x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Idei de amenajare pentru grădina dumneavoastră

Idei de amenajare pentru grădina dumneavoastră

de Cornelia Constantin    |    03 Oct 2009   •   00:00
Idei de amenajare pentru grădina dumneavoastră
Sursa foto: /RHS

De câte ori avem ocazia, vă prezentăm proiecte de grădini ingenioase şi atractive. Am ales şi de această dată pentru dumneavoastră câteva imagini ale unor grădini premiate care să vă ajute cu idei pentru propriile amenajări: culori puternice pentru locul de odihnă, bolţi înverzite, mozaicuri pentru separarea spaţiilor şi garduri neobişnuite, mobilier din lemn sau fier forjat...



CULORI PUTERNICE
Culorile puternice au avantajul că atrag privirile. Folosite pentru locul de odihnă, îl transformă în vedeta grădinii. Dar pe lângă faptul că atrage, roşul, de exemplu, este şi o culoare care oboseşte sau dinamizează.

Locul de odihnă este sinonim cu o vreme petrecută departe de lume. Ca un somn bun, după o zi de muncă. Nu prea rimează roşul cu asemenea stări de spirit. Puteţi să "condimentaţi" spaţiile cu puţin roşu, dar ce este prea mult strică. Aşadar, atenţie la echilibrul culorilor în anumite zone ale grădinii, aşa cum aveţi grijă la culori şi în cazul amenajării casei dumneavoastră!

MODALITĂŢI DE SEPARARE
O grădină fără garduri nu poate să existe. În general, gardurile se construiesc în armonie cu felul în care a fost construită casa şi cu felul în care s-a amenajat grădina. Dar nu ai cum să aştepţi să termini toate aceste lucrări şi abia după aceea să te ocupi de garduri sau de alte modalităţi de delimitare. Câteodată se lucrează simultan la toate.

Accentele de culoare sunt binevenite, numai să aveţi grijă să nu mergeţi prea departe cu aceste combinaţii. Un mozaic colorat aplicat pe partea interioară a unui gard, în armonie cu o zonă anume a grădinii, dă foarte bine, mai ales dacă respectiva zonă are mai puţină culoare... în florile şi plantele folosite. Treptele şi bordurile înalte sunt variante interesante de delimitare, aşa că folosiţi-le acolo unde consideraţi necesar. Fără să abuzaţi, desigur.

MOBILIER ŞI EFECTE DECORATIVE
Fierul forjat a revenit la modă şi se răspândeşte cu succes atât în case, cât şi în grădini. Şi trebuie să recunoaştem că are farmecul lui. O grădină tradiţională, romantică şi plină de culoare nu se poate lipsi de acest tip de mobilier. Prin contrast, mobilierul din lemn este simplu şi practic. Dar nu creează acelaşi efect decorativ, aşa cum bine observaţi. Puteţi să obţineţi un efect decorativ în grădină cu adăposturi pentru păsări, hrănitoare şi adăpătoare.


Sfat
Posesorii de grădini mari sunt cei care se aruncă în această aventură plini de elan. Curând îşi dau seama că e mai mult de muncă decât au crezut iniţial şi că treaba nu se termină în câţiva ani. O grădină reuşită este una muncită, orice ar spune anumiţi peisagişti. Poţi să încropeşti un spaţiu la repezeală, care să arate cât de cât onorabil, dar până să devină grădină mai trece ceva vreme.

Aşadar, lucraţi metodic la grădină şi nu vă descurajaţi dacă uneori rezultatele întârzie să apară. Şi mai ales nu vă lăsaţi cuprinşi de grija spaţiilor goale. Nu îngrămădiţi obiecte decorative, nu extindeţi suprafeţele cu gazon, nu mai plantaţi un pom doar ca să scăpaţi de senzaţia de gol. Aveţi răbdare şi lăsaţi lucrurile să evolueze în mod natural.

×
Subiecte în articol: mereu verde