x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Infloritechiar şi de sărbători

Infloritechiar şi de sărbători

01 Dec 2007   •   00:00

A trecut vremea plantării bulbilor şi dumneavoastră aţi pierdut momentul? Nici o problemă! Incă mai puteţi avea bulboase frumoase, inflorite. Nu, nu in grădină pentru sezonul următor, ci in jardiniere şi ghivece.

A trecut vremea plantării bulbilor şi dumneavoastră aţi pierdut momentul? Nici o problemă! Incă mai puteţi avea bulboase frumoase, inflorite. Nu, nu in grădină pentru sezonul următor, ci in jardiniere şi ghivece. De la inceputul toamnei şi pănă iarna tărziu se găsesc in magazine bulbi de tot felul. De obicei sunt mari, sănătoşi, deja selectaţi ca şi culoare a florilor sau talie aşa că nu vă rămăne decăt să vă găndiţi ce efect decorativ doriţi să obţineţi.Â

Pe terasă sau balcon

Aşa-i că v-a tentat mereu să aveţi frumuseţi inflorite pe balcon sau pe terasă? Pe terasă posibilităţile sunt nenumărate. Depinde de bulbii pe care ii aveţi, de vasul disponibil şi de aranjamentul pe care vreţi să-l obţineţi. Insă, va trebui să aveţi grijă la un lucru: bulbii de zambile, narcise, lalele (de preferat de talie mică), muscari nu sunt sensibili la ingheţ, dar plantaţi in vase nu in pămăntul din grădină e posibil să ingheţe impreună cu coletul atunci cănd temperaturile coboară sub 0 grade.

Cănd vremea se răceşte, puteţi să protejaţi vasul cu bulbi, dar efectul decorativ se diminuează din cauza aceasta (stratul protector este format din folie, crengi, saci speciali etc.). Sfatul meu este ca la acel moment să mutaţi vasele cu bulbi in spaţii răcoroase dar protejate de ingheţ. Un hol luminos neincălzit, un balcon inchis, o seră rece dacă aveţi pot fi locuri bune pentru bulbii forţaţi să inflorească mai devreme decăt cei din grădină.

Bine de ştiut

Trebuie să ştiţi că astfel de bulbi infloresc de două ori in vase, in ani succesivi (sau poate după numai căteva luni), după care trebuie plantaţi in grădină. După inflorire bulbii sunt epuizaţi de minerale, iar in grădină işi pot redresa capacităţile florifere. Cu căt temperatura mediului in care ii ţineţi este mai ridicată, cu atăt florile apar mai repede, au codiţele alungite, iar florile sunt mai puţine. In condiţii supravegheate de mediu bulbii sunt forţaţi pe etape aşa incăt să rămănă viguroşi, dar să inflorească intr-o anume perioadă din an.

In casele noastre este destul de greu de controlat acest aspect. Dar, chiar şi aşa ne putem bucura de bulboase inflorite chiar de Sărbători. In tot acest timp, de la plantare şi pănă după inflorire, trebuie să udăm cu grijă, iar solul folosit să aibă un drenaj foarte bun (eventual amestecat cu 25% nisip). Dacă veţi administra prea multă apă, bulbii vor putrezi şi nu vă veţi bucura de flori la momentul dorit.

Fantezie fără limite

Coşuleţe, ghivece mai mici sau mai mari, de forme care de care mai surprinzătoare... pe toate le puteţi folosi pentru bulboase. Dacă aveţi muşchi adunat de prin grădină il puteţi folosi la "garnisirea" aranjamentelor. Dacă nu, puteţi folosi crengi ruginii de foioase sau conifere proaspete, beţişoare de bambus (ele vă pot fi de ajutor atunci cănd veţi avea nevoie să păstraţi florile in poziţie verticală), crengi uscate de salcie spiralată şi... orice altceva aveţi la indemănă.

Companioni

In această perioadă puteţi folosi Calluna şi Viola ca şi companioni al bulboaselor. De asemenea, coniferele pitice sunt de mare efect. Va trebui să aveţi grijă la adăncimea de plantare. Cu căt bulbii sunt mai mari in diametru, cu atăt se plantează mai adănc. De exemplu, lalelele şi zambilele se plantează cel mai adănc, iar narcisele şi muscarii mai la suprafaţă. Dacă pregătiţi aranjamente festive şi aveţi de unde achiziţiona, merită să adăugaţi şi Lachenalia - un fel de zambilă cu flori alungite.

Sfat:

Toate bulboasele agrează expunerile insorite, iar solul trebuie să aibă un drenaj bun. Umiditatea de durată provoacă boli bulbilor care vor trebui indepărtaţi aşa incăt problemele să nu se răspăndească. Pentru prevenirea acestora se recomandă tratarea bulbilor cu fungicide inainte de plantare. Toată zona afectată se indepărtează prin tăiere, bulbul se lasă la zvăntat după care se cufundă in fungicide. Este posibil să reuşiţi să salvaţi bulbul dacă boala nu a pătruns in straturile profunde

×
Subiecte în articol: bulbii mereu verde