x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa La tara merita un decor traditional!

La tara merita un decor traditional!

22 Sep 2005   •   00:00
La tara merita un decor traditional!
AMENAJARI ORIGINALE
Nu am inteles de ce multi din satenii localitatilor romanesti viseaza la canapele din piele si mobila din PAL melaminat, ajungand sa dispretuiasca mobila masiva, veche, dar robusta facuta candva de tamplarul din sat. Si in timp ce unii pun pe foc lucruri frumoase si de valoare, altii, de cele mai multe ori straini, sunt dispusi sa dea bani pe vechiturile bunicilor nostri si sa le etaleze cu mandrie prin casele lor.

In numarul trecut v-am prezentat cateva imagini din interiorul unui conac la Agristeu din judetul Mures, amenajat de arhitecta Gabriela Laszlo. Ar fi fost imposibil sa dam toate fotografiile atunci, dar am pastrat de aceasta data acea parte din ansamblul materialului care vine sa confirme ca o casa taraneasca trebuie sa fie amenajata traditional.

In cazul de fata este vorba de mobila si obiecte cumparate de la sasi din satul amintit. Albastrul intens isi are radacinile in stilul rustic german, la randul lui influentat de spatiul regiunii Provence din Franta. Cam de pe la 1660 germanii au inceput sa copieze modele de mobilier din cataloagele editate de francezi. Si cum stilurile caselor celor bogati au fost mereu un vis al taranilor simpli, ei au incercat de-a lungul timpului sa redea in gospodariile lor ceva din aerul nobililor. Mult mai simplificat si lipsit de pretuire la vremea aceea, dar nesperat de valoros acum. Asta ar fi explicatia pe scurt de ce culoarea albastra, ce aminteste de Mediterana, se regaseste cu preponderenta in casele vechi ale sasilor si nu numai.

Pentru dormitor au fost alese, pe langa mobila, chiar asternuturi de pat traditionale zonei. Acestea sunt obligatoriu apretate pentru evidentierea broderiilor discrete
Detaliile desavarsesc casele rustice. Obiectele din ceramica pictata si smaltuita, la fel ca si fetele de masa ori textilele care sugereaza "tablourile" conteaza in atmosfera unei case taranesti

Si ce ar fi mai potrivit pe langa aceste piese de mobila decat albul curat al zugravelii cu var sau prospetimea asternuturilor imaculate apretate? Covoarele si pledurile tesute manual sunt cele care mai sparg din contrastul alb-albastru, la fel ca si obiectele ceramice folosite acum doar de decor.

Intr-o casa taraneasca, din ziua de azi, mobila veche poate fi suplinita reusit cu scaune, mese si cosuri din rachita asezate la indemana. Si atunci cand nu e loc suficient pentru haine si lenjerie pot fi facute dulapuri inzidite cu usi comandate la tamplarul satului. In rest, interiorul poate avea pe jos podele din scanduri tratate cu ceara ca sa poata fi mai usor curatate.

Daca aveti o casa la tara sau una de vacanta, nu incercati sa o modernizati cu lucruri de la oras. Mergeti prin sat si uitati-va in casele batranilor, intrebati preotul din zona sau documentati-va la Muzeul Satului si aranjati-va casa dupa traditia regiunii. Inconjurati-va de obiecte autentice, alea vechi facute de mana, si renuntati la plasticuri in ferestre, la covoarele "persane" si vesela din "portelan chinezesc". O sa fiti la final mandri pentru ca va veti simti legati de casa aia, de satul din care va trageti sau in care ati venit ca oaspete.

STILURILE TRADITIONALE
Romanii au o extraordinara sursa de idei in arta taraneasca. Fiecare regiune a tarii, chiar si fiecare sat, se deosebeste prin arhitectura si mod de decorare interioara. Numai daca ne gandim la textile - covoare si cuverturi, ca sa nu amintesc de costumele populare, putem realiza varietatea de modele si motive decorative care vorbesc despre mandria taranilor de altadata. Inviati stilurile rustice si informati-va de la Muzeul Satului din judetul vostru.

×