x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Calitățile uimitoare ale sării în gospodărie. 8 metode de curățare

Calitățile uimitoare ale sării în gospodărie. 8 metode de curățare

de Anastasia Paul    |    07 Mar 2023   •   22:00
Calitățile uimitoare ale sării în gospodărie. 8 metode de curățare

Există tot felul de produse de curățare naturale iar printre cele mai populare sunt bicarbonatul de sodiu și oțetul alb. Însă știai că sarea de masă are și alte proprietăți decât cele culinare?

Calitățile sale abrazive o face ideală pentru îndepărtarea murdăriei dar poate fi folosită și ca deodorant, ori pentru îndepărtarea petelor deoarece este un bun absorbant. Aceasta poate fi folosită și împreună cu alți agenți de curățare.

1. Rugina de pe tigaia din fontă

Tuturor ne place să gătim în tigaia din fontă. Problema este că și pe cele mai bune se depune rugina, este suficient să fie expuse la umiditate. Însă acesta nu este un motiv să o aruncăm la gunoi.

Sarea poate elimina rugina, cu condiția ca tigaia să nu fie emailată. Tot ce trebuie să faci este să tai în jumătate un cartof crud mare și să presari sare grunjoasă pe parte plată. Cu aceasta freci apoi rugina cu mișcări circulare. În cazul în care cartoful nu este suficient de umed, atunci poți adăuga puțină apă. Dacă tigaia are linii de grătar, freacă în direcția acelor linii și înclină cartoful astfel încât să ajungă între crăpături. În curând, sarea se va colora și rugina se va curăța. 

Sarea poate ajuta și la mutarea reziduurilor arse din tigaia din fontă. Pur și simplu amestecă o lingură de sare grunjoasă cu o lingură de apă și spal-o.

2. Petele de vin roșu

Când vinul roșu se varsă pe covor, cu siguranță intrăm în panică. Și asta pentru că sunt dificil de îndepărtat dar sarea poate fi soluția salvatoare. 

Pentru covoare și tapițerie, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să ștergi ușor pata, având grijă să nu o întinzi ori să transferi de pe lavetă înapoi pe covor. Ai grijă ca locul să nu se usuce stropindu-l cu apă, menținându-l umed, dar nu ud!

Acoperă apoi pata cu o grămîjoară de sare și lat-o timp de 2-3 minute să se absoarbă. Aspiră sarea și apoi verifică rezultatul. Dacă pata este încă vizibilă, repetă acțiunea până când  aceasta dispare complet. Nu lăsa însă locul să se usuce ori să se întărească. 

3. Petele de ceai și cafea

Nu suntem conștienți cât de dificil este să îndepărtăm petele de ceai și cafea până când nu am pățit-o. Din cauza conținutului de tanin, acestea pot păta suprafețele, chiar și cana din porțelan ori ibricul din inox. Nu-ți faceți griji însă, sarea te poate ajuta și aici.

Dacă ceașca preferată de ceai s-a pătat, adaugă puțin oțet alb și o linguriță de sare în ceașcă, apoi freacă pata folosind o lavetă din microfibră. Petele vor dispărea datorită calităților abrazive ale sării și acidității oțetului. Nu uita să speli cana înainte de a o folosi din nou!

Dacă a apărut o pată pe tapițerie ori pe saltea, acțiunea este aproape aceeași ca în cazul petelor de vin roșu. Șterge excesul de ceai/cafea înainte de a pulveriza apă rece pe pată pentru a o menține umedă. Apoi aplică un strat de sare pe pată pentru a se absorbi, timp de 2-3 minute. Apoi șterge. Aspiră ceea ce rămâne și repetă dacă este necesar. 

4. Petele de apă de pe lemn

Nu este nimic mai enervant decât să vezi o pată de apă pe măsuța ta preferată din lemn. 

Tot ce trebuie să faci este să amesteci o lingură de sare cu una de apă până se formează o pastă. Apoi o aplici pe suprafață într-o mișcare circulară folosind o lavetă. Ai grijă să nu adaugi prea multă apă decât aceasta, altfel vei înrăutăți situația. Ar trebui să vezi că pata începe să se estompeze. Odată ce a dispărut, lasă locul să se usuce și aplică apoi un polizor pentru lemn pentru a-l face să strălucească. 

5. Petele de transpirație

Petele de transpirație pot fi dificil de scos, chiar și în cele mai bune mașini de spălat. Pentru a le îndepărta, dizolvă 4 linguri de sare în 4 căni de apă fierbinte. Folosește o lavetă din microfibră și aplică soluția direct pe petele proaspete de transpirație. Freacă-le puțin dar fii atent să nu deteriorezi materialul. După ce petele au dispărut, pune articolul în mașina de spălat. 

6. Deodorizant pentru frigider

Când pregătiești mesele, ultimul lucru cu care vrei să te ocupi este un frigider urât mirositor. Acest lucru se poate întâmpla atunci când păstrezi alimentele mai mult timp iar scurgerile și petele rămân pe rafturi. Având în vedere că frigiderul este un mediu închis, poate fi dificil să scapi de miros, chiar și atunci când totul este curat. Din fericire, sarea poate oferi un răspuns și aici.

La fel ca bicarbonatul de sodiu, sarea acționează ca un deodorizant natural. Asta înseamnă că, prin simpla introducere a unei cantități mici de sare în frigider, mirosul va începe să dispară. Poți adăuga sarea direct într-un castron mic sau într-o ceașcă și să o pui pe un raft. În câteva zile își va face efectul. Dacă vrei să simți o aromă plăcută, poți să adaugi sare în coaja unei lămâi, portocale sau  grapefruit. Doar asigură-te că nu se va răsturna și nu se va vărsa peste tot!

7. Desfundă țevile

Dacă scurgerea se înfundă, atunci sarea poate fi soluția. Trebuie să dizolvi 2-3 linguri de sare în apă. Apoi toarnă această soluție direct în canalul de scurgere și las-o timp de 30-40 de minute. În acest timp, ar trebui să descompună orice grăsime. După expirarea timpului, toarnă apă fierbinte deasupra. Aceasta va clăti reziduurile. 

8. Curăță un fier de călcat cu abur

Dacă folosești regulat fierul de călcat cu abur, vei ști că pe placă pot apărea pete urâte prea repede. Nu-ți face griji, sarea le poate ține la distanță.

Tot ce trebuie să faci este să presari puțină sare pe o foaie de hârtie de copt, în timp ce este poziționată pe o masă de călcat, apoi să treci fierul de călcat cald peste partea de sus, mișcându-l în direcții diferite. Sarea ar trebui să îndepărteze urmele de apă dură, precum și alte pete inestetice. Aștepaptă până când fierul de călcat s-a răcit complet înainte de a șterge sarea.

 

×
Subiecte în articol: sare curatare