Tehnica inventata de o familie mureseana
Cuiele si placajul de lemn sunt elemente care merg "mana in mana", fac parte din aceeasi poveste. Ata, in schimb, desprinsa din contextul ei "croitoresc" si lipsita de partenerul: ac, andrea sau croseta, pusa in aceeasi ecuatie cu un placaj de lemn si multe cuie, pentru noi restul oamenilor, pica ca si "nuca in perete". Nu la fel stau lucrurile pentru familia Rodica si Dionisie Negreanu Maior, profesori de fizica si chimie din localitatea Band, judetul Mures. "Mestesugul neconventional", asa cum un ziar local l-a caracterizat, inventat de ei, se foloseste tocmai de aceste elemente, intr-o maniera surprinzatoare, cu rezultate pe masura.
PATRU MAINI DIBACE
Cum au ajuns ei sa faca asta, incepand cu anul 1998, fara sa o mai fi vazut inainte pe altundeva, nici ei nu-si dau prea bine seama: "A fost poate curiozitatea de a incerca sa facem ceva deosebit, dar altceva decat cusut, crosetat sau tricotat. A fost poate si o inspiratie de moment de a folosi ata si cuie pentru realizarea scopului propus". Sa fie oare de vina prea laudatul spirit inventiv al romanului sau sa fie pur si simplu raspunsul asteptat al zicalei: "ce pot face doua maini dibace" (patru in acest caz). In fine, ce-a fost a fost binevenit, pentru ca altfel nu am mai fi avut parte de minunatii de felul celei prezentate in imagine. Si, ca ea de frumoase, mai sunt multe: "in prezent avem peste 800 modele diferite in aproape 5.000 variante coloristice".
TEHNICA MESTESUGULUI
Tablourile FIRART (fir artistic), cum inspirat au fost numite de creatorii lor, iau nastere printr-o tehnica deosebita ce presupune o imbinare atractiva intre forma si culoare, si, ceea ce este intr-adevar remarcabil, exploatarea posibilitatii de a aseza firul de ata pe inaltimea cuiului rezultand astfel efecte tridimensionale spectaculoase.
Pasii acestei tehnici sunt surprinsi in urmatoarea descriere a lui: pe un fond colorat lipit pe placajul de lemn, "temelia" constructiei viitoare, se tes diferite modele, potrivit temei, prin distribuirea pe o retea de cuie a firelor de ata colorate, alese in ton cu fondul. Temele majore abordate in tablourile lor sunt opt la numar: motive folclorice, geometrie artistica, horoscop, flori, fructe, animalele - prietenii copiilor, basmele copilariei si tematica optionala.
Foarte spectaculoase, sunt tablourile avand ca tema geometria artistica (sunt prezentate in imagini), in care utilizand formele de baza din geometrie: linia, segmentul orientat de dreapta, linia curba, alaturi de culori in tonalitati din cele mai variate, se reusesc reprezentari cu efecte tridimensionale.
Atat de tare a fost prinsa familia Rodica si Dionisie Negreanu Maior, incat ceea ce l-a inceput se anunta a fi un simplu hobby, practicat in timpul liber din pasiune, in timp s-a transformat intr-o afacere de familie, materializata prin infiintarea asociatiei familiare Firart. O a doua calificare poate fi considerata aceasta, din moment ce in prezent este modul prin care isi castiga painea si se pare ca acuma o fac mai bine decat practicand meseria de profesori. Si-au dezvoltat o retea de distributie in trei directii: participarea in primul rand la targuri si expozitii in diferite zone ale tarii, magazine locale si internetul (pot fi comandate lucrari pe site-ul www. firart.ro).
Avantul le-a fost dat de aprecierea favorabila de care au avut parte inca de la prima expozitie in 1999, tinuta la Targul Mures, si in prezent certitudinea succesului lor este data tot de numeroasele aprecieri favorabile concretizate in numarul mare de cereri pe care il au de onorat pentru clientii incantati de ineditele tablouri.
Ca si familia Rodica si Dionisie Negreanu Maior, sigur mai sunt multi romani care din aceeasi curiozitate la inceput de a face ceva deosebit, ajung sa aibe a se lauda cu realizari speciale facute din convingere si placere.
Tablourile
se gasesc
in cinci
variante de dimensiuni: (17,5x25cm); (25x25cm); (25x35cm); (35x35cm); (25x50cm), cu preturi intre 25 RON si 65 RON. Rama e de trei tipuri: din lemn natural-lacuit, lemn
baituit-lacuit si lemn vopsit cu vopsea
de ulei.
|
|
Rodica Negreanu Maior s-a pensionat cu trei ani mai devreme decat varsta legala, pentru a se dedica mai bine muncii de creatie.
Dionisie Negreanu Maior inca isi practica meseria de profesor, alegand sa se ocupe in paralel si de mica afacere de familie.
|
Am constatat ca in toate tarile Europei, SUA,
Canada, Australia, Japonia,
exista lucrari de ale noastre, achizitionate de turisti straini
sau de catre cetateni romani
care le-au expediat rudelor
din strainatate -
Rodica si Dionisie Negreanu Maior
PREGATIREA IN STIINTELE EXACTE
|
Pentru realizarile celor doi profesori, importanta este pregatirea realista pe care o au, care le-a format aptitudinea de a crea desene foarte exacte si imagini tridimensionale ce presupun vedere in spatiu si cunostinte de geometrie. Iata cum orientarea spre stiintele exacte a reusit sa gaseasca calea spre arta, de fapt a reusit sa-si puna la punct propria arta, materializata de indemanarea de a tese pe o retea de cuie, modele complexe.
|