Pentru o ocazie specială, aşa cum este Crăciunul, este necesar un decor pe măsură.
Crăciunul este prin excelenţă o sărbătoare a familiei, un adevărat eveniment festiv, cu o mare incărcătură emoţională, numai dacă ne găndim la ceea ce simbolizează Magica Noapte. Iar pentru o ocazie specială, aşa cum este Crăciunul, este necesar un decor pe măsură.
Nu numai bradul şi casa trebuie frumos impodobite, ci mai ales masa, in jurul căreia se străng toţi cei dragi. Este unul dintre cele mai importante momente ale anului in care masa devine obiectul principal in ambianţa camerei de zi.
Poate că pănă de curănd a stat inghesuită intr-un colţ sau, oricum, mai retrasă, pentru că ocupa spaţiul. Dar la sfărşit de an, o dată cu celebrarea naşterii Pruncului Sfănt, masa devine centrul casei. Aşadar merită să fie frumos decorată. Dar cu ce şi mai ales cum? Am ales in acest sens mai multe imagini care să vă inspire pentru diferite situaţii.
Şi holul contează
Poate credeţi că holul de la intrare nu are nici o importanţă in aranjarea mesei de Crăciun, dar vă inşelaţi! Pe acolo trece orice invitat al casei şi, chiar dacă face parte din familie, trebuie să aibă loc şi să-i fie comod să-şi pună hainele groase la adăpost.
Dacă ştiţi că nu aveţi un cuier cu suficiente locuri, pregătiţi-vă să puneţi hainele intr-o altă cameră sau să vă cumpăraţi un suport de haine pe rotile pe care să-l poziţionaţi temporar in holul de la intrare (se găseşte in marile magazine la preţul de 30-50 lei bucata).
E important ca fiecare să aibă acces uşor la articolele sale de imbrăcăminte. Poate a uitat ceva in buzunar şi vrea haina, şi atunci e mai comod să ştie de unde poate să o ia. Şi nu uitaţi că, pentru ocazii speciale, nici cei ai casei nu trebuie puşi să se descalţe!
Inchipuiţi-vă pe cineva imbrăcat frumos, dar in şosete... E ridicol. Aşa că puneţi in faţa uşii de la intrare sau in holul principal al casei un covor special in cazul in care vremea nefavorabilă face ca incălţămintea invitaţilor să fie udă sau inzăpezită.
Aranjarea camerei
Inainte de decorul mesei, trebuie să plătiţi atenţie intregii incăperi unde va fi aşezată masa. Ideal este ca aceasta să fie poziţionată sub corpul de iluminat din incăpere. Asta va accentua importanţa evenimentului, dar va fi şi o bună modalitate de iluminare a suprafeţei ei.
Dacă nu aveţi sufragerie pentru că locuiţi la bloc, fiţi inspiraţi şi aşezaţi masa sub corpul de iluminat din camera de zi, avănd grijă insă să eliberaţi spaţiul de alte piese de mobilă care nu vă trebuie sau care incomodează (fotoliile, masa mică din living, eventual şi canapeaua, dacă aveţi mai mulţi invitaţi). O dată ce masa devine piesa centrală, aveţi grijă ca şi celelalte elemente din incăpere să fie dispuse căt mai frumos şi eficient faţă de masă. Spre exemplu, covorul cu siguranţă trebuie reaşezat pentru a sublinia locul central al mesei in incăpere. Importante sunt şi perdelele şi draperiile care decorează fereastra.
In nici un caz nu lăsaţi televizorul aprins. Ideal ar fi ca acesta să nici nu se afle in apropierea mesei. Cel mai frumos ar fi ca masa de Crăciun să fie aşezată in raport cu bradul, iar in surdină să se audă o muzică liniştitoare, poate chiar colinde tradiţionale.
Decorul mesei
După ce aţi poziţionat masa, alegeţi o faţă adecvată pentru ea. Lungimea feţei de masă nu ar trebui să fie mai mare decăt cea a şezutului scaunelor. Altfel, oricăt de elegantă ar fi, va fi incomodă pentru invitaţi. De asemenea, pentru aspectul de ansamblu armonios aveţi grijă ca faţa de masă să fie egală peste tot ca lungime.
Ideal ar fi ca faţa de masă să fie asortată şi decorului camerei. In cazul in care nu sunteţi inspiraţi pentru alegerea culorii şi a modelului, mergeţi pe varianta clasică de alb. Dar să ştiţi că in magazine se găsesc feţe de masă cu motive speciale de Crăciun sau chiar materiale textile la metraj din care vă puteţi confecţiona repede ceva original.
Ca să aveţi o zonă centrală deosebită pe masă puteţi pune aranjamente florale. Aveţi grijă insă ca acestea să nu fie foarte inalte, ca toţi invitaţii să se poată vedea bine şi, de asemenea, să poată vizualiza toate preparatele care vor fi pe masă. Lumănările folosite nu trebuie să fie nici ele inalte, tot din acest considerent. Numărul şi forma aranjamentelor florale depind şi de forma mesei. Pentru o masă rotundă e suficient un singur aranjament floral, pe cănd o masă dreptunghiulară pentru mai mult de zece persoane poate avea două grupuri de aranjamente.
Ce mai contează?
Evident, măncarea, dar diversele preparate au nevoie de o veselă adecvată. Multe familii păstrează serviciile de porţelan la loc sigur pentru a le folosi pentru mesele festive. Şi asta e bine. Mai nepoliticos este să folosiţi veselă de unică folosinţă sau din plastic. Dacă tot veţi avea invitaţi, faceţi o investiţie şi cumpăraţi un serviciu de porţelan.
Dacă nu, merge şi un set de veselă tradiţională din ceramică, asta dacă v-aţi propus ca temă de aranjare o masă rustic tradiţională. Şi ca să nu cheltuiţi bani grei, puteţi achiziţiona ceva simplu, pe alb. Nu vă complicaţi cu preţiozitatea unor vesele cu linii sau margini aurite. Pentru ceva aşa elegant vă vor trebui şi tacămuri aurite şi şervete cu accesorii asortate, şi, in general, o veselă elegantă trebuie expusă intr-o cameră foarte elegantă. Deci, nu vă complicaţi inutil.
Trucuri
Tacămurile trebuie puse in funcţie de numărul de preparate culinare pe care vreţi să le serviţi invitaţilor, la fel şi paharele. Nu puneţi toate felurile de tacămuri dacă ştiţi că nu veţi servi tot meniul tipic de la un restaurant.
Intotdeauna mergeţi pe variantele de modele şi forme simple pentru veselă şi tacămuri. Important este ca toate farfuriile şi tacămurile să fie de acelaşi fel. Luaţi in considerare şi apariţia unui invitat-surpriză şi fiţi pregătit. Festivismul mesei il puteţi crea mult mai uşor folosind şervete frumoase, elegante, aranjamente florale şi o dispunere elegantă a preparatelor in fiecare farfurie, decăt folosirea unei vesele prea elegante ce nu se potriveşte cu atmosfera generală