x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa La noi sărbătorile ţin 3 luni!

La noi sărbătorile ţin 3 luni!

de Cornelia Constantin    |    08 Ian 2009   •   00:00

În anul care tocmai s-a încheiat în mod voit nu v-am povestit nimic despre Poinsettia. De ce? Pentru că în preajma Sărbătorilor toate revistele sunt pline de poze şi de sfaturi diverse despre ea. Deşi e iarnă şi aţi zice că după Sărbători şi oferta de flori o să fie în scădere... surpriză! Nu e deloc aşa. Pe lângă begonii, schlumbergere, azalee, trandafiri, kalanchoe, ixora, violete, orhidee, merită să observaţi şi frumuseţea Poinsettiilor. 



Pe lângă faptul că preţurile au scăzut simţitor, oferta este parcă mai vastă decât era acum câteva săptămâni. Veţi găsi la vânzare cel puţin trei talii de Poinsettii, iar culorile pot varia de la alb la roşu închis, trecând prin galben-auriu şi roz. Cele mai mici plante au numai 10 cm înălţime, cele mai mari trec de 70 cm şi sunt frumos ramificate.

CREŞTERE RAPIDĂ

Feriţi-vă să achiziţionaţi plante decorate cu sclipici sau împodobite cu alte elemente (steluţe, panglici). După îndepărtarea acestora plantele vor fi rănite şi vor apărea pete inestetice şi nesănătoase pe frunze. Cele mai fragile, dar şi cele mai accesibile sunt plantele mici, al căror preţ începe cu 3 ron în unele magazine. Plantele mari pot să ajungă şi la 150 ron. Însă nu e cazul să vă faceţi probleme că nu aveţi buget pentru o plantă mare. Rata anuală de creştere este una bună, mai ales dacă veţi fi atenţi la îngrijirea plăntuţelor mici.

ÎNGRIJIRI ADECVATE
Dacă veţi scoate din ghiveci o plăntuţă mică, fără să-i deranjaţi rădăcinile, veţi vedea că are nevoie acută de transplantare. Noul ghiveci ar trebui să aibă măcar 10 cm în diametru, pământul să fie fertil, iar amplasamentul luminos şi relativ răcoros. Asta înseamnă că Poinsettia nu este o plantă de pervaz, deşi cele mai multe acolo îşi duc întreaga existenţă. Le place umiditatea în aer şi udarea moderată. O plantă matură suportă cu stoicism şocurile unor udări neregulate, dar o plantă mică poate muri din această cauză.

Căldura uscată de la calorifere produce brunificarea vârfurilor şi căderea accelerată a frunzelor. Aşa că amplasaţi-le mai degrabă în camere neîncălzite, balcoane închise, holuri luminate. După un an de vegetaţie toţi posesorii acestei flori se aşteaptă la o nouă înflorire. Însă, până la declanşarea înfloririi este nevoie ca durata zilei să scadă. Forţarea se face prin ţinerea plantei la întuneric în fiecare zi după o anumită oră. Însă, de foarte multe ori nu e nevoie să faceţi acest lucru. Trebuie doar să aveţi răbdare şi să înţelegeţi ritmul ei firesc de dezvoltare. De asemenea, nu neglijaţi tunderile după înflorire.

Păstraţi atmosfera de Sărbători măcar atât cât ţin florile de Poinsettia. Adică, în condiţii bune, cam 3 luni. Aşa veţi ajunge în primăvară cu zâmbetul pe buze. Să vă fie casa şi sufletul mereu pline de încântare.

×
Subiecte în articol: mereu verde