x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Interior lasat pe mana unor artisti romani

Interior lasat pe mana unor artisti romani

de Adrian Parvu    |    20 Apr 2006   •   00:00
Interior lasat pe mana unor artisti romani
AMENAJARI ORIGINALE
Ridicata in centrul Bucurestiul, o cladire moderna, proiectata de arhitectul Serban Pacuraru, si-a schimbat destinatia de office intr-una de locuinta privata. Camerele atipice ca dimensiuni au fost amenajate inedit de un grup de artisti plastici

Cladirea al carei interior vi-l prezentam, construita intr-o zona ultracentrala din Capitala, pe un teren de doar 90 de metri patrati, a fost gandita de arhitectul Serban Pacutraru cu o organizare interioara desfasurata pe verticala. Numarand cinci niveluri (demisol, parter, nivel I, nivel II si mansarda), imobilul a fost ridicat pentru a servi ca spatii pentru birouri. Ulterior proprietarul cladirii s-a razgandit si a ales sa locuiasca aici impreuna cu familia.

Legatura dintre niveluri este asigurata de o scara interioara, ce se constituie ca o coloana liant, puternic iluminata natural. Fiecare nivel, cu exceptia demisolului si a parterului, este corespondent unei functiuni si comunica liber cu zona de acces dinspre scara interioara. Primul nivel este destinat zonei de zi, ce cuprinde livingul, sufrageria, bucataria. Al doilea nivel se identifica cu zona de noapte, iar mansarda constituie hobby-room-ul. Prezenta la fiecare nivel a grupurilor sanitare, realizarea unui sistem complex de instalatii, fluiditatea si generozitatea spatiilor interioare au permis schimbarea destinatiei imobilului.

INFLUENTE ARTISTICE

In bucatarie exista un contrast evident intre finisajele gri-mat, ce aduc in prim plan imaginea metalului, si mobilierul bucatariei din lemn masiv, o combinatie calda de esente de paltin si de tei
Proprietarul a acordat libertate totala de exprimare celor care i-au decorat locuinta, fiind un mare amator de arta contemporana, dar si un om care apreciaza specialistii din alte domenii decat cel in care profeseaza. La imaginea originala a locuintei si-a adus contributia creativa un grup de artisti si designeri care au reusit sa confere personalitate fiecarei incaperi.

Astfel, mobilierul este conceput si realizat de designerii de la "Ambiental" - Narcis Grigoriu si Carol Popa, picturile murale si tablourile sunt semnate de Francis Chioariu, iar sculpturile si obiectele decorative din metal sunt create de Mitica Cosma.

Intr-un spatiu deschis coexista camera de zi si sufrageria. Locul de luat masa este concentrat in jurul structurii stalpului cu rol de rezistenta. Aici mobilierul este creat pentru a permite variante de rearanjare a locului de luat masa in functie de numarul invitatilor, de importanta momentului, de preferinte. Masa este compusa din doua piese independente ce pot fi grupate ori detasate si pozitionate dupa necesitati. Tablourile completeaza reusit imaginea actuala. Finisajele in tonuri de galben si maro contureaza o camera de zi tonica.

ODIHNA SI HOBBY

Mobilierul dormitoarelor a fost realizat la comanda pe baza proiectelor designerilor Narcis Grigoriu si Carol Popa. De remarcat faptul ca pentru toate piesele s-a utilizat lemn masiv finisat manual, iar feroneria lipseste (manere, butoane etc.)
In dormitoare exista o combinatie interesanta intre picturile de pe pereti, ce se regasesc partial ca tematica abstracta pe suprafata dulapurilor inzidite. Aici libertatea compozitionala a fost mai mare, fiind incaperi intime, personale. Practic proprietarul i-a lasat pe artisti sa faca ce au crezut ca se potriveste fiecarei camere in parte.

Pe ansamblu, este un interior cu totul iesit din tipare, in care abstractul ca tema artistica este impletit cu designul rustic si caldura finisajelor. Un interior aflat sub imperiul creativitatii neingradite ce personalizeaza puternic prin contraste cromatice si stilistice.

CAMERA DE RELAXARE
Este un spatiu destinat activitatilor din timpul liber (lectura, auditii muzicale etc.), detasat de restul zonelor prin situarea la ultimul nivel. Este cea mai personalizata incapere. Prezenta stalpului de rezistenta in mijlocul incaperii a fost un pretext pentru creionarea decorului. Abordarea originala, un "imprumut" din zona industriala, este inspirata de elementul de rezistenta la vedere, mobilierul dorindu-se o sugestie care sa aduca in prim-plan ideea de ranforsari scheletice. In camera de hobby fiecare artist s-a concentrat asupra lucrului sau, fara a se respecta o ordine stricta, rezultand un spatiu original, in care fiecare si-a gasit libertatea de expresie, independent de celalalt, dar toate corelate in final prin raportare la volumetria spatiului.

×
Subiecte în articol: nivel