x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Locuinţă unifamilială de tip conac

Locuinţă unifamilială de tip conac

26 Noi 2010   •   22:01
Locuinţă unifamilială de tip conac

Conacul era reşedinţa din provincie a nobililor feudali, a boierilor sau a moşierilor, mari proprietari de pământ. Stilul în care era construit un conac pare să fie apreciat şi astăzi. Proiectul pe care am ales să îl prezentăm este o locuinţă unifamilială realizată în stil conac. Ceea ce îl face să difere de vechile conace este arhitectura eclectică, clasică cu accente moderne din sticlă. Ca funcţiuni, locuinţa reflectă stilul de viaţă al locatarilor. Cu o amprentă la sol de aproximativ 700 de metri pătraţi, locuinţa este desfăşurată pe două niveluri, parter plus etaj şi subsol. Acesta din urmă este împărţit în două zone: una tehnică destinată spălătoriei, uscătoriei şi depozitării şi cea de-a doua zonă care cuprinde o sală de gimnastică, o cramă, un dormitor şi cameră de oaspeţi cu grup sanitar şi chicinetă proprii. Parterul este destinat zonei de zi, are o intrare principală şi una secundară care dă către o terasă generoasă. La interior proprietarul a optat pentru living cu zonă de luat masa, bucătărie, baie, debara, cămară şi birou. Tot de la parter se face şi accesul în turn, de unde se pot vedea împrejurimile, dar şi către etaj unde sunt situate duoă dormitoare. Dintre acestea unul are baie şi dressing proprii, iar celălalt numai baie.

 

Conace şi castele

În cadrul satelor de pe marile proprietăţi, în centru se afla conacul proprietarului, iar lângă el locuinţele pentru muncitorii agricoli. Ele sunt clădiri diferite de castel, dar nu se poate face între ele o delimitare clară.

Conacul se deosebeşte de un castel prin funcţia lui şi poziţia lui centrală pe un teren agricol nefiind situat într-o poziţie strategică ca un castel. De aici proprietarul putea supraveghea şi administra mai uşor activitatea iobagilor de pe câmp. Castelul avea mai ales un caracter reprezentativ. Conacele fiind de construcţie mai puţin robustă ca un castel şi aveau o intrare cu o poartă largă.

 

Proiect conceput de arhitect Constantin Burca; Tel: 0723.405.394

×
Subiecte în articol: casa proiect de casă