x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Mai multă umbră la interior

Mai multă umbră la interior

de Adela Parvu    |    04 Iul 2009   •   00:00
Mai multă umbră la interior

Designerii de perdele şi draperii spun despre ferestre că pot fi asemuite cu ochii unei încăperi, şi de aceea atrag privirile într-un spaţiu interior. Dar această comparaţie este menită a reflecta şi importanţa personalizării ferestrelor din punct de vedere estetic, prin analogie cu ochii, făcându-se aluzia la machiajul femeilor.



DE LA NECESAR LA ESTETIC
Până la urmă de unde nevoia de a aranja perdele, draperii sau jaluzele? Totul a pornit dintr-o necesitate şi anume realizarea unei izolaţii în faţa ferestrelor (cu draperii groase), iar mai apoi, o dată cu creşterea demografică şi explozia imobiliară, de asigurare a intimităţii (clădiri prea apropiate). Dar protecţia realizată din necesitate a căpătat treptat şi conotaţii estetice şi aşa s-a ajuns la o mulţime de soluţii şi variaţii decorative pentru ferestrele, care fie accentuează stilul de amenajare interioară, fie devin chiar ele puncte de atracţie din designul interior.

ÎNCĂ LA MODĂ
Multă lume îşi doreşte să fie în pas cu tendinţele şi vrea să-ţi decoreze casa cu cele mai recente produse lansate de marile companii. În pri­vin­ţa decorului ferestrei există o mulţime de producători prestigioşi de textile care concep ţesături extraordinare ce se pretează pentru spaţiile interioare, de la ferestre la huse pentru canapele, covoare şi tapiserii. Jaluzele însă se pare că sunt la modă.

De ce? Pentru că sunt practice şi foarte accesibile. Se comandă uşor, se execută uşor, se montează fără probleme şi funcţionează fără dificultate. Banalele jaluzele cu lamele orizontale pot fi exploatate şi din punct de vedere estetic, cu precădere în locuinţele amenajate în stil modern, minimalist sau high-tech. Contează materialul, culoarea şi textura din care sunt realizate lamelele jaluzelelor pentru a conferi o notă de personalitate ferestrelor.

Lamelele metalice se potrivesc unui stil high-tech, spre exemplu, cum lamelele din lemn se potrivesc unui stil modern elegant şi cald, iar lamelele colorate pot fi singura sursă cromatică pentru interior minimalist.

PENTRU TOATE CAMERELE
Jaluzelele se potrivesc foarte bine în toate încăperile, de la livinguri, dormitoare, camere de copii, până la băi şi bucătării. Trebuie să plătiţi, atenţie, materialului din care sunt realizate. Există acum lamele de mai multe tipuri, nu doar cele cunoscute din plastic. Materialul contează nu numai în aprecierea estetică, ci şi în rezistenţa jaluzelelor la expunerea solară, la uşurinţa curăţării lor şi la protecţia vizuală şi chiar termică pe care o pot asigura.

UMBRA ŞI BANII!
Pe lângă rolul estetic şi decorativ, nu uitaţi că jaluzelele au un rol important în protecţia faţă de razele solare. Oprirea acestor raze la nivelul ferestrei este foarte important nu numai pentru confortul termic, ci inclusiv pentru funcţionarea aparatelor de aer condiţionat sau a frigiderelor. Cu cât temperatura de la interior este mai mare, cu atât aparatele menţionate vor consuma mai multă electricitate, iar cu cât razele solare sunt menţinute la distanţă, cu atât se realizează o economie şi se cheltuiesc mai puţin bani.

Deci, nişte jaluzele de calitate pot duce la economie de bani, deoarece împiedică razele solare să pătrundă la interior şi să determine creşterea temperaturii din locuinţă!

×
Subiecte în articol: dialog constructiv