x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Flori plutitoare pline de gratie - Nuferii - simbol al puritatii

Flori plutitoare pline de gratie - Nuferii - simbol al puritatii

de Cornelia Constantin    |    14 Dec 2006   •   00:00
Flori plutitoare pline de gratie - Nuferii  -  simbol al puritatii

De cate ori vrem sa vorbim despre nuferi, vorbim de fapt despre gradinile de apa si plantele acvatice. E adevarat ca la noi nu sunt chiar raspandite si ca furnizorii de astfel de plante sunt putini, iar varietatile, mai putin spectaculoase decat cele pe care le vedem in strainatate.

Mereu verde

De cate ori vrem sa vorbim despre nuferi, vorbim de fapt despre gradinile de apa si plantele acvatice. E adevarat ca la noi nu sunt chiar raspandite si ca furnizorii de astfel de plante sunt putini, iar varietatile, mai putin spectaculoase decat cele pe care le vedem in strainatate. Dar toate au un inceput, nu-i asa?

De retinut. Atunci cand va ganditi sa plantati si nuferi in iazul dumneavoastra trebuie sa tineti cont de cateva lucruri. Sunt varietati de nufar rezistente la temperaturile din timpul iernii de la noi si nuferi tropicali, foarte spectaculosi, dar care nu pot sa se dezvolte la noi decat in perioada calda din an. Un alt aspect este legat de adancimea iazului. In general nuferii au nevoie de o adancime de 2-3 m, pentru ca au tulpini lungi. Sunt si nuferi care cresc la adancimi de 4-5 m. Plantele tinere pot fi asezate intr-un iaz sau bazin putin adanc, dar in timp vor trebui mutati. Nuferii au frunze care ocupa o suprafata mare la nivelul apei si in comparatie cu ele florile sunt mici. Insa in fata bogatiei de culori a varietatilor hibride sigur nu se mai gandeste nimeni la acest aspect. Florile nu par niciodata complet deschise din cauza petalelor interioare care seamana mai degraba cu niste stamine. Ele isi etaleaza frumusetea vreme de patru-cinci zile, dar numai in prima emana un parfum asemanator celui de coniac.

Plantarea. La momentul plantarii trebuie sa dispuneti de vase de mari dimensiuni, in care sa se afle sol bogat in minerale si ingrasamant natural. Nufarul creste dintr-un rizom care nu trebuie plantat prea adanc. Daca il achizitionati cu radacini, cand il plantati trebuie sa rasfirati radacinile in vas. Presati pamantul bine, asa incat sa nu ramana pungi de aer care ar putea sa impiedice dezvoltarea radacinilor, dar lasati mugurele de crestere in afara. In acest moment puteti sa cufundati nufarul cu vas cu tot in iaz. La inceput, in apa mai putin adanca si pe masura ce-i cresc frunzele puteti sa-l mutati la adancime mai mare. Nufarul se inmulteste prin diviziune sau prin seminte. Daca in timp observati ca el se comporta diferit, ganditi-va daca nu cumva si conditiile sale de mediu s-au schimbat. Sunt foarte sensibili la aceste schimbari.

Nuferii iarna. Indata ce temperaturile scad, nuferii intra intr-o perioada de stagnare. In acest moment trebuie sa luati masurile necesare in functie de varietatea pe care o aveti. Daca aveti o varietate mai rezistenta la temperaturi scazute nu inseamna ca ea nu necesita protectie. O prima varianta ar fi sa scoateti nufarul din iaz, sa-l plantati adanc in pamant si sa-l acoperiti cu paie. In primavara il veti putea pune la loc in apa. O alta solutie, dar mai cu bataie de cap este sa acoperiti intregul iaz cu placi de lemn deasupra carora sa asezati paie, frunze si apoi pietre. In primavara, dupa ce pericolul inghetului a trecut, puteti sa indepartati protectia. Mai puteti sa pastrati rizomii nuferilor in pivnita cu conditia sa nu-i lasati sa se usuce, pentru ca pot muri. Ei se impacheteaza in muschi si frunze, dupa care se pun in pungi de plastic. In acest fel umiditatea se pastreaza vreme indelungata. E bine totusi sa-i verificati din cand in cand.

Nuferii tropicali sunt tratati ca plante anuale, dar daca vreti sa-i pastrati aveti cateva solutii. O varianta ar fi sa-i mutati intr-o sera si sa nu le aplicati ingrasamant pe perioada de iarna. Daca nu aveti o sera, dar dispuneti de un acvariu, procedati in felul urmator: plantati nuferii in ghivece de 10-15 cm diametru, cufundati-i in acvariu si plasati deasupra lor o lampa fluorescenta.
Atentie !
Daca nu aveti nici acvariu, atunci lasati nuferii sa se usuce pentru cateva zile, dupa care asezati-i in borcane cu apa distilata pastrate la intuneric si la temperaturi de 10-15 grade. Este posibil ca din cand in cand sa fie nevoie sa schimbati apa. Primavara scoateti nuferii pentru plantare in iaz numai dupa ce temperaturile au trecut de 20°C. Daca va grabiti, riscati ca ei sa moara sau sa intre in stagnare
Nufarul de Amazon este o adevarata minunatie a naturii. El are frunze perfect rotunde, cu marginea usor inaltata, cu petioluri rezistente, care pot sustine o greutate de 20 kg. Nufarul este plantat de obicei la 2 m adancime. Florile sale au dimensiuni de aproximativ 30 cm si se deschid numai noaptea. Culoarea florilor se schimba in functie de momentul zilei: la inceput, ele sunt de un alb pur, trec treptat prin multe nuante de roz si la final devin rosii aproape violet. Totul dureaza 12 ore: debuteaza la miezul noptii si pana in ziua urmatoare la pranz a disparut deja sub apa
Nuferii, ca flori taiate
Anumite varietati de nuferi albi, galbeni sau roz se folosesc si ca plante taiate pentru a se obtine diverse buchete. Cele mai multe buchete sunt pentru mirese si li se asociaza puritatea ca simbol. Ati aflat probabil ca nuferii au diverse proprietati utilizate in medicina naturista, dar e bine sa retineti ca ele se gasesc in rizom, nu in tulpina plantei. El contine substante astringente, analgezice si antiseptice. Este uneori folosit si in tratarea unor boli ginecologice.
Nuferii, in gradinile noastre botanice
In Gradina Botanica de la Cluj se pastreaza intr-o sera speciala faimosul Nufar de Amazon, pentru care vizitatorii se aduna cu interes. Si Gradina Botanica din Bucuresti detine mai multe varietati de nuferi. Din pacate, tocmai acea sera ramane mai mereu inchisa, din cauza valorii ridicate a umiditatii relative. Iarna trecuta, instalatia de incalzire a cedat si multe plante de apa au murit in perioada in care afara erau -25°C.
×
Subiecte în articol: nuferii