x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Lemnul masiv brut în amenajările contemporane

Lemnul masiv brut în amenajările contemporane

de Georgiana Teodorescu    |    01 Aug 2009   •   00:00
Lemnul masiv brut în amenajările contemporane

Accente de stil rustic în case moderne. Lemnul natural este din ce în ce mai greu de identificat în multitudinea de variante ale lui prezenţe acum pe piaţă (furniruri, triplustratificări, panouri lemnoase aglomerate etc.). În numărul de astăzi vă vom prezenta caracteristicile acestuia, transformările pe care le suferă în timp şi cele mai noi tendinţe în prelucrarea lui.



De-a lungul timpului, valoarea şi calitatea lemnului masiv bine prelucrat a făcut ca piesele de mobilier astfel realizate să se constituie în simboluri ale stilurilor consacrate de amenajări. Mobilierul ieftin este realizat astăzi din PAL, laminat sau furniruit cu fâşii de lemn la exterior, pentru a-i da constistenţa şi aspectul de lemn pur. Chiar dacă nu există diferenţe de design, calitatea lemnului masiv este vizibilă şi apreciată cu un preţ mai mare decât a celui astfel prelucrat.

Există producători de prestigiu care s-au specializat doar în prelucrarea lemnului masiv în formă modernă, aplicând un design care urmăreşte linia firească, naturală a lemnului.

Filozofia lui Brâncuşi despre lemn: "Lemnul este în sine şi sub toate aspectele sculptural" este reinterpretată după un secol de designerii colaboratori ai firmei italieneşti Riva. Mobilierul proiectat după acest crez urmăreşte să păstreze şi chiar să valorifice calităţile naturale, direcţia firească a nodurilor şi fisurilor lemnului, amplificându-i frumuseţea prin modelarea lui în forme simple.

Maurizio, Anna şi Davide Riva sunt proprietarii companiei cu acelaşi nume, producătoare cunoscută de mobilier pe plan internaţional. Ei au continuat direcţia stilistică lansată în urmă cu trei generaţii, aceea de a modela  lemnul în colecţii de influenţă rustică, dar de standard high-class.

Modul de prelucrare manuală a lemnului prin cioplire şi finisare repetată se bucură de o revenire în rândul tehnicilor de producţie a lemnului. Arhitecţi şi designeri precum Pininfarina, Terry Dwan, Studio Piano, Mario Botta, Karim Rashid şi Paola Navone au proiectat mobilier din lemn brut, utilizând într-un mod aparte această metodă tradiţională.

 EXEMPLE RELEVANTE
Tema abordată în mai multe dintre colecţiile Riva este natura, creativitatea designerilor găsind inspiraţie în diferite paliere ale acesteia. Designerul Paola Navone a creat scaunul ciupercă, realizat complet din lemn de stejar şi cedru, forma organică şi tăieturile fine fiind rezultatul multor ore de finisare manuală.  Karim Rashid a realizat scaunul Kairo după o imagine a valurilor nisipurilor Egiptului, modelarea tehnică a piesei fiind realizată în opt ore (prin introducerea butucilor de lemn într-un dispozitiv special de faţetat) şi patru ore de şlefuire manuală. Arhitectul Mario Botta a încercat o dualitate piatră-lemn, dând naştere unei piese din lemn cu înfăţişarea unei pietre de râu.

Renzo Piano s-a ispirat din stilul anilor '60, acordând atenţie deosebită ecologiei şi interpretării contemporane a mobilierului: liniile sunt simple, realizarea complet manuală, materialul folosit cu chibzuinţă. Diversitatea pieselor denotă spiritul deschis, inovativ, expansiv în creativitate, dar şi  practic al colecţiilor.

TRANSFORMĂRILE LEMNULUI
Pentru că lemnul natural trece printr-o serie de transformări inevitabile de-a lungul timpului, acestea sunt accentuate în piesele semnate Riva încă din faza de producţie. Indiferent de esenţa utilizată: cireş, arţar, castan, stejar, teak, cedru sau zada, obiectele din lemn suferă modificări ale culorii şi consistenţei, pe suprafaţa lor apărând diferite pete, crăpături şi reliefări. Expunerea acestora la soare, la umiditate ridicată sau la temperaturi mici produce schimbări, reducerea acestor impefecţiuni fiind posibilă prin aplicarea unui strat protector de ulei natural cu ajutorul unor lavete speciale de întreţinere oferite la achiziţionarea pieselor.

Multifuncţionalitatea este un mod normal de abordare a pieselor, utilizarea acestora fiind de multe ori dublă, atât scaun, cât şi măsuţă. Dimensiunile sunt variabile, înălţimile reglabile şi rezistenţa calculată pentru ambele posibilităţi. Mobilierul realizat se pretează atât spaţiilor interioare, cât şi celor exterioare, însă din cauza netratării cu lacuri de protecţie este recomandată poziţionarea lor în locuri ferite de apă, soare sau îngheţ, lemnul natural având un alt comportament la factorii naturali decât cel tratat.

INOVAŢIE TEHNICĂ

Prelucrarea manuală a diferitelor piese a condus la utilizarea în totalitate a trunchiului de copac, impactul ulterior asupra mediului fiind 0, datorită eliminării tratamentelor chimice şi a altor materiale din compoziţia pieselor, acestea putând fi ulterior reciclate 100%. Îmbinarea cu alte materiale se face după acelaşi principiu: totul natural (pielea şi ţesăturile pentru tapiserii), componentele matalice fiind detaşabile. Uleiurile şi ceara sunt protectoare şi parfumate în acelaşi timp, mirosul specific al diverselor esenţe de lemn fiind potenţat de aceste uleiuri aplicate pe suprafaţa elementelor de mobilier.

Stilul rustic este general reprezentat de mobilierul decorat cu detalii şi broderii realizate la traforaj, cu specificul zonei sau personalizări ale meşterului artizan (motive florale, forme geometrice, texte gravate). Formula de reinterpretare a celor de la Riva renunţă la aceste detalii şi focalizează atenţia asupra formelor şi siluetei stilizate a pieselor obţinute.

Pentru mai multe detalii accesaţi www.riva1920.it.

×