x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grădinăritul pentru copii

Grădinăritul pentru copii

de Cornelia Constantin    |    30 Mai 2009   •   00:00
Grădinăritul pentru copii
Sursa foto: /

Fiecare părinte spune despre copilul său că este cea mai frumoasă floare pe care o are. Ce-ar fi dacă am aduce împreună floarea din suflet şi floarea din grădină? Ar fi o experienţă interesantă pentru părinte şi o descoperire uimitoare pentru copil.



Despre cum putem să-i învăţăm pe cei mici să aprecieze frumosul şi să ştie să îngrijească o plantă am mai vorbit. Am amintit în treacăt şi că ar fi o preocupare originală pentru tineri, care la acest moment preferă să facă altceva. Ba chiar pentru cei mici ar fi şi o activitate mai sigură, iar pentru părinţi, un moment de linişte.

SĂ ÎNVĂŢĂM ÎMPREUNĂ

Chiar dacă la acest moment nu există riscul unei exagerări, mă gândesc totuşi că grădinăritul nu înseamnă numai relaxare şi timp de calitate petrecut de părinţi în preajma copiilor. Ar trebui să fie şi un... popas didactic. Sună pretenţios, atâta vreme cât nu toţi părinţii sunt pedagogi sau profesori de specialitate.

Dar dacă sesizaţi importanţa unei informaţii pentru evoluţia de mai târziu a copilului dumneavoastră, sigur veţi lua măsuri. Pentru că până la urmă nu e greu să citiţi o carte sau o publicaţie de specialitate şi apoi să povestiţi copilului ce-aţi aflat.

SĂ ZICEM CĂ...

Dacă doriţi să insuflaţi dragostea de natură unui copil pasionat de fotografie, de exemplu, n-o să aveţi dificultăţi. Sunt cărţi din care puteţi să învătaţi cum se fac fotografiile în natură, cum se pozează florile şi insectele. Dacă îl ajutaţi să descopere graţia unei flori cu picuri de rouă într-o poză făcută chiar de el, în mod sigur micuţul va dori să ştie mai mult.

Sau... dacă aveţi un copil pasionat de pictură şi desen, puteţi să procedaţi în mod similar. De la pictat flori şi de la cărţi de colorat puteţi să ajungeţi cu uşurinţă la... culorile reale ale mamei naturi. Dacă aţi strâns de prin vacanţe tot felul de obiecte (conuri, scoici, ferigi, lăstari diverşi), puteţi să improvizaţi o mică lecţie de biologie.

Cel mai bun lucru pe care cred că-l puteţi face pentru copilul dumneavoastră este să-l ajutaţi să-şi descopere adevărata pasiune. Şi dacă aceasta este grădinăritul şi dragostea de natură... e un lucru bun pentru noi toţi.

×
Subiecte în articol: mereu verde