HATISUL LEGISLATIV
Pozitia celui mandatat fata de bunul aflat la vanzare
HATISUL LEGISLATIV
Pozitia celui mandatat fata de bunul aflat la vanzare
Doamna V.R., din Bucuresti, ne intreaba daca este normal ca mandatarul pe care l-a imputernicit sa se ocupe de vanzarea unei proprietati din Romania (doamna fiind cetatean roman cu resedinta in Marea Britanie) sa cumpere el insusi proprietatea in discutie.
Va raspund prin a spune ca nu este nici normal, nici etic si nici macar legal sa se intample acest lucru.
Codul Civil roman interzice mandatarului (fie el legal, fie conventional ca in cazul de fata) imputernicit sa vanda un lucru si sa il cumpere pentru el, deoarece, in primul rand, este anormal ca o persoana sa cumuleze atat calitatea de vanzator, cat si de cumparator.
In al doilea rand, nu este corect si nici moral ca o persoana care este (si) platita sa caute sa identifice pentru mandantul sau (in speta cititoarea noastra) cea mai buna oferta de vanzare (din punct de vedere al pretului) sa cumpere ea insasi bunul imobil pus in vanzare, evident la un pret care sa o avantajeze.
ANULAREA CONTRACTULUI
Asadar, daca in cazul de mai sus s-a perfectat deja contractul de vanzare-cumparare, fara ca notarul sa sesizeze ilegalitatea rezultata din contopirea calitatilor de mandatar si cumparator, cititoarea noastra poate solicita instantei competente (instanta in a carei raza teritoriala este situat imobilul respectiv) anularea contractului de vanzare-cumparare astfel incheiat pe considerentele mai sus aratate.
Daca acest contract nu a fost inca incheiat, va sfatuiesc sa revocati mandatul acordat persoanei respective, deoarece nu va va reprezenta in mod onest interesele legate de aceasta vanzare. Mandatul este un act esentialmente revocabil. Revocarea mandatului, adica renuntarea unilaterala din partea mandantului (a doamnei din Marea Britanie) la serviciile mandatarului, este recomandabil sa se faca in scris si este opozabila tertilor din momentul in care le-a fost adusa la cunostinta.
NORMALITATE
Situatiile in care cel madatat sa se ocupe de vanzarea unui bun se substituie cumparatorului sunt destul de rare. Ele apar totusi, de cele mai multe ori, din necunoasterea normelor legale. Intrarea in normalitate se poate face relativ simplu, in cazul in care nu s-a incheiat un act notarial de vanzare-cumparare, prin revocarea mandatului acordat si prin nominalizarea unei alte persoane care sa reprezinte in mod onest interesele vanzatorului.
DONATIA INTRE SOTI
Doamna S.G., din Bucuresti, ne intreaba in ce conditii se poate face o donatie intre soti. Dar o vanzare?
Ceea ce trebuie sa stie doamna este in primul rand faptul ca donatia este un act solemn si, ca si contractul de vanzare-cumparare a unui imobil (constructie sau
teren), trebuie perfectata in fata notarului public care va autentifica in mod obligatoriu actul respectiv. O donatie incheiata sub semnatura privata, adica semnata doar de parti - donator si donatar - , nu produce efecte juridice, fiind nula absolut.
In al doilea rand, donatia intre soti este revocabila, adica sotii se pot razgandi cu privire la aceasta.
Vanzarea intre soti este insa interzisa de lege, deoarece daca ar fi permisa s-ar puta ocoli prevederea de mai sus cu privire la donatia intre soti, permitandu-se astfel ca sub masca unei vanzari sotii sa isi poata dona bunuri in mod irevocabil, lezand astfel interesele mostenitorilor sau dand posibilitatea ca unul dintre soti sa abuzeze de influenta sa asupra celuilalt sot.
De asemenea, in cazul in care unul dintre soti ar fi dator, acesta ar putea vinde fictiv catre celalalt sot bunurile sale, fraudand astfel creditorii, care nu ar mai avea de unde recupera creanta.
Vanzarea intre soti nu se sanctioneaza cu nulitatea absoluta, ci cu nulitatea relativa, anularea contractului putand fi ceruta atat de soti, cat si de mostenitorii lezati prin vanzare sau de creditorii fraudati.