x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Masina de spalat, instalata in bucatarie

Masina de spalat, instalata in bucatarie

de Georgiana Teodorescu    |    20 Oct 2005   •   00:00
Masina de spalat, instalata in bucatarie

Daca traiti la bloc in apartamente mici, problema lipsei de spatiu se face simtita si atunci cand cautati loc potrivit pentru masina de spalat

Cand vine vorba de alegerea locului pentru pozitionarea masinii de spalat, putini sunt cei care se gandesc ca exista si alte variante decat cea din baie.

Pentru ca baia a devenit in zilele noastre mai mult decat un loc strict functional, si anume unul asociat cu relaxarea si confortul, aglomerarea ei cu obiecte ca masina de spalat este absolut inutila. Mai ales in conditiile in care aveti o debara apropiata ei ori o bucatarie care sa permita amplasarea ei acolo. Dar sa te lipsesti de chiuveta din baie, asa cum ne-a spus o cititoare, doar ca sa nu pui masina de spalat in bucatarie este de-a dreptul aberant. Considerente legate de igiena? Nu este obligatoriu sa depozitati rufele murdare langa masina de spalat. Iar daca aveti spatiu mic si in bucatarie, puteti opta pentru o masina cu alimentare verticala, care ocupa un loc mic.

OBISNUINTA ISI SPUNE CUVANTUL

De ce oare multi cred ca masina de spalat trebuie sa fie neaparat in baie? Sa fie vorba oare de o idee preconceputa greu de schimbat sau de un obicei relationat direct cu aceasta mentalitate? Da, intr-adevar, multi ani masinile automate nu erau cunoscute si deci nu erau folosite. Vechile aparate trebuiau instalate in baie, deoarece rufele trebuiau scoase si clatite in cada, aceasta operatiune fiind obligatorie. De aici s-a fixat in obiceiurile multor familii faptul ca masina de spalat are locul fixat in spatiul rezervat igienei personale.

DESIGN ACTUAL

Solutia pozitionarii masinii de spalat in bucatarie este in general una recomadata. Exista insa si cazuri nu tocmai fericite, ca cel din imagine. Alaturarea directa cu aragazul nu este indicata. In plus, manevrarea este dificila daca sunt folosite in acelasi timp ambele aparate
Acum cand noile electrocasnice au functii diversificate nu mai e nevoie in privinta hainelor decat de incarcarea lor in cuva si tastarea unor butoane pentru a porni programele de spalat. In plus, designul este din ce in ce mai evoluat facand fata si celor mai exigente cerinte. Asa ca masina de spalat, de multe ori, sta la fel de bine in bucatarie, poate chiar mai bine daca ne gandim la transformarea bailor in incaperi de relaxare. Multi oameni care locuiesc la bloc aleg o cada cu sistem de hidromasaj si atunci spatiul baii este folosit pentru aceasta in defavoarea pozitionarii aici a masinii de spalat.

Incastrarea masinii de spalat in mobilierul bucatariei este o idee preluata de la americani. Aceasta solutie este una foarte convenabila, din mai multe puncte de vedere. De ce sa aglomerati o baie mica, cand aceasta poate fi inglobata foarte usor in mobila de bucatarie. Pe langa faptul ca este astfel mascata, masina de spalat este si protejata. Fata de baie, temperatura din bucatarie mentine o umiditate constanta, iar ventilarea este mai buna. Nu uitati ca multe bai nu beneficiaza de fereastra. De asemenea, pentru ca majoritatea oamenilor petrec timp mai mult in bucatarie decat in baie, functionarea masinii de spalat poate fi mai usor supravegheata. Pozitionarea ei se va realiza in vecinatatea chiuvetei pentru a se putea face in masca acesteia racordarea la sursa de apa, precum si posibilitatea folosirii scurgerii chiuvetei pentru evacuarea apei reziduale. In cazul in care masina de spalat va fi montata in alt loc (si nu in vecinatatea chiuvetei) se va face o alta scurgere si alimentare cu apa, ceea ce este dificil mai ales la bloc. In general, masinile de spalat rufe au adancimea de 60 cm si se incorporeaza total in mobilier.

Daca masina isi incalzeste singura apa sau trebuie conectata si la o sursa de apa calda pe langa cea de apa rece, daca are uscator separat sau inglobat, daca alimentarea este orizontala sau verticala, forma si modelul ei, sunt aspecte care trebuie luate in calcul atunci cand hotarati locul masinii de spalat si apoi se concepe mobila in care va fi incastrata.

In faza de proiect a mobilierului e bine sa spuneti daca vreti mascarea completa a masinii, respectiv ascunsa dupa o usa de dulap, pentru ca mobilierul sa fie realizat corespunzator in functie de modelul masinii

SFATUL DESIGNERULUI
Romanii prefera in cele mai multe cazuri baia pentru amplasarea masinii de spalat. Invocarea motivelor legate de igiena si racordarea la scurgerea din baie par sa inradacineze ideea ca numai aceasta functiune este potrivita pentru amplasarea masinii de spalat. De altfel, oamenii pe care i-am intrebat noi confirma acest lucru. Dar va spun, ca specialist, ca instalarea masinii de spalat in bucatarie nu aduce prejudicii igienei, ci poate rezolva problema spatiului si a confortului in locuintele modeste.
georgiana.teodorescu@jurnalul.ro
adresa redactiei: Piata Presei Libere nr. 1, corp D, etaj VIII

IN MASCA CHIUVETEI
Cel mai indicat loc pentru instalarea masinii de spalat in bucatarie este in imediata vecinatate a chiuvetei. Astfel racordurile necesare la apa si scurgere se pot face usor. De asemenea este indicat sa fie prevazut loc de manevrarea in caz de urgenta la aceste racorduri. Masca chiuvetei poate fi deschisa la interior catre zona unde se afla tubulatura ce permite functionarea optima a masinii. Instalarea masinii trebuie facuta de profesionisti, altfel riscati sa defectati aparatul si sa pierdeti garantia lui.

Iata cum au raspuns cativa dintre cititorii nostrii la intrebarea: "Unde preferati sa amplasati masina de spalat in bucatarie sau alta zona?"
"In debaraua mica. Este aproape de baie. Racordurile erau deja facute cand am luat apartamentul. Prefer masina de spalat cu alimentare orizontala. Cele cu alimentare verticala nu mi se par practice. Dar daca as avea o bucatarie mare, mi-ar placea si acolo." Adriana Bizbac, Bucuresti

"Eu as pune-o in baie, sa am totul la indemana. Daca nu as avea spatiu in baie, mai degraba as scoate chiuveta decat sa pun masina de spalat in bucatarie. In locul in care stateam, aveam baia foarte mica. Aveam cada, toaleta si chiuveta. Am scos chiuveta si am pus intre toaleta si cada, masina. Si m-am lipsit de chiuveta. Mi-a fost mult mai comod, desi bucataria era mare. La noi, era mai ciudat: debaraua era sus si jos aveam un loc unde ar fi intrat perfect. Dar nu am vrut sa o tin in aburul de mancare, desi aveam aerisire si acolo." Radu Vasilica, Bucuresti

"As amplasa masina de spalat in baie sau daca nu, in apropierea ei. Pai cum sa stai cu rufele murdare in bucatarie?" Neagu Victor, Bucuresti
×
Subiecte în articol: masina maşinii bucătărie baie spalat