x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Influenţa artei moderne In grădinile Palatului Alcazar din Sevilla

Influenţa artei moderne In grădinile Palatului Alcazar din Sevilla

02 Aug 2007   •   00:00

Palatul Alcazar din Sevilla a fost construit in secolul al XIII-lea de Regele Alfonso al XI-lea şi, pănă spre sfărşitul secolului al XV-lea, regii Spaniei l-au folosit ca palat rezidenţial. Palatul avea două grădini şi băi in stil arab. Grădinile renascentiste, inviorate de făntănile şi piscinele abundente, sunt construite in stil arab, iar statuile regilor Spaniei sunt contemporane.

Palatul Alcazar din Sevilla a fost construit in secolul al XIII-lea de Regele Alfonso al XI-lea şi, pănă spre sfărşitul secolului al XV-lea, regii Spaniei l-au folosit ca palat rezidenţial. Palatul avea două grădini şi băi in stil arab. Grădinile renascentiste, inviorate de făntănile şi piscinele abundente, sunt construite in stil arab, iar statuile regilor Spaniei sunt contemporane. Grădinile Alcazar se află in apropierea unei porţi din incinta Palatului. Acestea sunt aranjate in terase cu făntăni şi pavilioane şi sunt un refugiu pentru locuitorii Seviliei.

Grădina Engleză. Se găseşte in spatele unei porţi, Alcoba, de origine islamică. Este construită intr-un spaţiu delimitat de zidurile cetăţii şi atrage prin varietatea de specii şi exemplare de arbori.

Grădina Poeţilor. Această grădină este construită in stil forestier, plantele fiind lăsate să crească liber. Partea sa emblematică o reprezintă două bazine, heleştee aliniate ce au reminiscenţe arabe şi romane.

Grădina Vega Inclà n. Este construită din 20 de părţi, majoritatea pătrate, separate de alei şi cu făntăni de inspiraţie islamică şi renascentistă la intersecţia acestora.

Grădina Alcubilla. Această grădină există din timpul Regelui Carlos al V-lea.

In grădinile Alcazar din Sevilla, influenţa artei moderne europene a fost mult mai determinantă decăt in Alhambra. O descriere completă a reformelor introduse in grădinile Alcazar din timpul lui Carlos al V-lea şi Felipe al IV-lea a fost făcută de poetul sevillian al secolului al XVII-lea, Rodrigo Caro. Interesant in descrierea lui este faptul că redă imaginea completă a grădinilor din acea vreme, inainte de a fi construite părţile cu influenţe baroce. Una din aceste inserţiuni este pavilionul Grădinii Leului.

In descrierea lui Rodrigo Caro figurează toate elementele necesare apărute sub puterea monarhală din secolul al XVI-lea. Unul din punctele de interes din Alcazar este Pavilionul Carlos al V-lea, care este inundat de vegetaţie. Este intretăiat de alei pavate, la intersecţia cărora se găsesc făntăni in jurul cărora există bănci rotunde. Paturile cu flori sunt aranjate in figuri geometrice şi imprejmuite de arbuşti pitici. O noutate, care probabil nu era familiară arabilor, este labirintul şi a fost introdus de Carlos al V-lea. Exista un labirint impresionant care a fost construit pe cea mai joasă terasă pentru a putea fi văzut de sus. La jumătatea secolului al XVI-lea au fost introduse noutăţi in grădini ca: grote, porţi, dar şi multe făntăni frumoase ca Făntăna Mercury din Grădina Bazinului.

In centrul Curţii Fecioarelor (Patio de las Doncellas) tronează o făntănă dreptunghiulară, imprejmuită de grădini in ambele părţi laterale. Pentru mulţi ani, această curte a fost pavată integral cu marmură, la cererea regizorului Ridley Scott, pentru filmul "Kingdom of Heaven" şi după producţia filmului.

Galeria Pedro I

Această galerie este construită in stil baroc, dar in spatele acestui stil se poate observa influenţa generaţiilor diferite de constructori care au recondiţionat-o. Intrarea se găsea intr-o parte, intr-o grădină intunecată şi nu avea nici o legătură arhitecturală cu casa. In una din părţile laterale ale galeriei se găseşte un heleşteu, lăngă care există o intrare subterană către Băile Maria Padilla, inaintea căreia se află un mic strat cu flori.

Minunata grădină se scufundă la vest in căteva terase inverzite.

Info

Grădinile Alcazar sunt situate in centrul istoric al Sevillei intre zidurile fortăreţelor construite de arabi la sfărşitul secolului al XII-lea. Palatul este şi va rămăne unul din cele mai importante exemple de arhitectură arabă, un stil influenţat de creştinismul din Spania, dar cu influenţe arhitecturale islamice. Carlos al V-lea a avut un cuvănt important in aspectul general al Palatului, introducănd elemente gotice in contrast cu stilul dominant islamic. Acest castel a fost vital pentru Cordoba in timpul războiului civil dintre Henry al IV-lea şi fratele său

×