Holul este prima functiune a unei case, indiferent daca el este amenajat ca o incapere de sine statatoare sau este sugerat prin trucuri arhitecturale. Principala sa piesa de mobilier este cuierul, care exprima direct destinatia de hol
Indiferent de marimea holului, absenta cuierului a devenit aproape de neconceput. Realizat din diverse materiale si in modele diferite, la cuier se poate identifica o functiune de baza: agatarea vizibila sau ascunsa a hainelor. Se recomanda ca obiectele de imbracaminte ude sa nu fie depozitate direct in dulapuri, ci sa se usuce mai intai pe umerase. Cuierul poate avea diverse dimensiuni, in functie de numarul de membri ai familiei, si e bine sa se tina cont de eventuala prezenta a copiilor in casa, care trebuie sa ajunga cu usurinta la agatatorile cuierului. Acest mobilier poate fi simplu, cuprinzand doar cateva suporturi de sustinut hainele si un loc special pentru chei sau, daca dimensiunea holului o permite, mai complex, avand inglobat si o oglinda (recomandabil de 1,20 m inaltime si care sa fie pozitionata la 50 cm deasupra pardoselii). El poate fi prevazut, in partea de jos, cu sertare pentru pantofi ori cu suporturi pentru umbrele, iar in partea de sus cu un mic dulap, care sa adaposteasca manusi, caciuli, fulare, palarii etc. Cuierele trebuie astfel amplasate incat sa fie usor accesibile celor care intra in casa si, in acelasi timp, sa nu impiedice circulatia in acest interval.Conceptiile moderne de amenajare recomanda ca in camere sa nu se gaseasca mobilier de depozitare, pentru a nu le ocupa volumul, acesta amplasandu-se in hol (vestibul). Daca exista suficient de mult spatiu, aici se instaleaza dulapuri pentru haine (cu o inaltime medie de 1,80 m si prevazute atat cu suporturi pentru umerase, cat si cu rafturi). Se poate valorifica si partea superioara a acestora, prin dulapuri care sa adaposteasca obiecte folosite mai rar. Un astfel de ansamblu de corpuri de mobilier capata aspectul unui dressing, de regula fatetat cu oglinzi, care se regaseste mai ales in apartamente.
Inainte de alegerea unui mobilier specific, trebuie sa aveti in minte un plan, din care sa nu lipseasca datele despre proportiile pe care le ocupa holul din locuinta dumneavoastra, despre numarul de membri ai casei si despre cantitatea de obiecte pe care intentionati sa o depozitati in aceasta zona a locuintei.
Despre spatiul holului
Chiar daca in ultimul timp castiga tot mai mult teren stilul american de amenajare a caselor, in care practic nu exista vestibul (hol), ci accesul spre interior se face direct in camera de zi, multi dintre noi ne dorim, atunci cand cumparam o locuinta, ca holul sa fie unul spatios. Pentru multe persoane e esential sa aiba acasa o asemenea zona-tampon intre exterior si interior. In afara rolului de a asigura circulatia intre diferite incaperi ale casei, holul indeplineste in general functiuni de depozitare, el trebuie sa fie, prin definitie, functional. De regula, holul (vestibulul) este un spatiu care nu beneficiaza de lumina naturala, de aceea iluminatul sau are o foarte mare importanta in ceea ce priveste usurinta cu care trebuie sa gasim lucrurile depozitate aici. In acest sens, trebuie tinut cont de cateva reguli de baza: nu se folosesc usi pline intre hol (vestibul) si camera de zi, bucatarie, sufragerie, recomandandu- se usile cu geamuri, care permit patrunderea luminii naturale. Corpurile de iluminat trebuie sa fie amplasate in asa fel incat sa ajute la vizualizarea zonelor cele mai intunecoase ale vestibulului. Pe langa iluminatul general, este de preferat si unul local, de exemplu la oglinda, cu ajutorul unor spoturi. Arhitectii si designerii de interioare va vor recomanda intotdeauna cele mai eficiente solutii, de aceea este bine sa va consultati cu un specialist inainte de a decide cum va arata prima zona a casei dumneavoastra.
Citește pe Antena3.ro
SUGESTII ID
| |||
|