x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Geometrie acvatica

Geometrie acvatica

14 Iul 2005   •   00:00
Geometrie acvatica

Dintre toate elementele functionale ale unei bai, nici unul nu a inspirat poate o mai mare diversitate de forme si culori, de stiluri si tendinte, reprezentand o atat de mare provocare pentru imaginatia tuturor designerilor, precum lavoarul. Va prezentam, in cele ce urmeaza, doar cateva dintre ultimele variante, propuse in cadrul Salonului International de Mobila de la Milano, din luna mai

Azi, spre deosebire de ieri, conceptul de "obiect de lux" se refera mai putin la pretul exorbitant sau la o categorie elitista de cumparatori si mai mult la nevoile de ordin estetic satisfacute de lucrurile astfel etichetate. Luxul insusi a fost redefinit: timpul acordat propriei persoane, posibilitatea de a alege nu doar lucruri scumpe, ci si la moda, lucruri durabile, de inalta calitate si cu un puternic caracter inovativ, toate acestea au fost incluse in noua notiune.

Fiind o piesa al carei caracter functional este mai nou egalat de cel estetic, el tinzand sa devina centrul de interes in compozitia oricarui ansamblu de baie, lavoarul ilustreaza cel mai bine, dintre obiectele sanitare, aceasta schimbare.

Alaturandu-se categoriei obiectelor de lux, se explica astfel deosebita atentie pe care i-au acordat-o designerii celor mai prestigioase firme din domeniu, si totodata prodigioasa diversitate a solutiilor oferite la Salonul din Milano. Iata cateva directii generale, conturate in designul acestor piese cu ocazia prestigiosului eveniment.

Artelinea - colectia Simple, model AL 177A Designer Simone Micheli

In mod clar un punct de plecare in conceperea lor il constituie analiza formelor geometrice esentiale: cerc, patrat, dreptunghi, a caror puritate absoluta nu este alterata, ci doar imbogatita, de prezenta obligatorie a elementelor functionale (baterii, orificii si tevi de scurgere). De aici lipsa ornamentelor de pe suprafata lavoarului si transformarea acestuia, prin chiar forma adoptata, in piesa de decor, cu evidente valente sculpturale.

Sunt preferate combinatiile puternice si contrastante, uneori chiar neasteptate, pornind de la alb-negru si ajungand la culori electrizante.

Artelinea - colectia Simple, model AL 181A Designer Simone Micheli

Un aspect interesant il constituie paleta cromatica redusa, nu ca intensitate, ci ca numar al culorilor: nu mai mult de trei intr-un ansamblu, dispuse intr-un echilibru dinamic. In ceea ce priveste modul de fixare, lavoarele se pot prezenta in mai multe variante. Fie in compozitii ce amintesc de baia strabunicilor, ca recipiente independente asezate pe blaturi de sine statatoare, concepute uneori ca mese cu patru picioare, sau pe piese de mobilier propriu-zise, fie incorporate intr-un corp de mobilier sau fuzionand cu blatul. In realizarea acestor piese, trei tendinte isi fac evident simtita prezenta: pasiunea pentru caldura si autenticitatea materialelor naturale (ceramica, marmura, granit), recurenta obsedanta a sticlei mate sau transparente, precum si fascinatia pentru tehnologia de ultima ora (corianul).

Wet - colectia Cromos

Toate sunt puse in valoare la randul lor de mobilierul din lemn de esente rare, in nuante foarte inchise sau foarte deschise, sau din diverse alte materiale in culori si texturi asortate.

De departe insa, elementul de design cel mai important care defineste aceste obiecte ca produse de lux, este si cel mai complicat de realizat: simplitatea. A crea impresia de extrema simplitate a unui produs uzitand de mijloace complexe, insa fara a lasa sa se intrevada nici o urma de efort, aceasta este suprema provocare pentru orice designer!

material realizat de Gabriela Popescu
documentare Diana Roata
×