Vă doriţi o plantă decorativă prin frunziş pentru colţul dumneavoastră verde? Nimic mai simplu şi mai ieftin: varietăţile de ficus vă stau la dispoziţie
Ficusul este la noi una dintre cele mai populare plante decorative prin frunziş. Nu cred că există casă în care să nu existe o astfel de plantă sau să nu fi existat una. Este catalogată ca fiind plantă de interior, dar în sezonul cald poate fi amplasată fără probleme în balcon, terasă sau chiar grădină. "Ieşirea în aer liber" îi va prinde bine, se va dezvolta frumos şi va scăpa cu uşurinţă de boli sau dăunători. Este o plantă aspectuoasă care cere foarte puţin. Însă nu toate varietăţile se îngrijesc la fel. Unele cresc repede şi au nevoie de multă apă. Altele cresc încet şi sunt mai sensibile la excesul de apă.
ATRACTIV ŞI NEPRETENŢIOS
Ficusul elastica este cel mai răspândit la noi din mai multe motive: nu necesită îngrijiri deosebite, creşte repede sub formă de arbust, are frunze mari şi lucioase, este tolerant în privinţa temperaturii şi udării. Ba chiar acceptă şi câteva ore de soare direct, fără ca frunzele să se păteze în vreun fel. În plus, se poate procura de la standurile cu plante mixte, care de obicei sunt şi foarte ieftine (la dimensiuni mici, desigur).
Sunt două lucruri pe care merită să le reţineţi în legătură cu această varietate de ficus: planta tânără necesită transplantare cam de două ori pe an, aşa încât să aibă loc să-şi dezvolte rădăcinile şi să crească; dacă nu-i aplicaţi nici o tundere este posibil ca planta să nu se ramifice de la sine. În general, tunderile se fac primăvara, pentru corectarea portului, dar şi toamna, aşa încât să nu ocupe foarte mult spaţiu în camere.
BONSAI DIN FICUS
Iubitorii bonsailor ştiu că pot obţine din ficus nişte plante deosebite. Însă nu toate varietăţile se pretează la astfel de modelări. În general, se aleg varietăţile cu frunze mici şi tulpini care nu se lemnifică foarte repede. Una dintre ele este varietatea benjamin, care are un aspect graţios, iar frunzele pot fi şi variegate în unele cazuri. Alta este microcarpa.
Frunzele acestei varietăţi seamănă ca aspect cu cele de la elastica, însă dimensiunea este simţitor mai mică. Varietatea benjamin se vinde uneori cu tulpinile împletite pentru un efect decorativ mai interesant sau se aşază mai multe plăntuţe mici în acelaşi ghiveci pentru a crea un efect de tufă bogată.
Bonsaii din ficuşi sunt consideraţi mai accesibili atât din punct de vedere al preţurilor (bonsaii modelaţi ani la rând şi din varietăţi rare sunt extrem de scumpi), cât şi al îngrijirilor. Însă asta nu înseamnă că nu necesită grijă mare la udare.
MEZINUL FAMILIEI
Cel mai scund dintre ficuşi este varietatea pumila. Practic el are aspectul unei iedere de mici dimensiuni şi se foloseşte în mod similar. Este însă probabil cel mai dificil dintre ficuşi, pentru că are un ritm de creştere încetinit şi nu foloseşte toată apa administrată. Există astfel riscul să putrezească rădăcinile.
Ficusul pumila poate fi folosit ca atare, ca plantă de interior, dar el se pretează foarte bine în aranjamente ca şi plantă companion. Dacă veţi găsi o plantă spectaculoasă tunsă "pe picior" cu acelaşi ritm de udare ca şi pumila, îi puteţi asocia fără probleme.
Toate varietăţile au nevoie de lumină naturală. În lipsa ei sau doar la lumină artificială plantele intră în declin: se îngălbenesc frunzele, apoi vârful crenguţelor tinere.
ÎNGRIJIRI
Cel mai important lucru pe care îl puteţi face pentru plantele dumneavoastră, nu numai pentru ficuşi, este să fiţi atenţi. Nu există nişte reguli care să se aplice oricum şi oricând. Dar dacă observaţi atent felul cum se dezvoltă planta dumneavoastră, sigur n-o să daţi greş în îngrijirea ei. Amplasamentul trebuie să fie de aşa natură încât lumina naturală să ajungă la plantă cât mai mult. Dacă planta creşte repede, schimbaţi ghiveciul cu unul mai mare. Dacă vedeţi că nu se ramifică, atunci tundeţi-o şi tamponaţi apoi tăietura cu apă călduţă (poate să curgă seva lăptoasă care este otrăvitoare). Dacă apar arsuri şi e vară, feriţi planta de soare direct. Dacă e iarnă, depărtaţi-o de sursele de căldură.
INFO
În zonele sale de origine ficusul creşte ca un copac de câţiva metri înălţime şi cu diametrul tulpinii de câţiva zeci de centimetri. Unele varietăţi au rădăcinile atât de ciudate, încât cresc la suprafaţă ca nişte umflături sau au aspect de tulpină împletită. Dacă aveţi ocazia să mergeţi în zona de sud a Statelor Unite sau în Australia, veţi fi uimiţi de aceste "jocuri" ale rădăcinilor. Ce altceva mai puteţi face pentru planta dumneavoastră? Să folosiţi ghivece solide pentru varietăţile arbustive, aşa încât să nu se răstoarne din cauza greutăţii. Să le sprijiniţi cu tutori pe cele fragile, aşa încât să nu se rupă.
Citește pe Antena3.ro