x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grădina pe acoperiş, o variantă de luat în calcul

Grădina pe acoperiş, o variantă de luat în calcul

de Cornelia Constantin    |    20 Noi 2008   •   00:00

Despre grădinile pe acoperiş am mai vorbit şi probabil că o vom face în continuare. Nu neapărat pentru că sunt la modă, ci pentru că sunt soluţii elegante pentru spaţii agglomerate

Grădina pe acoperiş e la mare modă prin toate oraşele mari. Nu doar pasionaţii de grădinărit apelează la această variantă, ci şi companiile sau autorităţile publice. Exemplele din New York sunt deja celebre. Câţiva studenţi peisagişti britanici s-au gândit însă, la cum se poate prelungi o cameră pe terasă sau... pe acoperişul unei clădiri. Acest spaţiu este jumătate grădină şi loc de relaxare, jumătate loc de servit masa. De cele mai multe ori spaţiul este deschis. Însă, la nevoie, el poate fi protejat de o copertină.

ÎMPĂRŢIREA SPAŢIULUI
Podeaua va necesita o bună izolare, aşa încât atunci când plouă apa să nu pătrundă în camera aflată dedesubt. De asemenea, va trebui să vă gândiţi şi la un sistem de scurgere a apei. Ea poate să provină de la ploaie sau de la apa folosită la udarea florilor.

Din cauza vegetaţiei amplasate aici şi a riscului de a strica pereţii (acolo unde există), trebuie luată în calcul o variantă de absorbţie a umezelii excesive şi una de decor care să nu se strice cu uşurinţă.

Pe spaţiul rămas liber (fără perete) puteţi să fixaţi jardiniere supraetajate (ca un mozaic). Ba chiar puteţi să amenajaţi o jardinieră pe toată lungimea zidului, care se va dovedi un mic paradis în sezonul cald.

MOBILIERUL
Mobilierul folosit în acest spaţiu va fi unul de grădină, rezistent la intemperii. De preferat unul adaptat spaţiului din punctul de vedere al dimensiunilor. Iar culorile... ar fi bine să fie unele neutre, aşa încât florile să-şi poată etala frumuseţea fără vreo sursă de bruiere cromatică.

CE FLORI FOLOSIŢI?
De obicei un astfel de spaţiu are o bună expunere la soare. Însă înainte de a alege plantele şi florile potrivite va trebui să faceţi o mică analiză. Care este orientarea faţă de punctele cardinale, cât de tare bate vântul, cât de mult plouă în zonă, temperaturile minime şi maxime etc. Toate aceste lucruri vă vor ajuta să estimaţi cât mai bine durata de utilizare a acestui spaţiu, ce flori să plantaţi, aşa încât să le meargă bine fără să fie rupte la prima furtună sau să îngheţe de cum dă frigul. Merită să vă gândiţi şi la cât timp veţi investi în această grădină suspendată pe terasă sau acoperiş. Dacă sunteţi un om ocupat sau dacă ştiţi că veţi călători mult, va trebui să alegeţi plante rezistente la lipsa de apă. O variantă ar fi să populaţi jardinierele şi coşurile cu plante suculente. Vor adora soarele (dacă aţi ajuns la concluzia că spaţiul este însorit o bună parte din zi) şi vor tolera bine lipsa apei.

Dacă aveţi grădina suspendată umbrită de clădiri, puteţi să amenajaţi totul ca o mică junglă cu palmieri şi alte plante exotice. Umbra va păstra umiditatea la rădăcina plantelor, dar şi în aer mai multă vreme. Însă această grădină exotică este simţitor mai pretenţioasă decât cea cu plante suculente. Va trebui să se ocupe cineva de ea în lipsa dumneavoastră. O altă variantă de plantare ar fi florile anuale şi muşcatele pendente. Jardinierele supraetajate dau foarte bine dacă sunt populate cu muşcate. Însă la momentul când va trebui să alegeţi exact plantele anuale potrivite vă veţi da seama că e un adevărat haţiş de informaţie şi că a le planta în jardiniere nu înseamnă că se vor comporta la fel ca într-o grădină obişnuită (felul cum se păstrează umiditatea în sol este diferit). 

 

Sfat

Până să amenajaţi acest spaţiu v-aţi plâns mereu că nu aveţi unde să depozitaţi pământul, uneltele, ghivecele şi substanţele utilizate pentru îngrijirea florilor? Iată că le-aţi găsit şi locul potrivit. Puteţi să amplasaţi aici un dulăpior în care să aşezaţi pachetele cu pământ, ghivecele puse unele în altele de la cel mai mare la cel mai mic. Nu va mai trebui să feriţi îngrăşămintele şi insecticidele de cei mici. Le încuiaţi în dulap şi gata. Când veţi lucra la flori veţi avea totul la îndemână. Ba chiar puteţi să înfiinţaţi un spaţiu de lucru. Iar în scurtele momente libere în care veniţi aici veţi amesteca bucuroasă relaxarea cu întreţinerea plantelor, pulverizând cu apă sau îngrăşământ după nevoi şi pretenţii.

×
Subiecte în articol: mereu verde