilitatii spatiu-persoana

    In cazul unui spatiu existent, avand determinate principalele caracteristici personale si spatiale, etapa presupune analiza compatibilitat ii persoanei individualizate energetic cu caracteristicile specifice ale acelui spatiu. Analiza trebuie sa evidentieze aspectele perturbatoare determinate de lipsa relatiei armonioase dintre beneficiar si spatiul sau ambiental, precum si aspectele ce trebuie corectate. Sunt avute in vedere masuri legate de amenajarea ambientala, mobilare si decorare. In cazul coabitarii mai multor persoane in acelasi spatiu, se realizeaza analiza interpersonala raportata la acel spatiu, urmarinduse beneficitatea confortului pentru toti.

    In cazul unui spatiu nou, ce trebuie proiectat, studiul de Feng-Shui trebuie sa fie un element important necesar pentru elaborarea temei de proiectare.

    Arh. Dan Dumitriu
    Consultant Feng-Shui, astrologie Tel: 021/232.96.94
  • ×
    Subiecte în articol: spaţiu analiza matricea