x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Lipiciul potrivit, pe suprafaţa potrivită

Lipiciul potrivit, pe suprafaţa potrivită

de Alina Iancu    |    05 Iun 2010   •   00:00
Lipiciul potrivit, pe suprafaţa potrivită
Sursa foto: /webshots.com

Uneori cele mai simple şi banale activităţi casnice se pot transforma în adevărate surse de nervi şi stres. Lucruri care în câteva minute ar trebui să poată fi reparate sunt deteriorate iremediabil, şi nu din cauza lipsei de îndemânare, ci mai degrabă pentru că sunt omise mici, dar foarte importante detalii.



Fiecare dintre noi s-a văzut pus măcar o dată în faţa situaţiei de a lipi obiecte sparte sau rupte. Aici problema nu este lipsa materialelor necesare ci din contră, multitudinea lor şi faptul că indiferent cât de bun este un lipici, efectul lui va fi cu mult diminuat dacă este folosit incorect sau pe suprafeţe cărora nu le este destinat.

CUM ALEGEM LIPICIUL ADECVAT
Printre cei mai cunoscuţi adezivi pentru reparaţii mici sunt cei din paleta Super Glue. Pot fi folosiţi în nenumărate aplicaţii şi cu o singură picătură pot lipi foarte puternic, diferite suprafeţe, în numai câteva secunde. Are efect pe metal, plastic, sticlă, ceramică, dar cu puţină neatenţie poate şi să deterioreze lucrurile. Dacă se întâmplă să scăpaţi pe suprafată mai mult lipici decâ este nevoie nu încercaţi niciodată să îl ştergeţi înainte de se usca.

Nu se va lua, se va întinde, va căpăta o culoare albicioasă, iar rezultatul nu va fi cel aşteptat. Cel mai indicat este să aşteptaţi să se usuce şi abia după aceea încercaţi să îl îndepărtaţi cu grijă, cu ajutorul acetonei. Când folosiţi adezivi de acest gen la fel de important este să purtaţi mănuşi pentru că pot să lipească la fel de bine şi pielea, iar îndepărtarea lor poate fi dureroasă.

Cleiul de uz casnic este un alt adeziv des folosit cu ajutorul căruia se pot repara obiecte din plastic, piele, pânză sau alte diferite ţesături. Ţineţi cont de faptul că, deşi lipeşte bine, nu este foarte puternic şi nici de durată îndelungată. De asemenea, nu poate fi folosit pe suprafeţe din polipropilenă sau pe suprafeţe lăcuite.

Recent apărute pe piaţă în domeniu sunt răşinile epoxidice care sunt fabricate cu destinaţii specifice pentru fiecare suprafaţă. Lipiciul din răşini epoxidice are timp de fixare de aproximativ 15 minute şi poate fi folosit atât în interior cât şi la exterior dat fiind faptul că este impemeabil, rezistent la solveţi şi la temperaturi de până la 150°C. De asemenea, prezintă rezistenţă la şocuri, rupere şi exfoliere. Cu excepţia celor pe cutia cărora este specificată rezistenţa la uleiuri, restul răşinilor epoxidice trebuie protejate de acestea, întrucât există riscul deteriorării.

Adezivii de contact sunt ideali pentru lemn, metal, cauciuc, spumă poliuretanică, piele artificială. Creează o legătură foarte puternică şi durabilă în timp, sunt impermeabili şi rezistenţi la temperaturi crescute. Odată uscaţi, adezivii de contact devin greu de îndepărtat, drept care, înainte de a folosi ceva de acest gen asiguraţi-vă că faceţi lucrurile aşa cum trebuie.

Deloc de neglijat sunt adezivii pentru hârtie, al căror miros vi-l amintiţi cu siguranţă de pe băncile şcolii. Sunt adezivi care nu contin acizi şi odată ce sunt aplicaţi formează o peliculă elastică, flexibilă şi rezistentă.

SFATURI ŞI TRUCURI
Înainte de folosirea oricărui lipici este important să citiţi cu atenţie instrucţiunile de pe ambalaj. Vă pot fi de un real folos şi în acelaşi timp vă ajută să evitaţi neplăcerile. Următorul pas constă în acoperirea suprafeţelor pe care lucraţi. Cel mai indicat este scotch-ul de hârtie, care la final poate fi îndepărtat cu uşurinţă. Curăţaţi apoi foarte bine suprafeţele care urmează să fie lipite. Este important să îndepărtaţi orice urmă de grăsime. Fiecare lipici are un anumit timp de uscare. Înainte de a utiliza obiectul respectiv asiguraţi-vă că termenul a fost respectat şi că în această perioadă suprafeţele lipite nu au venit în contact cu nicio sursă de apă sau grăsime.

Încăperea în care folosiţi adezivi trebuie să fie bine aerisită sau ventilată pentru că există riscul ca din cauza mirosului să aveţi ameţeli sau chiar să vi se facă rău.

×
Subiecte în articol: bricolaj