x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Hibiscus, simfonie de culori

Hibiscus, simfonie de culori

de Cornelia Constantin    |    06 Oct 2005   •   00:00
Hibiscus, simfonie de culori
GRADINA TA, MEREU VERDE
Arbust cu flori multicolore, bine adaptat la conditii de camera

Denumit popular Trandafir chinezesc, Hibiscusul este un arbust care poate creste pana la 2 m inaltime. Are frunze persistente, ovale si dintate usor pe margini, de un verde stralucitor. Florile cresc in varful lastarilor si pot fi simple sau duble, in culori foarte variate. Planta infloreste abundent mai ales primavara si toamna, avand uneori si cinci flori deschise in acelasi timp pe o singura crenguta. Desi floarea dureaza doar o zi, frumusetea si stralucirea ei merita tot efortul.

INGRIJIRI

Taierile devin necesare dupa un sezon in care planta a crescut aproximativ 70 cm, in mare parte cu crengile pe orizontala si mai putin in inaltime. Rata de ramificare dupa taiere este excelenta. Temperatura optima variaza in jur de 20°C, dar planta se descurca foarte bine si la o temperatura verificata de 43°C. Iarna nu lasati ca temperatura sa coboare sub 10-15 °C pentru ca riscati sa va pierdeti planta. Udarea se face abundent in perioada calda, dar trebuie sa aveti grija sa nu abuzati. Lasati pamantul sa se usuce putin la suprafata intre doua udari. Solul trebuie sa contina pamant de gradina bogat in humus, turba sau pamant de frunze si nisip in cantitate mica.

SECRETUL FLORILOR

Daca aveti un Hibiscus care n-a mai inflorit de multa vreme, trebuie sa procedati in felul urmator: tundeti planta foarte scurt si scoateti intreg balotul de pamant din ghiveci. Curatati partial radacinile si transplantati Hibiscusul intr-un nou ghiveci, ceva mai mare. Udati moderat pamantul, stropiti usor frunzisul ramas dupa taiere si asezati planta in locul cel mai bine luminat din casa dumneavoastra. E o metoda verificata si are rezultate sigure.

INMULTIREA

Puteti sa va inmultiti Hibiscusul prin butasire tot anul, dar primavara devreme si toamna sunt perioadele cu rezultatele cele mai bune.

Pentru aceasta folositi butasi trecuti de faza erbacee pe care ii veti inradacina in turba fibroasa amestecata cu nisip sau perlit. Dupa aceea se acopera totul cu o folie mata. In aceasta perioada temperatura se pastreaza in jur de 22-25°C. Semintele se obtin usor, dar se folosesc doar in lucrari de ameliorare. Totusi, daca vreti sa obtineti plante noi din seminte trebuie sa aveti grija sa le semanati in februarie-martie. Plantele tinere se ciupesc deasupra a 2-4 frunze pentru o mai buna ramificare. La fel se procedeaza si la soiurile cu capacitate slaba de ramificare.

DE STIUT
1. Important: nu confundati trandafirul chinezesc (Hibiscus rosa-sinensis) cu trandafirul japonez (Camellia japonica)

2. Hibiscusul isi poate pierde bobocii daca este lasat in soare direct

3. Daca planta nu are lumina de buna calitate (naturala), nu va inflori, dar va continua sa creasca

TREBUIE PUS IN BALCON
"Ma deranjeaza ca asparagusul a inceput sa se ingalbeneasca si ii cad frunzele ca la cele de la bradul de Craciun. E normal? Cum sa impiedic acest lucru?" - Marica Fekete, Timisoara

Asparagusul iubeste lumina si temperaturile mai scazute decat cele care se afla in casa. Daca exista un balcon inchis, ar trebui sa mutati plantele acolo, pentru ca le va merge mult mai bine. Asparagusul pierde frunze atunci cand lumina nu ii este suficienta. Uneori, dar foarte rar, se intampla acelasi lucru din cauza uscaciunii, fie de la radacina, fie din aer (umiditate relativ scazuta). Asparagusul poate fi pastrat si peste iarna intr-un balcon inchis. El suporta foarte bine temperaturi cuprinse intre 5 si 15°C. Este bine sa aveti un termometru in balcon, pentru siguranta.

DACA SE FACE PREA MARE
"Am un filodendron. Ii merge foarte bine, dar vreau sa stiu cat de mare creste, pentru ca nu mai am loc pentru ea in camera. Daca se face prea mare, unde sa o pun, ce sa fac cu ea?" - Tudor Vasilescu, Bucuresti

Este vorba de planta numita Monstera deliciosa (sinonim cu Philodendron pertusum), care intr-adevar se dezvolta bine daca este ingrijita. Planta poate depasi 2 m inaltime si are o crestere dezordonata. Pentru a depasi aceste obstacole, puteti s-o conduceti de jur-imprejurul unui tutore (arac captusit cu muschi). De asemenea, daca se face mai mare decat ii permite spatiul, planta poate fi tunsa. In locul unde s-a aplicat taierea apar de obicei doi muguri din care se vor dezvolta noi ramificatii. Sectiunile taiate (butasii) se pot folosi pentru a obtine o noua planta. Nu va faceti griji daca nu aveti spatiu, inradacinati butasul si oferiti-l cuiva drag.

DESPRE PAMANTUL DE PADURE
"De unde se poate afla care tip de pamant se potriveste diferitelor plante. Am auzit ca e bine sa mergi la munte sau in padure si sa se ia pamant de acolo pentru plante, care vor creste astfel mai frumoase si mari. E adevarat?" - Adriana Popa, Cluj-Napoca

As putea raspunde ca nu exista nici pe departe atatea tipuri de soluri pe cat ar fi necesare. In orice caz nu in Romania. Dispunerea solurilor pe Terra este foarte variata si fiecarei plante trebuie sa i se incerce refacerea conditiilor din zonele originare pentru o buna dezvoltare. Daca aveti o planta tropicala cumparata dintr-o sera pe care vreti s-o transplantati si nu stiti ce este mai bine sa folositi, ganditi-va la originea ei. Care sunt solurile si conditiile de mediu din zonele originare? Pentru o feriga de zona temperata pamantul de frunze din padure este ideal. Dar acel pamant ii va oferi conditii bune de dezvoltare numai ferigii si altor specii din zona respectiva. Pamantul luat din padure nu reprezinta o reteta universal valabila. Este doar un tip de sol care se potriveste anumitor plante. Daca stiti numele plantei achizitionate, este simplu sa va documentati sau sa intrebati.
×
Subiecte în articol: planta