x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Lewisia, ideala pentru rocarii

Lewisia, ideala pentru rocarii

de Cornelia Constantin    |    08 Iun 2006   •   00:00
Lewisia, ideala pentru rocarii

MEREU VERDE
Ii place soarele, dar tolereaza si semiumbra
MEREU VERDE
Ii place soarele, dar tolereaza si semiumbra

Originara din America de Nord si inrudita cu binecunoscuta Portulaca - floarea de piatra, Lewisia este una dintre acele plante care atrag atentia la momentul de maxima inflorire. Poti spune "iata o alta planta suculenta" pana cand o vezi inflorita, pentru ca mai apoi esti cu siguranta sub vraja ei.

ATENTIE LA APA!


Cu port compact, inalt de 15-20 cm, si frunzele stranse in rozeta, Lewisia este putin pretentioasa si rezista fara probleme la temperaturi negative. Din cauza ca prefera soluri nisipoase si expuneri insorite, ea este o planta ideala pentru rocarii sau gradini montane, dar se descurca foarte bine si ca planta de ghiveci.

Se planteaza de preferat in sol cu pH acid sau neutru, pentru ca Lewisia nu tolereaza solurile alcaline. Udarea este una dintre ingrijirile cele mai importante, pentru ca planta prezinta o sensibilitate deosebita la excesul de apa, care poate duce la putrezirea bazei tulpinii. Drenajul trebuie sa fie unul deosebit de bun.

FLORI ATRACTIVE


Bobocii se deschid treptat, iar florile frumos colorate si cu un diametru de 5 cm apar din aprilie si pana in iunie. In mod normal florile sunt de culoare crem-galbui, dar sunt si varietati roze, rosii si albe.

Fructele care le urmeaza sunt comestibile. Inmultirea Lewisiei se face prin seminte sau prin separarea rozetelor. Varietatea Lewisia cotyledon este cea mai raspandita, datorita rezistentei sale la inghet si a receptivitatii la hibridizare.

Pentru plantarea Lewisiei nu este necesara fertilizarea solului. Plantat, se poate inmulti prin seminte, dar si prin divizarea tufei.

INFO
  • Planta a fost cultivata pentru prima oara in 1898, la Kew Garden, in Marea Britanie
  • ×