La bloc, dar altfel cu 2.000 de euro pe metru patrat
editorial de ADELA PARVU
Propunerile afaceristilor din domeniul
imobiliar devin din ce in ce mai "tentante". Dupa esecul noilor "cartiere" rezidentiale din apropierea Bucurestiului, unde nu exista nici un fel de organizare urbanistica, investitorii in domeniul imobiliar se muta in oras. Cei care si-au facut
case la periferie s-au trezit ca nu au magazine, scoli, iar traficul a devenit infernal. Multi se gandesc sa vanda vilele din zonele linistite pentru a fi mai aproape de birou, scoala sau gradinita copiilor, prieteni si forfota orasului.
Aici, unde, aproape de zona centrala, investitorii spun ca se vor inalta blocuri de lux cu multe facilitati. Si la enumerarea facilitatilor se accentueaza spre exemplu locul de parcare sau spatiul verde dintre blocuri. Adica lucruri firesti care ar trebui sa existe in mod automat. Altii propun chiar ca langa blocurile de lux sa existe si cladiri pentru birouri care sa poata fi inchiriate de locatarii noului cartier si de asemenea de centre comerciale unde sa-si faca si cumparaturile. Desi poate pentru multi pare o imagine idilica, personal cred ca blocul ramane tot bloc, dar sa mai dai si 2.000 de euro pe metru patrat mi se pare foarte mult. Si asta sub "amenintarea" ca daca nu cumperi acum, cand inca totul e la stadiul de proiect, la anuâ poate sa creasca pretul metrului patrat la 3.000 de euro. De unde aceste preturi? Si ce avantaje ai daca faci efortul de a cumpara un asemenea apartament? Pentru ca acest pret reprezinta stadiul de predare la cheie, adica finisajele, dar evident fara amenajare interioara definitivata. Mobila, corpurile de iluminat, personalizarea decorului interior mai costa in plus. Si te trezesti ca elaboratul calcul facut pentru imprumutul la banca nu se potriveste deloc cu necesitatile. Pentru cine o vrea sa dea atatia bani fara sa vada inca nimic, doar proiectul. Nu inteleg de unde sunt scornite si anuntate aceste sume uriase de bani, dar cred ca daca nu ar exista un profit bubuitor nu s-ar mai construi. Probabil ca cei din zonele de la marginea Bucurestiului vor ajunge sa-si vanda casele pentru a se muta la bloc. La bloc, dar altfel cu magazinul, gradinita, parculetul comun aproape, cu vecini "celebri" depanand amintirile "de la curte".