x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Manufactura în designul interior

Manufactura în designul interior

de Georgiana Teodorescu    |    21 Aug 2008   •   00:00

Talent, artă şi înde­mî­na­re aplicate pe piese de mobilier şi decoraţiuni prezentate în ultimele colecţii ale firmelor prestigioase de design



Talent, artă şi înde­mî­na­re aplicate pe piese de mobilier şi decoraţiuni prezentate în ultimele colecţii ale firmelor prestigioase de design


Realizarea oricărui produs a devenit în zilele noastre facilă datorită maşinilor de producţie care realizează în serie aproape orice, de la obiecte casnice, vestimentare, de mobilier pînă la locuinţe prefabricate sau automobile. Rapiditatea cu care se succed schimbările în viaţa noastră determină o activitate intensă în acest sens, chiar dacă producerea unor astfel de obiecte cere timp şi profesionalism.

Amenajările interioare

 
 Pentru că piesele unicat se lucrează mai greu decît cele industrializate, materialele alocate lor sînt întotdeauna de bună calitate, dacă nu preţioase. Astfel, valoarea artistică se împleteşte cu cea materială, transformînd obiectele în piese de colecţie

În cazul obiectelor de interior, majoritatea caselor de design realizează două colecţii pe an în care îşi prezintă noile produse. De obicei, aceste colecţii sînt prezentate la expoziţii interna­ţio­nale de mobilier, unde reacţia publicului şi a oamenilor de specialitate contează foarte mult. Dacă produsele sînt apreciate se şi desăvîrşesc în serii mari. Dacă nu, atunci rămîn în portofoliul firmei, fără a fi comercializate la scară mare. Există cazuri în care să nu găsiţi pe piaţa de desfacere obiecte care să vă mulţumească în totalitate şi nici să vă reprezinte. Ca răspuns la această pro­blemă sînt puse la dispoziţie cataloage selective cu piese de mobilier unicat, realizate integral manual din materiale preţioase, mai puţin întîlnite.

În această categorie intră toate piesele de mobilier, accesorii, ţesături şi covoare, veselă pictată manual, lenjerie cu printuri personalizate.

Curentul unicatelor

Ca reacţie la apariţia prefabricatelor în epoca industrializării, în artă a apărut curentul Art Nouveau, care stătea sub egida "Arts & Crafts", adică artă şi obiect, fiecare obiect nou realizat fiind unicat şi produs în totalitate de mînă, fără ajutorul maşinăriilor. Artizanii au realizat un impresionant număr de piese de mobilier unicat, care la ora actuală se vînd la preţuri exorbitante la marile case de licitaţii.  

Astăzi, personalizarea se poate aplica pe orice. Există ateliere de pictură care lucrează proiecte de desenare şi redare a unui model pe orice tip de ma­terial (ceramică, piatră, metal, lemn, pînză) şi textură (granulată, striată, fină) pentru platouri, veselă, vase decorative de in­terior, picturi nonconvenţio­na­le, picturi pe pereţi. De cele mai multe ori, aceste obiecte poartă sem­nă­tura familiei sau desene repre­zen­tative pentru beneficiar. Mai mult, ele pot for­ma o colecţie, preţuită în timp, care ră­mîne emblematică în istoria familiei.

Prelucrarea unui obiect de la A la Z de cele mai multe ori lasă impresia unui efort fizic crescut, realizarea în fabrică fiind mult mai uşoară. Însă puţini se gîn­desc că în primul context, cel al prelu­crării manuale, intervine dedicarea faţă de acel material care se va transforma în obiect. Aici, meşterul cunoaşte materialul, îl modelează, îi dă forme ori­­ginale, punînd amprenta pasiunii şi a talentului său. Lucru inedit în colabo­rarea cu un meşter este îmbinarea de materiale, pe un obiect de lemn putînd fi aplicate diverse accesorii metalice, mo­tive florale sau ţesături. Pe cufere sînt aplicate ţesături, pe dulapuri sînt încastrate pietre sau flori decorative etc.  
 
 Nu rare sînt cazurile în care obiectele manufacturate sînt inspirate din tradiţiile străvechi ale unor culturi consacrate. Asia şi Africa au fost izvoarele de inspiraţie cele mai bogate de-a lungul timpului

În România

Cel mai reprezentativ personaj din artă în ceea ce priveşte prelucrarea ma­terialelor prime, în special a lemnului, este fără îndoială sculptorul  Constantin Brâncuşi. Acesta alegea cu grijă lemnul, îi învăţa nervurile, îl şlefuia pînă la culoarea dorită, ca mai apoi din el să iasă ori o pasăre ori un cap de fecioară. Deşi partea Bucovinei şi a Maramureşului sînt recunoscute internaţional pentru obiectele realizate de mînă, aceste meş­teşuguri – de împletit, olărit, tîmplărie – se pierd o dată cu modernizarea po­pulaţiei. Obiectele realizate manual sînt mai rezistente în timp şi au valoa­re personală ridicată.

Meştesuguri autentice Există ţări pe mapamond recunoscute pentru astfel de îndeletniciri. China este recunoscută pentru vesela de porţelan pictată manual, Africa pentru ţesăturile împletite şi croşetate, ţările nordice sînt faimoase pentru obiectele de mobilier din lemn realizate manual.   

Obiectele mai complexe sînt realizate pe fragmente. Prin asamblare iau forma şi înfăţişarea dorite. Astfel sînt realizate faimoasele candelabre din cristal. Printr-o îmbinare originală a pieselor, realizatorii reuşesc să scoată mereu un model nou de candelabru.

Dacă aveţi în minte o ima­gine a mobi­lie­rului dorit, dar nu aţi gă­sit corespondentul în ma­gazine, puteţi apela la un atelier de mo­bilier speciali­zat în realiza­rea individua­lă. Acesta are experienţă acumulată în timp pentru a realiza cu exactitate piesele după schiţa de mo­bilier. Dumneavoastră puteţi urmări procesul de realizare şi puteţi interveni pe parcursul acestuia pentru even­tuale mo­dificări, lucru imposibil în achiziţionarea mobilierului din afara ţării

×
Subiecte în articol: sînt mobilier sfatul designerului