Din sumar:
Editorial - Cine si cu ce bani va face reabilitarea termica? / Afla ce e nou / Calculati costurile / Proprietarul si rau-platnicii / Designerii romani si perspectivele lor / Pereti decorati in stil vintage / Doua romance, la New York / O relationare interesanta intre casa si natura / Raiul din tufele cu trandafiri / Plante parfumate pentru interioare / Ceasurile florale - Utilitare si decorative /
Deschidem in paginile suplimentului o noua rubrica ce se adreseaza direct celor care au migrat ori vor sa migreze de la oras la sat. Credem ca e de datoria noastra sa-i informam pe toti cititorii care vor lua aceasta decizie curajoasa asupra obstacolelor ce-i asteapta, sa-i consiliem in toate actiunile legate de constructia si amenajarea casei si a terenului inconjurator Vom incepe, asa cum este corect, cu primul si poate cel mai important pas: achizitionarea terenului si (daca este cazul) a casei. Indiferent daca tranzactia se face in mod direct intre vanzator si cumparator, prin intermediul unei agentii imobiliare sau pur si simplu la recomandarea unui binevoitor, cateva masuri de precautie sunt obligatorii inainte de a merge la notariat si de a scoate banii din cont. Un teren si o casa sunt investitii pe termen lung, cu valoare mare. Prin urmare, este normal sa nu va pripiti, sa incercati sa eliminati orice risc, sa inlaturati orice dubiu si abia dupa aceea sa va asezati la semnarea unui contract.
ELEMENTE CE DAU VALOARE
Atunci cand se tranzactioneaza un teren si se avanseaza un pret, prima "cota" de valoare este suprafata acestuia. Cati metri patrati vrem sau putem cumpara este cea dintai intrebare la care trebuie sa raspundem. Dar ea nu trebuie sa ramana si cea din urma. Atunci cand se evalueaza o proprietate funciara, pe langa suprafata sa trebuie luate in calcul si alte cateva date extrem de importante. Cea mai importanta dintre ele este calitatea solului la suprafata si in profunzime. In mod normal, nimeni nu ar trebui sa discute despre tranzactionarea unui teren fara sa aiba pe masa un studiu geotehnic efectuat de o firma autorizata, studiu din care sa rezulte consistenta si stabilitatea solului, adancimea la care se afla prima panza freatica. Alte elemente esentiale ce trebuie luate in calcul sunt asezarea terenului fata de punctele cardinale, distanta fata de drumurile practicabile, cele mai apropiate surse de apa, electricitate, eventual gaze.CU SAU FARA CASA?
Daca pamantul pe care il cumparati este destinat construirii unei case, fie ea rezidenta permanenta sau casa de vacanta, e bine sa investiti intr-un teren pe care sa existe deja o constructie,VIZITATI-I PE VECINI!
Daca toate lucrurile sunt in regula in ceea ce priveste terenul si casa pe care intentionati sa le cumparati, mai faceti ceva inainte de a bate palma cu vanzatorul: vizitati-i pe vecini. In primul rand, cu tact si rabdare, de la ei puteti obtine informatii importante ce v-au fost tainuite cu sau fara intentie. Apoi, cred ca sunteti de acord cu noi, este foarte bine sa stiti ce fel de oameni veti avea in jurul vostru, ce varsta au, cu ce se ocupa, ce fel de viata duc. O buna vecinatate este absolut la fel de importanta ca si valoarea in sine a achizitiei, pentru ca degeaba aveti o casa si o curte frumoasa daca dincolo de gardurile imprejmuitoare va asteapta indiferenta sau, mai rau, ostilitatea.Citește pe Antena3.ro