x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Leandrul este otravitor?

Leandrul este otravitor?

de Cornelia Constantin    |    16 Noi 2006   •   00:00
Leandrul este otravitor?

Avem la birou un leandru, dar am citit ca el nu trebuie tinut in interior, pentru ca ii este mult mai bine afara. Am auzit despre el si ca este otravitor. Este adevarat? Daca ajunge accidental in organism sau in contact cu pielea si ochii este periculos? (Crenguta Popa, Iasi).

DIALOG CU CITITORII
Avem la birou un leandru, dar am citit ca el nu trebuie tinut in interior, pentru ca ii este mult mai bine afara. Am auzit despre el si ca este otravitor. Este adevarat? Daca ajunge accidental in organism sau in contact cu pielea si ochii este periculos? (Crenguta Popa, Iasi).
Leandrul este otravitor pentru animale, dar si pentru copii. Au fost cazuri in care diverse animale au consumat frunze si crengi de leandru si au murit fara ca veterinarii sa mai poata face ceva. Insa o simpla atingere a plantei nu are efecte grave. Problemele apar in cazul in care sunt inghitite bucati din planta sau cand se ajunge in contact cu seva. Un motiv foarte intemeiat sa nu lasati planta in preajma animalelor si nici a copiilor, care sunt curiosi din fire si vor sa testeze orice ii inconjoara. Dar chiar daca planta este otravitoare, nu e cazul sa va speriati peste masura. E bine sa va spalati pe maini dupa ce ati transplantat sau tuns leandrul, ca sa va asigurati ca nu ati ramas cu seva iritanta pe maini. Sunt persoane care se aleg cu iritatii destul de urate pe piele, inrosiri si lacrimari abundente ale ochilor. Puteti sa folositi manusi medicinale daca vreti sa fiti siguri ca nu va veti expune in nici un fel. Cei care dispun de sere reci sau temperate pot tine planta acolo. Sunt potrivite si camerele neincalzite, putin frecventate peste iarna. Cei care au planta la birou nu isi asuma nici un fel de riscuri - leandrul nu otraveste prin simpla sa prezenta.
El poate fi amplasat in balcoane, pe terase si chiar pe pervaz, daca are dimensiuni mici. Vara este o adevarata incantare sa vezi puzderia de flori pe crengi ce se arcuiesc frumos peste balcoane. Iar o terasa insorita decorata cu ghivece mari de leandru va capata in mod sigur un aspect mediteranean. Plantele mici nu suporta nici macar gerul usor, asa ca iarna e mai bine ca ele sa fie amplasate in spatii protejate. Plantele mari pot sta afara in zonele cu ierni blande, dar e bine ca ghiveciul sa fie acoperit cu folie speciala. Daca temperatura scade pana la - 5 sau - 10 grade Celsius si coletul ingheata planta va muri. Exista si varietati care tolereaza geruri de pana la - 12 grade Celsius fara sa fie afectate.
Simpla prezenta a plantei intr-o incapere nu dauneaza, dar atunci cand o tundeti sau o transplantati e bine sa folositi manusi din cauciuc pentru a va proteja de posibile iritatii. Nu lasati planta in preajma copiilor si nici a animalelor
Informatii utile
Daca nu va sperie faptul ca planta este otravitoare - multe plante decorative sunt - va puteti achizitiona leandri din magazinele mai mari din orasul dumneavoastra, dar si din unele piete. Daca aveti un lastar il puteti inradacina cu usurinta direct intr-un ghiveci cu pamant. Planta creste mult, asa ca dupa prima inflorire scurtati crengutele pentru a se ramifica si a avea mai multe flori. Daca vedeti ca leandrul dumneavoastra este atacat de insecte puteti sa folositi cu incredere Mospilan amestecat cu apa.

×
Subiecte în articol: planta