x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Feriga cu aspect de coarne de cerb

Feriga cu aspect de coarne de cerb

de Cornelia Constantin    |    26 Ian 2006   •   00:00
Feriga cu aspect de coarne de cerb
MEREU VERDE
Platycerium este o feriga cu aspect deosebit. Initial, frunzele de la baza sunt de un verde deschis dupa care, treptat, devin maronii pal si au aspect de pergament. Cele din mijloc, mai tinere, sunt paroase si seamana cu coarnele de cerb. De aici vine si denumirea populara a plantei. Atunci cand este cultivata in ghivece, ea poate avea frunze de pana la 50 cm, dar in natura ele pot creste pana la 1 m lungime.

Planta creste in sud-estul Asiei si in Australia, in zone umbrite, pe trunchiurile copacilor sau in adanciturile stancilor. Din acest motiv ea s-a adaptat la solurile sterpe si uscate. Ca planta de apartament ea trebuie udata superficial si pamantul de la suprafata se lasa sa se usuce bine intre doua udari. O puteti uda cufundand-o intr-un vas cu apa pentru 10 minute, dupa care indepartati toata apa care se scurge din ghiveci in farfuriuta.

Puteti sa-i aplicati ingrasamant insa numai in concentratii scazute si doar in perioada de crestere (aprilie-august). Iarna o puteti tine in spatii insorite, unde temperatura poate sa coboare pana la 7 grade Celsius. Ghivecele cu Platycerium se pot amplasa practic oriunde in casa, pentru ca aceasta feriga tolereaza atat expuneri insorite, dar si umbrite.

IN GRADINI BOTANICE
In Romania aceasta planta poate fi admirata si la Gradina Botanica din Bucuresti si cu siguranta si la cele din tara. Pentru cei care doresc sa-si achizitioneze un exemplar trebuie sa le spun ca este extrem de rara pe piata. Asadar, inarmati-va cu rabdare si perseverenta.

INFO
Este una dintre putinele plante de apartament care se dezvolta bine chiar si in umbra deasa.

Ca si suratele sale, aceasta feriga poate fi plantata cu succes in ghivece suspendate

Ce sa fac cu Azaleea?

Am cumparat de curand o Azalee atrasa fiind de frumusetea florilor. Insa nu-i merge deloc bine. Am vazut ca frunzele se maronesc la varf si florile se vestejesc. Au mai ramas cateva din cate erau si nu stiu ce sa fac. Puteti sa ma ajutati? - Simona Vasile, Bucuresti

Azaleea nu tolereaza temperaturile ridicate in aceasta perioada si nici uscaciunea din aer. Din aceasta cauza frunzele se brunifica de la varf catre baza si in final cad, lasand tulpinile golase. Florile se trec si ele mai repede la temperaturi ridicate. Atunci cand planta are foarte multe flori deschise in acelasi timp se si trec in aproximativ aceeasi perioada. Un alt aspect important al ingrijirii Azaleei este udarea cu apa dedurizata, atat la radacina, cat mai ales pe frunze. Apa dedurizata se obtine simplu, prin fierberea si racirea apei de la robinet. Udarea se face prin asociere cu temperatura. Daca temperatura este ridicata si udarea plantei se face mai des. Daca temperatura scade, scade si numarul de udari aplicate. Sfatul meu este sa pastrati planta intr-un spatiu luminos si racoros, in jur de 10 grade. O sa vedeti ca brunificarea frunzelor va inceta, iar florile vor rezista mai mult timp pe ramuri. Exista varietati care, pe masura ce trece perioada de inflorire, isi pierd frunzele si posesorii lor cred ca plantele au murit. Aveti rabdare, udati cu atentie si in scurt timp plantele vor iesi din perioada de repaus, vor creste vizibil si treptat vor avea alti butoni florali. Multa rabdare si grija, iar florile va vor rasplati eforturile.
×