x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Gradina lui Claude Monet

Gradina lui Claude Monet

de Cristina Zaharia    |    15 Feb 2007   •   00:00
Gradina lui Claude Monet
GRADINI CELEBRE
Nascut la Paris, a copilarit pe plajele Normandiei si a trait o batranete luminoasa in mijlocul unei gradini fabuloase create de el in intregime. Este considerat, alaturi de marele sau prieten Auguste Renoir, parintele impresionismului. In acest articol, un colt din paradisul lui Oscar-Claude Monet de la Giverny

Spre sfarsitul anilor 1860, Monet, parintele curentului impresionist, picta celebrul tablou "Femeia in gradina". Dupa cativa ani se casatorea cu femeia care-i servise drept model, Camille Doncieux. La disparitia prematura a Camillei, pe care a iubit-o atat de mult, incat a pictat-o si pe patul de moarte, Claude s-a retras undeva in Haute-Normandie, unde a cumparat o casa. Asta se intampla in 1883, iar pamantul sterp din jurul casei, in suprafata de aproximativ un hectar, era inconjurat de un zid de piatra si taiat in doua de o alee sumbra strajuita de pini. Terenul cobora in panta de la casa catre drumul de acces si rambleul unei cai ferate. Dupa zece ani, in 1893, Monet a a cumparat o alta bucata de teren dincolo de calea ferata, loc traversat de cursul unui mic rau. Astazi, proprietatea este cunoscuta sub numele de "Gradinile lui Monet" si e considerata una dintre cele mai spectaculoase colectii de plante ale Europei.

Perspectiva, simetrie, culoare

Gradina de sus este o combinatie picturala care impresioneaza prin perspective, simetrie si culoare. Pictorul a impartit terenul in zone pe care le-a plantat cu flori de inaltimi diferite, ceea ce creeaza volume surprinzatoare. A taiat pinii prea sobri ce strajuiau aleea centrala si a plantat arbori fructiferi sau ornamentali, cu tulpinile invadate de trandafiri cataratori. Monet nu iubea gradinile organizate. El a grupat florile mai cu seama in functie de culori si le-a lasat sa creasca liber. Spre batranete devenise impatimit de botanica, facea schimburi frecvente de plante cu prietenii sai si declara cu mandrie: "Toti banii mei sunt ingropati in gradina!". Nobila indeletnicire si, in acelasi timp, inepuizabila sursa de inspiratie, gradina i-a invadat si panzele.

Nebunia gradinii de apa

Gradina de apa, cea traversata de micul rau normand, a fost creata de Monet cu sprijinul autoritatilor locale. Pictorul a construit un bazin in care a plantat o vegetatie ce parea bizara locuitorilor din zona. A fost chiar reclamat ca otraveste apele raului si nevoit sa se adreseze prefectului in scris, dezvinovatindu-se cu candoare: "Nu am facut acolo decat un loc de agrement, iar in bazin cultiv nuferi, trandafiri de apa si irisi, varietati ce cresc natural si spontan…". Gradina de apa de la Giverny este inspirata de gradinile japoneze pe care Monet le cunostea din… colectia sa de stampe. Pictorul a plantat salcii plangatoare, o mica padure de bambus, ciresi si meri japonezi si minunatele nympheas, ce infloresc pe tot parcursul verii. In timp, bazinul a fost amplificat, ajungand la dimensiunile de astazi. Gradina este un areal inchis, independent de campurile care il inconjoara.

In inima toamnei

Gradinile lui Monet trebuie vizitate in inima toamnei, atunci cand florile scot la iveala intreaga lor forta coloristica, cu ardoare si exuberanta. Iubitorii tonalitatilor calde si dense pot surprinde, mai ales la rasaritul si apusul soarelui, o gama dumnezeiasca de culori. Clematitele poarta un intens bleumarine daliile amesteca purpura cu delicatul roz, iar cameliile te fascineaza cu vibratiile portocalii sau de un galben luminos. Trunchiurile si crecile copacilor desfrunziti sunt invadate cu delicatete de nympheas in rosu stins sau alb curat.

Varietati si specii

Gradinile lui Monet sunt catalogate de specialisti ca fiind un stralucit exemplu de natura controlata. Helesteul cu miraculosii sai nuferi, livezile de salcii sau aglomerarile de bambus negru, mlastina miniaturala, amestecul de specii salbatice cu soiuri rare sunt fascinante. Pe langa salcii si plopii de apa atrag atentia varietatile japoneze de mar si cires, dar si castanii sau frasinii. In gradina sunt combinate specii care infloresc primavara cu cele de vara si toamna. Multitudinea lor e impresionanta, iar combinatiile surprinzatoare. La Giverny poti vedea in toata splendoarea lor azalee si glicine, rododendroni, irisul si tamarisul, liliacul sau trandafirul de apa. In orice sezon, aici te simti ca intr-un paradis, culoarea si parfumul provocand adevarate stari de beatitudine.

UTIL Gradinile de la Giverny sunt vizitate, timp de sapte luni pe an, de peste 500.000 de turisti. Publicul nu are acces pe aleile interioare, ci numai pe cele laterale, urmand un traseu bine stabilit. In gradina de apa se poate trece peste podul japonez. Trecerea intre gradina de sus si cea de apa se face astazi printr-un tunel subteran. Se pot face fotografii, dar este strict interzisa prezenta animalelor de companie. Casa memoriala si muzeul de aici pot fi, de asemenea, vizitate

Foto: www.photolive.be/nature
×
Subiecte în articol: grădina monet