x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Gradina de pe munte

Gradina de pe munte

de Adrian Mihai    |    04 Mai 2006   •   00:00
Gradina de pe munte
MEREU VERDE
Doamna profesoara Elena Neagoe, din Petrosani, ne-a invitat in urma cu mai bine de un an sa descoperim Parangul ca destinatie turistica. Ea continua se ne surprinda acum demonstrandu-ne ca la munte, pe langa peisajul natural ce inconjoara casele, se pot amenaja si zone verzi cu flori vesele. Ca exemplu este aceasta gradina a Elenei Neagoe, o gradina ce i-ar face invidiosi si pe cei mai pretentiosi proprietari din zonele rezidentiale urbane.

NU NUMAI FLORI

Trei sferturi din curtea sa de o mie de metri, de pe munte, este acoperita de plante si pomi ordonati frumos: gradina de flori, cea de legume si pomii fructiferi.

Cate soiuri de flori are? O intrebare dificila. Nu le mai stie numarul pentru ca a adus flori de peste tot pe unde a gasit ceva care sa-i placa, chiar si din flora spontana. Insa este cert faptul ca in gradina Elenei predomina plantele perene, mult mai rezistente la clima usor mai rece de la munte. Rezultatul? Nu exista zi in care florile sa nu bucure ochii si sufletul familiei, ca sa nu mai vorbim despre vecini sau turisti, care raman uimiti de incantare.

Peisajul cel mai spectaculos este in luna august, atunci cand se intalnesc florile de vara cu cele de toamna. Florile preferate ale doamnei Neagoe sunt daliile si trandafirii. Peste 200 de tufe de diferite soiuri de trandafiri, colectionate in timp, se regasesc acum in curtea profesoarei din Petrosani.

La munte, abia acum incepe sezonul lucrarilor de primavara, pentru ca zapada nu s-a topit decat de vreo doua saptamani. Cu toate acestea, noi va prezentam cateva imagini surprinse anul trecut, imagini care vin sa arate cam cum va arata gradina si in acest an. E clar insa ca pasiunea pentru plante, pentru gradinarit nu poate opri pe nimeni sa-si realizeze visul unui mic colt de rai, chiar si in ciuda climei sau a zonei geografice.

PASIUNE PENTRU FRUMOS

Si ca sa aflam din secretele doamnei Elena Neagoe am rugat-o sa ne impartaseasca din dragostea sa pentru flori. "Gradina este pentru mine locul unde ma simt extraordinar si cred ca florile reprezinta o pasiune de neegalat pentru toti cei care iubesc frumosul. Ce poate fi mai minunat decat sa privesti fascinantul spectacol floral cu acea paleta de culori pe care nimic nu o poate rivaliza, pentru ca natura este perfecta in tot ceea ce ceeaza."

Pasiunea pentru gradinarit a izvorat de fapt din dorinta profesoarei de a amenaja cat mai frumos curtea casei de vacanta situata in Muntii Parang, la 10 km de Petrosani. Dar, a tinut sa sublinieze, acum dupa ce gradina este in dezvoltare, ca poate spatiul vesel de langa casa a fost aranjat si din "dorinta de a avea un loc unde sa regasim o parte din farmecele copilariei, respectiv a contemplarii gradinii de legume scaldata in parfumul tamaioasei din via de pe luncile Teleormanului."

Dar cum a reusit sa obtina superba gradina? Cum a reusit sa lucreze pamantul si sa aclimatizeze plantele? Usor in aparenta, dar greu in practica, avand in vedere altitudinea de peste 1.100 metri, unde se afla casa de vacanta si curtea, clima aspra si solul pietros specific in zona montana. "Pentru a aduce campia si dealul la noi in gradina a fost destul de dificil, dar cu multa munca si rabdare am reusit ca pomii, arbustii, legumele si mai ales florile sa se rasfete in curtea noastra", spune acum Elena Neagoe.

"Ce poate fi mai minunat decat sa privesti fascinantul spectacol floral cu acea paleta de culori pe care nimic nu o poate rivaliza, pentru ca natura este perfecta in tot ceea ce creeaza" - Elena Neagoe, proprietar

DIVERSITATE
Gradina cuprinde o mare diversitate de plante: bujor de munte, floare de colt, pini , jnepeni si ienuperi stau alaturi de yucca, levantica si alte plante aromatice mediteraneene. Bineinteles ca munca pentru aclimatizarea lor a fost enorma, dar impreuna cu sotul si cei doi copii au reusit in sase ani de la amenajare sa adune cele mai variate specii de plante.Nu este o gradina mare, dar in fiecare anotimp are un farmec special: de la brandusele si ghioceii care umplu poienita cand inca zapada nu s-a topit, trecand prin imensa varietate de flori a verii si toamnei, pana la tufanelele tarzii sau coniferele vesnic verzi care inveselesc albul zapezii de peste iarna. Aceasta gradina este dovada faptului ca tenacitatea si pasiunea pentru frumos pot invinge dificultatile generate de capriciile vremii, ale climei sau ale solului.
×
Subiecte în articol: grădina munte flori