x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Gazonul este liantul elementelor din gradina

Gazonul este liantul elementelor din gradina

de Cornelia Constantin    |    06 Iul 2006   •   00:00
Gazonul este liantul elementelor din gradina

Gazonul este liantul elementelor din gradina

MEREU VERDE
Ce e bine sa stiti in ceea ce priveste plantarea si intretinerea

Pe langa arbori, arbusti, flori, garduri vii si elemente de decor, o gradina reusita are si portiuni de gazon. De fapt, nu prea ai cum sa amenajezi o gradina fara sa te gandesti la gazon, pentru ca acea gradina n-ar mai fi decat o insiruire de elemente. De aceea, gazonul trebuie ales cu grija, in conformitate cu ideea de amenajare pe care o aveti si cu conditiile de mediu. Inainte de a merge sa cumparati semintele de gazon sau rulourile, trebuie sa faceti o mica analiza a solului, sa vedeti cate ore de soare direct aveti zilnic si aproximativ care este nivelul precipitatiilor in zona in care locuiti. Raspunsurile la aceste intrebari va vor ajuta sa alegeti cel mai bun tip de gazon pentru gradina dumneavoastra. Exista gazon pentru umbra, pentru zone insorite si secetoase, gazon inalt unduitor, gazon putin inalt etc. Aveti asadar de unde alege.

PREGATIREA TERENULUI

Nu puteti sa treceti la semanarea gazonului sau la amplasarea rulourilor fara sa pregatiti terenul. Acest lucru presupune, in unele cazuri, si administrarea de ingrasaminte pentru reglarea nivelului de substante nutritive. Sunt necesare aerarea si nivelarea solului, precum si indepartarea buruienilor. Dupa aceea semintele se raspandesc uniform, se uda intreaga suprafata si se supravegheaza nivelul de umiditate pana ce iarba ajunge la o inaltime suficienta. Atentie totusi la cantitatea de apa administrata, pentru ca daca va fi prea multa se va stimula aparitia buruienilor. Cantitatea de apa administrata se calculeaza in asa fel, incat ea sa patrunda pana la nivelul radacinilor ierbii. Daca va fi mai putina apa, radacinile se vor ridica spre suprafata si veti obtine un gazon sensibil la seceta. Udarea gazonului se face de obicei dimineata, pentru ca in acest fel se evita socul termic si aparitia unor mucegaiuri.

INTRETINEREA

Periodic gazonul trebuie tuns si ventilat. Exista nenumarate tipuri de masini de tuns: pentru suprafete mai mici sau mai mari, cu motoare multifunctionale si accesorii diverse, cu posibilitate de colectare a ierbii dupa taiere sau de imprastiere/maruntire a ei, pentru a se usca si a fi folosita ulterior ca ingrasamant. Atunci cand va pregatiti sa tundeti gazonul, aveti grija sa indepartati toate obiectele care ar putea sa ridice probleme: jucarii uitate de copii, bolovani, obstacole diverse. In conditiile de la noi din tara, de primavara si pana toamna, tunderea gazonului se aplica aproximativ o data pe saptamana si niciodata pe iarba uda. Daca tunderile nu se vor aplica in timp util, iarba va creste mult in inaltime, se va ingalbeni si nu va mai prezenta interes estetic. De preferat, suprafetele ocupate cu gazon au forme eliptice, asa incat sa nu existe multe intoarceri ale masinii de tuns.
×
Subiecte în articol: gazon