x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Margareta africana

Margareta africana

de Cornelia Constantin    |    29 Iun 2006   •   00:00
Margareta africana

MEREU VERDE
Planta ornamentala pentru ghivece, terase si gradini
MEREU VERDE
Planta ornamentala pentru ghivece, terase si gradini

In urma cu 25 de ani, putini erau aceia care auzisera de aceasta planta. Putin inalta, cu aspect de tufa si cu flori asemanatoare celor de margareta, Osteospermum a castigat atentia producatorilor si comerciantilor prin varietatile existente si prin capacitatea sa de a se dezvolta bine, atat in gradina dar si in ghivece. Ea poate fi achizitionata de cativa ani si din magazinele noastre de specialitate, la preturi relativ mici.

CERINTE DE CULTURA


Planta agreaza solul bine drenat, cu un pH cuprins intre 5,5 si 6,3 care sa retina suficienta apa. Plantele mature necesita udare regulata, asa incat pamantul sa se pastreze reavan. Temperatura recomandata pentru perioada de inradacinare este de 15-18 grade Celsius. Pe masura ce radacinile plantelor cresc, temperatura poate fi cuprinsa intre 10 si 21 de grade ziua, iar noaptea poate sa coboare pana la 5 grade. Temperaturile scazute induc inflorirea, asa cum se intampla si in cazul binecunoscutelor muscate. Planta se dezvolta bine in plin soare, dar tolereaza si expuneri la iluminare mai scazuta. Interesant este ca tocmai cantitatea mai mica de lumina si zilele lungi fac planta sa infloreasca mai repede decat in alte conditii.

Dupa ce sistemul radicular este bine format, plantele se ciupesc la varfuri. Aceste ciupiri se fac in functie de locul sau recipientul in care urmeaza sa fie plantate. Nu se folosesc mai multe plante in acelasi ghiveci din cauza ca aerisirea ar fi deficitara. Un alt motiv este modul de crestere al unor varietati care se intind pe toata suprafata vasului in care au fost plantate. Utilizarea fertilizatorilor pe baza de azot si fosfor contribuie la inflorire pe o perioada mai indelungata. Dupa trecerea florilor, ele se indeparteaza, chiar si cu o portiune de tulpina, pentru a face loc altor flori si pentru a pastra planta compacta. Osteospermum nu rezista afara peste iarna, motiv pentru care ea se muta in sera indata ce temperaturile scad mai mult de 5 grade sau se colecteaza lastari din care se vor obtine noi plante.

INMULTIRE


Lastarii obtinuti in urma tunderilor de toamna vor fi tratati cu stimulatori de inradacinare, caldura bazala si pe masura ce plantele se dezvolta, se aplica regulatori de crestere. De aceea in primele doua saptamani de la plantare temperatura trebuie sa fie cuprinsa intre 21 si 24 grade. Semintele se planteaza superficial in februarie - mai, in conditii de umiditate ridicata in aer, caldura bazala si sol format din compost si vermiculit. La momentul la care plantele sunt suficient de mari pentru a fi manevrate, ele se transplanteaza in ghivece cu diametru de 7-8 cm. Dupa ce pericolul inghetului a trecut, ele pot fi plantate in gradina, ca borduri sau pe suprafetele ramase libere intre plantele de talie mare. Efectul decorativ obtinut astfel este unul deosebit.

BOLI SI DAUNATORI


Asa cum spuneam si mai sus, principala problema in cazul plantelor tinere este putrezirea radacinilor si aparitia unor mucegaiuri. Prevenirea acestor situatii se face prin udari echilibrate. In cazul aparitiei unor virusi, planta trebuie indepartata. In functie de locul in care este plantata, Osteospermum poate fi atacata de afide, omizi, fungi, paianjeni si musculite albe. Cu ajutorul fungicidelor, insecticidelor, etc. problemele se rezolva rapid.

×
Subiecte în articol: planta