x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grădina-Arenă din New York Madison Square Garden

Grădina-Arenă din New York Madison Square Garden

de Cristina Zaharia    |    09 Feb 2008   •   00:00

Madison Square Garden, cunoscută ca şi “Grădina” sau “cea mai faimoasă arenă din lume”, se găseşte, ştie oricine, la New York, în America.

Cea mai faimoaså incintă sportivă din lume

 

Madison Square Garden, cunoscută ca şi “Grădina” sau “cea mai faimoasă arenă din lume”, se găseşte, ştie oricine, la New York, în America. Ce nu ştie toată lumea este că Grădina şi-a schimbat amplasarea, de-a lungul timpului, de patru ori. Primele două construcţii au fost amplasate în colţul nord-estic al Madison Square (Intersecţia Madison Avenue cu Strada 26), de unde a derivat şi numele.

Ulterior, o nouă grădină cu o capa­citate de 17.000 de locuri, deschisă la 15 decembrie 1925, a fost localizată la intersecţia dintre Strada 50 şi Bulevardul 8. Actuala construcţie, inaugurată la 14 februarie 1968, este amplasată pe Bulevardul 7, între Străzile 31 şi 33.

 

Stadionul de fotbal

Madison Square a construit, în 1932, o arenă în aer liber, Madison Square Garden Bowl, la intersecţia dintre Bulevardul 48 şi cel de nord, din oraşul Long Island, cu o capacitate de 72.000 de locuri. Aici James Braddock l-a învins pe Max Baer pentru titlul de la categoria grea la 13 iunie 1935, moment ecranizat în Cinderella Man. În al doilea război mondial, stadionul a fost dărâmat pentru a fi înlocuit cu U.S. Steel şi Ranzoni Macaroni, două fa­brici care, ulterior, au fost înlocuite cu un uriaş centru comercial.

 

Madison Square IV

La 11 februarie 1968 s-a început construcţia Grădinii Madison Square IV pe locul Gării Pennsylvania, care a fost dărâmată, iar traficul feroviar di­recţionat subteran. Noua structură a fost construită de R.E. McKee din El Paso, Texas, şi este prima construită deasupra unui sistem feroviar activ subteran. Clădirea are un turn proemi­nent ridicat după Turnul Giralda din Sevilla, construit în stil arăbesc. Stilul arhitectural în care a fost ridicată arena este renascentist. Materialul folosit cu preponderenţă a fost piatra. Scaunele din Madison Square sunt aranjate pe şase niveluri ascendente. Primul nivel este disponibil pentru meciurile de baschet şi concerte, dar nu şi pentru meciurile de hochei. Imediat deasupra primului nivel este loja, urmată de nivelul de promenadă 100 şi 200, nivelul 300 de promenadă şi nivelul 400 sau mezaninul. Scaunele de la aceste niveluri au fost colorate iniţial în roşu, portocaliu, galben, verde şi albastru, dar în timp schema culorilor s-a modificat, mai ales că scaunele albastre au devenit sinonimul comportamentului rebel al fanilor, în special cei ai echipei de hochei New York Rangers.

 

Concerte faimoase

Începând cu 1968, Madison Square Garden a fost gazda a numeroase concerte live ale unor artişti de renume: Jackson 5, Rolling Stones în anul 1970, George Harrison în 1971, Eric Clapton, Bob Dylan, Ringo Starr, Billy Preston. În 1972, Elvis Presley a avut aici singura apariţie în New York.

 

Evenimente la Garden

Astăzi, Madison Square Garden este mai mult decât o arenă. Printre locurile care fac parte din construcţie şi care găzduiesc evenimente importante se numără Teatrul Wamu, care are o capacitate între 2.000 şi 5.600 de locuri şi este folosit pentru concerte, întruniri sau ceremonii. De asemenea, aici sunt găzduite ocazional meciuri de box importante. La deschiderea grădinii, în anul 1968, teatrul era cunoscut sub denumirea de Forumul Felt, în onoarea preşedintelui Irvin Felt.

 

În anul 1972, preşedintele arenei, Irving Michell Felt, a sugerat mu­ta­rea echipelor Knicks şi Ran­gers în New Jersey Mea­dows, acum cu­noscut drept Complexul Meadow­lands Sports sau Centrul Izod.

În anul 1991, proprietarii grădinii au cheltuit peste 200 de mili­oa­ne de dolari pentru re­no­varea acesteia. Procesul a implicat în­lăturarea din partea de sus a sute de rânduri de scau­ne pentru a face loc. Arena are, în prezent, o suprafaţă de 1.949 mp la sol. Arena Ma­dison Square este construi­tă pe patru ni­veluri, numă­rul de rânduri al scaunelor ajungând până la 400, ultimul nivel fiind mezani­nul. Pentru meciurile de hochei există 18.200 de scaune, pentru baschet 19.763, iar pentru concerte sunt 20.000 de locuri în centrul scenei şi 19.522 la extremităţi

×