x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Financiar

Financiar

28 Iul 2005   •   00:00

Romania e lider la credite! / Cine va prelua CEC?

Romania e lider la credite!

Piata bancara romaneasca a cunoscut cel mai ridicat ritm de crestere al creditarii bancare din regiune, conform unui studiu publicat de Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB). In general, regiunea central si est-europeana are o dinamica a creditarii superioara mediei continentului dezvoltat. Astfel, activele bancare cumulate s-au majorat in 2004 cu 15%, pana la un nivel de 658 miliarde euro (fata de 572 miliarde euro in 2003). Cea mai mare crestere a fost inregistrata in Romania (53,5%), Ucraina (30,2%) si in Rusia, considerata cea mai mare piata bancara din regiune (28,5%).

Europa Centrala si de Est continua sa reprezinte o regiune foarte atractiva pentru banci, cresterea economica previzionata pentru 2005 fiind de 4,8%, fata de numai 1,5% pentru zona Euro. Previziunile pentru Romania vad o crestere cu 5,5% a economiei in anul 2005, peste media regiunii. In ultimii doi ani, bancile au crescut de aproximativ trei ori mai repede decat economia in ansamblu si este de asteptat ca aceasta tendinta sa continue. Imprumuturile companiilor reprezinta motorul cresterii activitatii bancare, datorita expansiunii sale mai rapide.

Vine din urma insa puternic creditul pentru consum, acordat persoanelor fizice, asa numitul "retail". In 2004, imprumuturile catre companii au crescut cu 15% in Europa Centrala, cu 32% in Europa de Sud-Est si cu 28% in CIS (Belarus, Rusia, Ucraina). In zona Euro, imprumuturile catre companii au crescut cu 5,4%. Creditele catre persoane fizice se plaseaza la rate si mai mari de crestere. Potentialul de crestere pentru acest segment devine si mai evident in comparatie cu zona Euro, unde creditele destinate clientilor persoane fizice se ridica la un nivel mediu de 50% din PIB. In Europa Centrala, nivelul acestor credite este de 12,4% din PIB, in Europa de Sud-Est de 11,9% si in CIS de numai 3,5%.

In ECE, bancile internationale controleaza aproximativ 45% din totalul activelor bancare. Cu 27,3 miliarde de euro, UniCredit se plaseaza pe locul al cincilea. In timp ce componenta topului primelor cinci banci a ramas nemodificata fata de anul trecut, pozitiile acestora s-au schimbat: la sfarsitul anului 2003, KBC conducea topul, urmat de Erste Bank, Unicredit, HVB si Raiffeisen. Dupa activele totale proportionate (adica investitiile efective in ECE), Raiffeisen se claseaza pe locul al treilea (cu 28,6 miliarde de euro), dupa Erste Bank (31,7 miliarde de euro) si KBC (29,8 miliarde de euro). Bancile austriece sunt puternic reprezentate in regiune. Printre cele mai mari 16 grupuri bancare, se afla patru banci austriece (Erste Bank, Raiffeisen, VAG si HypoAlpe Adria), in timp ce Bank AustriaCreditanstalt se ocupa de coordonarea activitatilor bancare din regiune, in cadrul HVB.

In ceea ce priveste activele totale, Raiffeisen International inregistreaza cel mai rapid ritm de crestere, cu o rata anuala cumulata de 33,4% pentru activele totale din ultimii patru ani. Aceasta reprezinta mai mult decat dublul cresterii inregistrate de Erste Bank (15,2%) si grupul HVB (12,4%). Raiffeisen si grupul HVB detin cea mai mare acoperire geografica, fiind prezente pe 15 piete din regiune. ING, Citigroup si VAG acopera fiecare cate opt piete.

Cine va prelua CEC?

Erste Bank avea planuri mari. Convinsi ca institutia romaneasca li se potriveste ca o manusa si ca va fi privatizata inaintea Bancii Comerciale Romane, oficialii bancii se aratau dispusi sa plateasca un pret foarte mare pentru a castiga licitatia. "Vom fi foarte agresivi in procesul de privatizare, iar daca se va intampla sa pierdem in fata unui alt competitor, inseamna ca statul roman a incasat foarte multi bani", spunea, in luna mai, presedintele Erste Bank, Andreas Treichl. O alta varianta a austriecilor - preluarea Bancii Tiriac, le-a fost "suflata" de HVB Bank. Saptamana trecuta, Erste s-a decis: va participa la privatizarea BCR. Hotararea a fost justificata printr-un comunicat in care se preciza ca interesul pentru CEC a fost exprimat in conditiile in care Casa de Economii urma sa fie prima scoasa la vanzare. Preocupat mai mult de alegerile anticipate, Guvernul nu a lansat inca anuntul de privatizare, desi fusese vehiculata data de 15 iulie.

O miscare similara a facut Dexia Bank. Aflati in vizita la Bucuresti, oficialii bancii anuntau deja, la finele lunii trecute, planurile de mentinere a retelei teritoriale a CEC, anticipand o posibila preluare. Alte planuri ale belgienilor erau legate de imbunatatirea derularii programelor finantate din fonduri europene. Saptamana trecuta, surpriza! Si Dexia vrea sa preia, potrivit scrisorii de interes, tot BCR! Alti doi potentiali participanti la privatizarea Casei de Economii, Unicredit si HVB/Bank Austria, au iesit din calcul dupa ce au anuntat ca fuziunea planificata la nivel international exclude, cel putin pentru moment, alte achizitii in Romania. Neinscrise in procesul de privatizare al BCR, dintre companiile care si-au anuntat initial interesul pentru CEC, au ramas EFG Eurobank Ergasias (Grecia) si OTP (Ungaria).

Sursa: www.wall-street.ro
×
Subiecte în articol: bank erste erste bank