x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Filtre pentru o apa cu adevarat potabila

Filtre pentru o apa cu adevarat potabila

de Catiusa Ivanov    |    06 Iul 2006   •   00:00
Filtre pentru o apa cu adevarat potabila
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Apa care curge la robinetele romanilor este zi dupa zi mai murdara. Ministrul Mediului preconizeaza o imbunatatire a calitatii apei abia dupa ce infrastructura va fi schimbata, adica peste vreo 12 ani. Filtrele de apa ar putea fi o solutie ieftina pentru imbunatatirea calitatii lichidului vital.

In ultimii ani, furnizorii de apa, dar si institutiile statului depun tot mai multe eforturi pentru a imbunatati calitatea apei asa-zise "potabile".

Din nefericire insa, rezultatele nu sunt vizibile, oamenii consumand in continuare apa poluata. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, declara in urma cu ceva timp ca "apa are parametrii perfecti atunci cand pleaca din statiile de tratare, insa, din cauza instalatiilor invechite, nu mai are aceeasi calitate cand ajunge la robinetele consumatorilor".

Mai mult decat atat, ministrul Mediului mai declara ca "trebuie sa fim foarte precauti in consumul apei potabile, preferabil ar fi chiar sa o fierbem si sa o racim inainte de a o consuma".

APA POTABILA PESTE 12 ANI

Pentru a putea imbunatati calitatea apei pe care o consumam, ar trebui sa schimbam toata tevaraia din Bucuresti, lucru imposibil, atat din punct de vedere financiar, cat si din pricina dificultatii si anvergurii lucrarii. In momentul de fata, in Bucuresti sunt tevi mai vechi de 60 de ani, iar jumatate din reteaua de canali-zare a orasului are durata de exploatare expirata. Romania incearca sa-si rezolve problemele legate de calitatea si distributia apei pana in 2018.

CLORUL DIN APA ESTE CANCERIGEN

Apa din retea, din cauza infiltratiei, dar si a ruginii, contine substante anorganice (calcar, clor, fier, plumb) si bacterii care pot provoca mari probleme de sanatate. Evian Mozes, manager la firma Evro, distribuitor de filtre de apa, afirma ca plumbul este foarte toxic pentru organism, calcarul poate duce la formarea de pietre la rinichi, bacteriile sunt responsabile de o multime de boli ale aparatului digestiv, printre care se numara si ulcerul, iar clorul cu care este tratata apa, conform ultimelor cercetari, poate duce la aparitia cancerului.

Persoanele mai responsabile au incercat sa rezolve problema consumand apa plata sau apa minerala, insa costurile implicate de aceasta solutie sunt destul de ridicate pentru buzunarele romanului de rand.

FILTRATI APA

Folosite de zeci de ani in SUA si in tarile dezvoltate din Europa, dispozitivele de filtrare a apei ar putea fi o solutie eficienta pentru problema cu care se confrunta orasenii.

Pe piata se gaseste o gama larga de astfel de produse: filtre din bumbac, filtre din carbon, lampi cu ultraviolete, filtre din carton. Alegerea acestui dispozitiv o facem in functie de problemele care le are apa pe care o consumam. Cristian Grigore, manager la firma Theracare, importator de filtre de apa, ne-a sfatuit ca inainte de a achizitiona un filtru de apa sa facem o analiza a apei. Abia dupa ce avem rezultatele testului putem lua decizia corecta. Spre exemplu, daca nu avem bacterii in apa, nu este nevoie sa cumparam o lampa cu ultraviolete . Nu ne este folositoare, deoarece aceasta elimina doar bacteriile si nimic altceva.

FILTRELE DIN BUMBAC

Dispozitivele de filtare a apei cu filtru din bumbac sunt cele mai folosite produse de acest gen din Romania. Sunt alcatuite dintr-o carcasa din plastic si cateva accesorii necesare montajului la robinetul chiuvetei (vezi foto). Filtrul propriu-zis este facut din bumbac si filtreaza doar substante mai mari de 60 de microni. Este indicat a fi folosit in cascada cu alte filtre, ajutand printr-o prefiltrare la prelungirea duratei de viata a celorlalte filtre. In cazul in care este folosit singur, nu va filtra bacteriile, clorul si nici mineralele mai mari. Pretul dispozitivului cu tot cu filtru este cuprins intre 100 si 300 RON, in functie de accesoriile pe care le are, iar pretul filtrului, separat, este de aproximativ 10 RON. Filtrul de bumbac trebuie schimbat la aproximativ sase luni.

FILTRE DIN CARBON

Dispozitivele cu filtre din carbon activ sunt cele mai eficiente de pe piata. Filtreaza substantele mai mari de 0,5 microni, eliminand atat mineralele, cat si bacteriile in procent de 80%. Singura substanta pe care o elimina este clorul. Pentru un randament mai bun si o durata mai mare de viata pot fi montate in cascada cu un filtru de bumbac. Pretul unui asemenea dispozitiv variaza intre 120 si 400 RON, iar pretul filtrului de carbon, separat, este de aproximativ 50 RON. Cartusul din filtrele din carbon trebuie schimbat la aproximativ un an si poate sa filtreze maximum 4.500 l de apa.

OSMOZA INVERSA

Acest sistem de filtrare este compus dintr-un filtru din carton care elimina sarurile, calcarul si mirosul de clor, fiind perfect pentru persoanele care folosesc apa de la putul din curte. Este indicat a fi montat numai in cascada cu un filtru din bumbac si unul din carbon. Pretul acestui produs, care include si filtrele din carbon si bumbac, este de aproximativ 300 de dolari si are capacitatea sa filtreze 200 de litri pe zi.

REVOLUTIONAR

Lampa cu ultraviolete este cel mai nou produs in domeniu si are rolul de a elimina definitiv orice tip de bacterie. Este alcatuita dintr-un dispozitiv cu raze ultraviolete si o carcasa metalica.

Acest filtru este recomandat a fi folosit in cascada cu un filtru de bumbac, unul de carbon si unul de carton. Daca este folosit singur, se va infunda foarte repede si durata sa de viata va fi redusa semnificativ. Pretul acestui produs variaza intre 120 si 170 de dolari.

SFATURI
Daca aveti un dispozitiv cu filtru de bumbac si doriti sa achizitionati unul cu filtru de carbon, nu este nevoie sa schimbati tot dispozitivul, ci numai filtrul. Filtrele din carbon fabricate din nuca de cocos au cea mai lunga durata de viata. In cazul in care dispozitivul de filtrare este prea mare, exista posibilitatea sa il montati sub chiuveta, nu numai pe chiuveta. Este indicat sa filtrati si apa cu care gatiti, nu numai cea pe care o beti.
×
Subiecte în articol: carbon apei filtre filtru bumbac