INVESTESTE INTELIGENT
Avantajele si dezavantajele utilizarii acestui material de constructii
INVESTESTE INTELIGENT
Avantajele si dezavantajele utilizarii acestui material de constructii
Din antichitate si pana astazi, tigla
ceramica este cel mai folosit material pentru invelirea acoperisului. De-a lungul timpului, a aratat ca este un material de constructii fiabil si rezistent, fiind o buna bariera termica.
Pe langa calitatile de ordin tehnic, nici cele de ordin estetic nu sunt mai prejos, potrivindu-se atat constructiilor cu arhitectura moderna, cat si celor cu o arhitectura clasica, deoarece panta poate avea aproape orice inclinatie, iar culorile au nuante naturale, care se potrivesc oricarei regiuni geografice.
AVANTAJE
Tigla ceramica este facuta din argila amestecata cu apa si arsa in cuptor. Datorita materialului din care este facuta, este un produs ecologic, care nu dauneaza mediului si poate fi reciclat fara probleme. De asemenea, fiind un material natural, tigla ceramica "respira", asigurand o buna aerisire a cladirii, iar din punct de vedere al confortului, acest tip de invelitoare asigura cel mai redus coeficient de transfer termic. Fiind o buna bariera termica inseamna ca vara va fi racoare in
casa, iar in sezonul rece, cald.
Un avantaj deosebit il constituie faptul ca nu are nevoie de un spatiu special de depozitare, la fel ca sindrilele bituminoase, iar daca privim spre viitor, dupa montare, nu necesita cheltuieli de intretinere speciale.
Una dintre cele mai mari calitati ale tiglei ceramice este rezistenta in timp, comportandu-se bine la radiatii UV (nu se decoloreaza), acizi (ploi acide), materii alcaline (excremente de pasari), inghet-dezghet. Acest produs este garantat de producatori aproximativ 30 de ani, iar durata sa de viata ajunge undeva la 100 de ani.
DEZAVANTAJE
Unul dintre dezavantajele invocate de constructori este faptul ca se monteaza intr-o perioada de timp mai lunga decat invelitorile metalice. Acest lucru se intampla fiindca tigla ceramica se monteaza bucata cu bucata, nu ca aceea metalica, care se gaseste in panouri mari. Timpul necesar montajului mai depinde si de sistemul de instalare ales. Tiglele ceramice care se aseaza prin imbinare (falt sau dublu falt) se monteaza mai repede decat cele care se prind de astereala cu un dispozitiv special de prindere.
Alt dezavantaj ar putea fi faptul ca greutatea tiglelor ceramice este de 5-6 ori mai mare decat a celor metalice, intrand la categoria invelitorilor grele. De aici deriva doua inconveniente:
nu este indicat a fi folosit pentru acoperirea mansardelor construite la bloc sau pe case mai vechi sau la reabilitarea cladirilor care au probleme la structura;
trebuie construita o structura mult mai solida la pod, ceea ce inseamna o investitie mai mare.
PRETURI
Tigla ceramica se vinde la bucata, pretul pe care il platiti pentru achizitionare variind intre 8.000 si 30.000 lei vechi/bucata, in functie de dimensiune si calitate. Intr-un metru patrat de acoperis intra aproximativ 12 bucati de tigla. Pretul pe care il platiti pentru montaj se incadreaza intre 4 si 6 euro/mp.
|
SFATURI PENTRU CONSTRUCTORII CARE UTILIZEAZA TIGLA CERAMICA
1. In cazul in care ati ales sa va acoperiti casa cu tigla ceramica, este foarte important ca aceasta sa fie de calitate, chiar daca platiti mai mult. In caz contrar, este foarte posibil ca dupa cateva ierni sa crape din cauza fenomenului inghet-dezghet.
2. Daca doriti ca tigla ceramica sa-si pastreze pentru cat mai mult timp culoarea, alegeti un producator care foloseste coloranti naturali. Acestia rezista mult mai bine in timp.
3. Falturile duble ale tiglelor ceramice presate asigura o mai buna inchidere si etanseitate a acoperisului fata de tiglele ceramice trase.
4. Calculati pretul de achizitie a tiglei ceramice tinand cont de faptul ca se vinde la bucata, nu la metru patrat.
5. Atunci cand calculati pretul investitiei pentru acoperis, tineti cont ca pretul care vi se spune la bucata nu se refera decat la tiglele propriu-zise, nu si la accesorii, fie ca sunt ceramice sau metalice (coame, dispozitive de montare)
|