x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Locuinţă modernă cu imprimeu floral aplicat pe faţada principală

Locuinţă modernă cu imprimeu floral aplicat pe faţada principală

de Georgiana Teodorescu    |    03 Apr 2010   •   00:00
Locuinţă modernă cu imprimeu floral aplicat pe faţada principală
Sursa foto: Peter Bennetts/

Proiectul câştigător al „Celei mai bune renovări de casă" din 2008 la nivel naţional de pe continentul australian porneşte de la un concept simplu de minimizare a cheltuielilor, urmărirea cu atenţie a îndrumărilor urbanistice şi crearea unui spaţiu unic.



Arhitectul Andrew Maynard a primit din partea beneficiarului o cerinţă simplă, aceea de a proiecta o extensie pentru o casă cu trei dormitoare în cartierul Fitzroy North, din oraşul Victoria, Australia.
Extensia proiectată pe partea de sud a lotului a coincis cu funcţiunile dorite de beneficiar, o bucătărie şi un living scăldate în multă lumină naturală.

Forma simplă de cutie, realizată pe structură metalică şi pereţi vitraţi, a menţinut investiţia la cote minime, o bună parte din costuri fiind alocate izolării termice, reciclării apei de ploaie printr-un sistem de colectare şi gestionare, realizării imprimeului adeziv cu protecţie UV.

Deşi stilurile arhitecturale sunt diferite între casa veche şi cea nou construită, acestea se completează la nivel funcţional şi compoziţional. În timp ce corpul vechi este unul introvertit, ascuns, cel nou se deschide în totalitate, fiind mai degrabă o terasă acoperită.

„TATUAJUL" DE PE FAŢADĂ
Abţibildul aplicat pe faţada principală este multifuncţional, fiind în conformitate cu cerinţele primăriei privind reducerea reflexiei şi asigurării unui minim de 75% de opacitate. Pentru cel de-al doilea etaj a fost aplicat un imprimeu cu protecţie UV în locul monotonelor copertine sau panouri de protecţie ce asigură un grad mare de intimitate.

Un colaj de imagini simplificate a fost utilizat pentru grafica arborilor înverziţi şi înfloriţi imprimaţi pe faţadă, realizând la nivel vizual un joc interesant de lumină şi umbră pe tot parcursul zilei. Acest colaj vine şi în ajutorul grădinii care şi-a pierdut din dimensiuni în urma expansiunii casei.


Elemente eco:
1) Izolarea termică pe cât posibil a faţadei sudice, aceasta fiind complet vitrată. Pierderea de căldură pe timpul iernii a fost redusă prin dublarea grosimii geamului şi un sistem de etanşare perfect pentru uşi şi ferestre.

2) Instalarea unui rezervor de apă pe acoperişul casei care colectează apa de ploaie şi o trimite spre sistemul de irigaţie din grădină şi spre instalaţia sanitară din baie.

3) Ventilarea în mod natural a casei se realizează prin deschiderea ferestrelor mici de pe faţada nord-vestică şi a celor mari de pe faţada estică, realizându-se astfel un efect de horn.


Proiect realizat de Andrew Maynard Architects

×
Subiecte în articol: proiect de casă