x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa In fiecare vară fierbe piaţa piscinelor

In fiecare vară fierbe piaţa piscinelor

23 Aug 2007   •   00:00

Firmele producătoare şi cele importatoare au lărgit şi diversificat oferta in ultimii ani in aşa fel, incăt visul de a avea o mică piscină in apropierea casei poate deveni realitate şi pentru familiile cu venituri aflate deasupra mediei.

Am mai publicat in paginile acestui supliment articole care atrăgeau atenţia cititorului asupra faptului că, in materie de piscine, trebuie trecută bariera psihologică a mentalităţii conform căreia prezenţa unui ochi de apă amenajat pe proprietate se asociază cu luxul sau cu opulenţa.

Desigur, o piscină inseamnă o investiţie iniţială consistentă şi costuri ulterioare de intreţinere ce nu pot fi neglijate. Firmele producătoare şi cele importatoare au lărgit şi diversificat oferta in ultimii ani in aşa fel, incăt visul de a avea o mică piscină in apropierea casei poate deveni realitate şi pentru familiile cu venituri aflate deasupra mediei. Importantă a fost şi acţiunea de intensă şi constantă promovare a produselor, de informare a clienţilor potenţiali in aşa fel incăt piscina este luată in calcul de proprietar incă de la proiectarea viitoarei case.

Domenii conexe

Companiile de construcţii serioase au venit in intămpinarea clienţilor realizănd parteneriate cu firmele specializate in domenii conexe, aşa incăt ele pot oferi pe lăngă proiectarea şi construcţia piscinei şi soluţii complete pentru amenajarea peisagistică a curţii, un ambient unitar in funcţie de spaţiul disponibil şi de arhitectura casei. Şi finisajele s-au diversificat, existănd oferte distincte pentru fiecare tip de piscină, in funcţie de forma şi amplasarea acesteia, precum şi de preferinţele clientului. Pe piaţa romănească, cererea predominantă este pentru piscinele din beton, urmate de piscinele din panouri metalice, din polipropilenă şi de piscinele de tip monococă. De asemenea, clienţii autohtoni preferă piscinele ingropate in detrimentul celor supraterane, deoarece o piscină ingropată poate fi mult mai diversă ca formă şi dotări.

Componente şi accesorii

Pe lăngă bazinul propriu-zis, piscina presupune instalarea unor componente obligatorii: pompa de recirculare a apei, filtrul, setul de conducte şi accesorii ale bazinului, sistemul de tratare a apei. La toate acestea se mai adaugă mai multe componente şi accesorii opţionale ce pot aduce un plus de confort utilizatorului, fără ca funcţionarea piscinei să fie condiţionată de prezenţa acestora.

In general costurile pentru echipamente şi accesorii obligatorii pentru o bună funcţionare a piscinei se ridică la aproximativ 20%-35% din valoarea totală, in funcţie de dotările opţionale (sisteme de incălzire, iluminat subacvatic, scări din fibră de sticlă, sistem de inot in contracurent, prelate şi sisteme de acoperire rigide etc.).

Intreţinere şi preţuri

Pentru intreţinerea piscinei in mod constant şi corect s-au dezvoltat companii specializate care oferă servicii complete şi toată gama de materiale sau unelte necesare. Pentru a avea o apă cristalină şi curată, piscina are nevoie de o curăţire săptămănală, acest interval fiind dependent şi de factorii atmosferici, vegetaţia existentă in imediata vecinătate a piscinei sau de alţi parametri obiectivi. Importantă este şi pregătirea piscinei pentru perioada de iarnă (golirea conductelor, demontarea şi depozitarea corectă a pompei şi filtrului etc.). Un regim special au piscinele interioare, care necesită o curăţare la una sau chiar două luni, dar tratarea chimică a apei se face săptămănal.

Preţurile la piscine depind de mai mulţi factori: tipul de piscină solicitat, forma standard sau existenţa unui proiect special, dotările opţionale, accesoriile speciale, acoperirea şi tipul de acoperiş, finisajele şi decorarea bazinului.

Tratamentul potrivit

Pentru menţinerea calităţii apei dintr-o piscină se utilizează o gamă specială de chimicale netoxice. Firmele specializate in operaţiuni de tratare a apei percep tarife cuprinse intre 20 şi 200 de euro pe lună. Aceste tarife variază in funcţie de volumul de apă (capacitatea piscinei), calitatea sursei de apă cu care este alimentat bazinul, factorii atmosferici specifici zonei, gradul de utilizare şi alţi căţiva parametri de ordin tehnic. Şi aici, ca şi la intreţinerea generală, este recomandabilă intervenţia unor firme specializate.

La preţuri scăzute

In ultimii ani se inregistrează dezvoltarea rapidă a segmentului de piaţă pentru piscinele cu preţuri scăzute şi dotări minime care se adresează clasei medii. Firmele importante au lansat un sistem constructiv cu blocuri de polistiren de densitate ridicată. Sistemul este similar celui utilizat in construcţia locuinţelor cu coraje din polistiren expandat şi se dovedeşte a fi o modalitate economică şi rapidă, convenabilă unei anumite categorii de clienţi. O noutate va fi introducerea sistemelor de acoperire flotantă, cu acţionare automată, sisteme ce vor putea fi montate şi la piscinele deja construite, sporindu-le timpul de folosinţă in condiţiile climaterice existente la noi.

Pentru proprietarul unei piscine, cel mai avantajos, spun specialiştii, este să contracteze un abonament cu o firmă specializată in servicii de curăţire şi intreţinere. In acest fel specialiştii vor putea arhiva tipul echipamentelor, evoluţia in funcţionarea piscinei şi orice alte informaţii care vor ajuta la stabilirea tratamentului adecvat. Contractul poate include şi o clauză prin care firma respectivă se angajează să verifice permanent sistemul de filtrare a apei. Intervenţia de curăţare a unei piscine de dimensiuni medii (75 de metri cubi de apă) poate costa in jur de 30 de euro, iar punerea in funcţiune după perioada de iarnă ajunge la 150 de euro

×
Subiecte în articol: piscinei dialog constructiv piscinele