x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Fuchsia, ca o balerina

Fuchsia, ca o balerina

de Cornelia Constantin    |    01 Iun 2006   •   00:00
Fuchsia, ca o balerina
MEREU VERDE
Binecunoscutul cercelus este una dintre cele mai raspandite plante la noi in tara. Cu florile sale pendente, in combinatii diverse de culori si forme, cu soiuri cu crestere tufoasa sau curgatoare, cercelusul ne incanta de primavara devreme pana toamna tarziu. Si pentru cine isi doreste o planta putin pretentioasa, care sa decoreze un spatiu umbrit, el este cel mai potrivit.

DE UNDE PUTETI SA CUMPARATI?

Cercelusul se achizitioneaza atat ca planta tanara in ghivece de maximum 10 cm in diametru, cat si ca planta matura, in diverse aranjamente sau cu crestere arbustiva. Unele varietati, mai putin spectaculoase, se pot cumpara si din piete. Preturile pot incepe in magazinele de specialitate de la 8 RON pana la 50-60 RON, in functie de dimensiunea plantei si de varietate. Cu cat varietatea este mai rara, cu atat preturile cresc. Ca si in cazul altor plante, cei mai multi cercelusi sunt adusi din Olanda. Ei sunt plantati in ghivece mici, cu pamant usor, pentru a fi mai comod de transportat.

INGRIJIRI

Dupa doua-trei zile de la achizitionare, schimbati ghiveciul si pamantul. Daca radacinile plantei ies prin gaurile de scurgere ale ghiveciului, atunci folositi un ghiveci mai mare. Pamantul trebuie sa fie o combinatie de pamant fertil si nisip. Cercelusul creste mult intr-un singur sezon si e bine sa aiba pamant care sa-i poata sustine necesitatile. Nisipul ajuta la drenaj si pastreaza mai multa vreme umiditatea. Cercelusul este sensibil la uscaciunea din aer, dar mai ales la cea din ghiveci. Lasat neudat, el se vestejeste rapid. De asemenea, daca umiditatea relativa este scazuta, apar brunificari la varfurile frunzelor. Iubeste lumina, dar nu si soarele direct care il poate ucide in scurt timp. Daca lumina este prea putina, cresterea este deformata si nu va reusi sa pastreze florile. De fapt, bobocii vor cadea inainte de a incepe sa se deschida. Cercelusul agreeaza mai degraba temperaturile scazute, care ii stimuleaza cresterea si formarea bobocilor. Desi literatura de specialitate mentioneaza temperatura de 6-8ÞC ca fiind minima, el poate rezista fara nici un fel de riscuri pana la 4ÞC, in conditiile in care udarea se face mai rar. Toamna se poate lasa afara pana la primele brume, iar peste iarna se pastreaza in holuri si balcoane inchise.

BOLI SI DAUNATORI

Cercelusul sufera de putine boli si sunt doar cativa daunatori care il pot ataca. Astfel, cele mai suparatoare sunt dereglarile fiziologice produse de udarea necorespunzatoare, motiv pentru care am sa insist un pic pe acest aspect. De primavara si pana toamna pamantul din ghiveci trebuie pastrat reavan. Nu uscat si nici sa balteasca de apa. Iarna udarea se reduce simtitor prin asociere cu temperatura. Mai pot sa apara mucegaiuri la suprafata ghiveciului, dar problema se rezolva simplu prin rarirea udarilor si prin inlocuirea stratului de pamant afectat. Daunatorii ajung la cercelus venind mai mult de pe alte plante. In functie de plantele in compania carora se afla, puteti folosi diverse substante insecticide.

INMULTIREA

Inmultirea se face cu usurinta si pe toata perioada calda a anului. Se folosesc butasi de aproximativ 10 cm, cu minimum doua noduri si patru-sase frunze. Ei pot face radacini atat in pahare cu apa, cat si direct in pamant combinat cu nisip. Se mai pot folosi banutii de turba si, indata ce radacinile incep sa se vada la exterior, trebuie sa se faca transplantarea intr-un ghiveci de dimensiuni potrivite. Se mai poate inmulti si prin separarea unor tufe mature sau prin seminte. De obicei, ultima varianta este folosita de catre specialisti sau cand se doreste obtinerea unor soiuri noi.

TUNDERILE

Atunci cand tundeti cercelusul trebuie sa tineti cont de faptul ca el va face flori numai pe crengile mai tinere de un an. Celelalte se vor lemnifica si vor produce foarte probabil numai frunze. Puteti sa aplicati o tundere masiva toamna, dupa ce florile s-au trecut, in asa fel incat sa nu ramana decat 10-15 cm din tulpina principala. Nu va faceti griji in privinta unei tunderi atat de drastice, pentru ca planta creste si 40-50 cm intr-un sezon. Pe masura ce apar ramificatii noi, trebuie sa le aplicati la varf o ciupire. Aceasta inseamna ca rupeti sau sa taiati varful crengutei tinere cu doua-patru frunze. Ciupirile ajuta la o buna ramificare si deci la obtinerea unui efect decorativ mai insemnat. Dupa ce veti stapani tehnicile de taiere, veti putea incerca sa impletiti tulpinile, sa va formati un bonsai din cercelus sau sa obtineti un mic arbust cu picior si coroana rotunda.

SFATURI
  • nu amplasati cercelusul in soare direct
  • udati in asa fel incat de primavara pana toamna pamantul din ghiveci sa fie reavan
  • atunci cand planta are boboci si flori, nu-i schimbati pozitia
  • pulverizati frunzisul cand temperaturile sunt foarte ridicate
  • lasati planta peste iarna in spatii luminoase, neincalzite
  • ×
    Subiecte în articol: cercelusul