Greu de tradus numele pe care americanii l-au dat acestei construcţii care se înalţă parcă sfidător către spaţiu… Ea pare destinată marilor proiecte spaţiale ale omenirii, contactului cu bănuite civilizaţii extraterestre sau comunicărilor interstelare.
Space Needle, spectaculoasă construcţie modernă la Seattle
Greu de tradus numele pe care americanii l-au dat acestei construcţii care se înalţă parcă sfidător către spaţiu… Ea pare destinată marilor proiecte spaţiale ale omenirii, contactului cu bănuite civilizaţii extraterestre sau comunicărilor interstelare. Construit în 1962, pentru a marca organizarea Expoziţiei mondiale de la Seattle, Washington, turnul a primit încă de la inaugurare peste 2,5 milioane de vizitatori dornici să simtă pe viu senzaţia de a urca, cu ascensorul, la o înălţime de 160 de mteri în numai 43 de secunde.
Space Needle este o demonstraţie de pură virtuozitate a ingineriei de mijlocul veacului trecut. De la bază pînă în vîrf măsoară 184 de metri, platforma cea mai lată are 42 de metri şi cîntăreşte, cu totul, 9.550 de tone. De pe platforma de observare şi din restaurantul aflate la 160 (respectiv 152) metri altitudine se pot observa nu numai graniţele oraşului Seattle, dar şi magnificul peisaj înconjurător: Olympic şi Cascade Mountains, Mount Rainier, Mount Baker, Elliott Bay şi insulele cu care este presărat golful. Devenit vedetă incontestabilă a aparatelor fotografilor profesionişti din toată lumea, Turnul oferă acestora şi o panoramă demnă de imortalizat.
Despre arhitecturå
Din punct de vedere architectural, Space Needle este un compromis între două idei diferite de design. Magnatul american Edward Carlson ar fi dorit să arate ca un balon uriaş ancorat de pămînt, iar arhitectul John Graham a imaginat o farfurie zburătoare gata să aterizeze pe Terra. Pînă la urmă a cîştigat soluţia propusă de Victor Steinbrueck, care păstrează cîte ceva din cele două idei iniţiale. De reţinut faptul că Turnul a rezistat cu brio cîtorva cutremure de pămînt extrem de puternice, la cel din anul 1965 (6,8 grade pe scara Richter) amplitudinea mişcării sale fiind aşa de mare, încît apa a fost complet evacuată din toate toaletele aflate în funcţiune.
Dupå 20 de ani…
Foarte interesant că abia după 20 de ani de la construcţie, în 1982, i s-a adăugat un nivel care se află şi în planurile iniţiale, la înălţimea de 33 de metri. Această nouă platformă poartă astăzi numele de SkyLine Banquet Facility. O renovare complexă, care a avut loc în anul 2000, a depăşit de cinci ori costurile originale de construcţie (21 milioane de dolari). Ea a inclus reconfigurarea spaţiilor de la nivelul solului, coroana luminoasă din vîrf, lărgirea punţii de observaţie şi, desigur, mii de tone de grunduri şi vopsele.
Fantezia scriitorului
În 1974, Stephen Cosgove, un autor de cărţi pentru copii, a publicat povestirea “Wheedle on the Needle”, inventînd o creatură cuidată (Wheedle) care vieţuieşte în vîrful turnului, provocînd flash-uri luminoase intermitente. Devenită simbol al oraşului, creatura imaginară a ajuns şi mascota echipei Seattle Supersonics.
Fericitul vizitator
La 19 mai 2007, prin porţile de acces de la Space Needle, a trecut vizitatorul cu numărul 45.000.000. Norocosului, un american (Greg Novoa, din San Francisco), i-a fost rezervată o primire sărbătorească, bineînţeles intens mediatizată pe toată Coasta de Vest. El a primit din partea Primăriei oraşului Seattle şi a administratorilor construcţiei un premiu consistent, precum şi o călătorie gratuită la Paris, cu vizitarea Turnului Eiffel, dedicate în Europa celei dintîi Expoziţii Mondiale.