x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Imobiliare

Imobiliare

04 Aug 2005   •   00:00

Valea Prahovei, atractia investitiilor imobiliare

Valea Prahovei este cea mai importanta zona de turism montan din Romania, cu o mare concentrare de statiuni, printre care Sinaia, Busteni, Predeal sau Poiana Brasov. Fiind situata la aproximativ 100 km de Bucuresti, este cea mai apropiata zona turistica de lux. Piata imobiliara din Valea Prahovei s-a remarcat in anul 2004 prin subsegmentul reprezentat de terenuri si investitii. Dinamica tranzactiilor din 2004 a urmat aceeasi tendinta referitoare la cresterea atractivitatii terenurilor, in special pentru destinatii rezidentiale si slaba dezvoltare a zonei din punct de vedere al spatiilor de birouri, spatiilor comerciale sau industriale. Caracterul sezonier al activitatii din aceasta zona pune turismul pe primul loc, impreuna cu activitatile conexe ale acestuia, in timp ce celelalte domenii ale activitatii economice sunt mult mai slab reprezentate.

Piata spatiilor comerciale

Piata spatiilor comerciale din Valea Prahovei este foarte putin dezvoltata. Majoritatea spatiilor comerciale reprezinta magazine mici, situate la parterul blocurilor sau in vile vechi, centrale. Centrul Winmarkt din Sinaia este singurul centru comercial modern din zona. Complexul Central din Busteni (Costila) ar putea reprezenta o optiune de investitie comerciala. Lipsa unei directii de dezvoltare a acestui complex se vede insa in schimbarea frecventa a chiriasilor (cu exceptia bancilor) si, astfel, a compartimentarilor. In acelasi timp, cererea pentru hypermarket-uri exista in zona, avand in vedere fluxul mare de turisti.

Piata spatiilor rezidentiale

Segmentul rezidential este foarte bine reprezentat in Valea Prahovei - de la apartamente in blocuri vechi, la apartamente in vile, case, vile vechi sau noi, pana la pensiuni turistice sau hoteluri. Cele mai importante proiecte rezidentiale din zona sunt cartierul de vile din Azuga, cartierul de vile din Piatra Arsa - Busteni, precum si hotelurile si pensiunile din Sinaia.

In functie de infrastructura turistica si peisaj, cererea de spatii rezidentiale s-a manifestat in principal pentru zonele Taverna Sarbului si Furnica (Sinaia), Zamora (Busteni), zona Cioplea (Predeal). Preturile spatiilor rezidentiale din Valea Prahovei au inregistrat in general cresteri semnificative. Sectorul rezidential din Valea Prahovei va cunoaste si in continuare o dezvoltare remarcabila, in acest an, preturile pietei rezidentiale din Valea Prahovei estimandu-se a inregistra o crestere cu minimum 20% comparativ cu anul trecut.

Terenuri si investitii

Cea mai mare suprafata de teren intravilan care si-a schimbat proprietarii in ultimii ani se afla in judetul Prahova, zona cunoscuta pentru dinamica pietei terenurilor. Zona este preferata in special datorita specificului (Valea Prahovei este o zona rezidentiala noua), peisajului, utilitatilor, precum si surselor de agrement. In 2004, cele mai cautate terenuri pentru investitii au fost in Sinaia - Furnica, Taverna Sarbului sau Centru, in Busteni Fantani, Zamora sau Piatra Arsa, la Azuga Valea Azugai, iar in Predeal Valea Rasnoavei si Cioplea. Cererea s-a manifestat in special pentru terenuri de 400-500 mp pentru constructia de case de vacanta, din partea persoanelor fizice, nefiind insa de neglijat cererea exprimata de persoanele juridice ce au solicitat suprafete mult mai mari, in scopul revanzarii ulterioare a acestora.

In ceea ce priveste anul 2005, se asteapta ca segmentul terenuri si investitii sa cunoasca aceeasi evolutie din ultimii ani, destinatia acestora ramanand in continuare in majoritate pentru locuinte sau case de vacanta. In acest context, cererea mare care se previzioneaza este legata de faptul ca oferta in zona devine din ce in ce mai redusa, vor determina cresterea preturilor cu aproximativ 30%.

Se apreciaza insa ca zona va deveni cu adevarat profitabila din punct de vedere imobiliar peste 4-6 ani, atunci cand proiectele de infrastructura vor fi finalizate, iar investitiile in activitatea turistica se vor concretiza in legarea statiunilor prin partiile de schi si transport prin cablu.

Material realizat in colaborare cu Eurisko www. eurisko.ro
×
Subiecte în articol: zonă valea prahovei valea prahovei spatiilor