x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Mobilă specială care radiază şi menţine căldura

Mobilă specială care radiază şi menţine căldura

de Adela Parvu    |    14 Noi 2009   •   00:00
Mobilă specială care radiază şi menţine căldura
Sursa foto: /Storch

Multe sobe moderne sunt fabricate din aliaje metalice. Dar când vine vorba despre a menţine căldura mai mult timp, metalul trebuie ajutat. Cum? Cu mobila pentru sobe.

Când vine vorba despre lucruri plăcute, am vrea ca ele să dureze cât mai mult. Atunci când frigul se simte şi în casele noastre, ceva cu totul plăcut ar fi confortul termic. Cum se poate ca acesta să fie menţinut cât mai mult timp, mai ales atunci când locuinţa este încâlzită spre exemplu cu ajutorul sobelor moderne? Majoritatea sobelor moderne sunt realizate din aliaje metalice, de ultimă generaţie, care permit fabricarea în serie, la scară mare, a unor modele care să răspundă cerinţelor consumatorilor contemporani. Designul este foarte important, cu atât mai mult cu cât soba, ca element funcţional, se impune vizual în ansamblul unui interior.

ÎNMAGAZINARE ŞI ELIBERARE DE CĂLDURĂ
Problema cu aliajele metalice, indiferent de performanţele atinse, este aceea că nu reuşesc să menţină căldura mult timp. Metalele înmagazinează repede căldura, dar la fel de repede o şi eliberează. Într-o casă, ideal este, mai ales din punct de vedere economic, ca sursele de căldură să funcţioneze cu puţin combustibil, proces în urma căruia se reuşeşte transformarea acestuia în energie calorică.

Corpurile radiante (fie ele radiatoare, dar în acest caz sobele) înmagazinează energia calorică, iar apoi o radiază treptat, şi, în mod ideal, îndelungat, la interior. Astfel, confortul termic ar fi asigurat cu costuri mici. Dar situaţiile perfecte nu există, nici măcar atunci când avem de-a face cu sobele tradiţionale din teracotă. E adevărat că ele funcţionează foarte bine la partea cu eliberarea înceată şi constantă a căldurii, dar până ce plăcile de teracotă reuşesc să înmagazineze căldură, o cantitate însemnată de gaz este arsă şi ca atare o grămadă de bani sunt daţi pentru alimentarea acestor sobe.

COMBINAŢIE PERFECTĂ
Se pare că cea mai eficientă este o combinaţie a celor două tipuri de materiale implicate în funcţionarea echipamentelor care pot oferi căldură în locuinţele actuale. Dacă sobele din metal au devenit mici, cu design atrăgător şi un randament bun la funcţionare, chiar şi atunci când sunt alimentate cu lemne, ele sunt ajutate mai departe, şi după ce sunt oprite, să radieze constant căldură. Cum? Cu ajutorul unei îmbrăcăminţi din piatră natură. Specialiştii firmei germane Storch au combinat proprietăţile materialelor, respectiv aliajul metalic şi piatra naturală, oferind în final soluţia mult aşteptată: căldură plăcută cu costuri mici. Şi ca să sune şi interesant, noua îmbrăcăminte au denumit-o mobilă pentru sursele cu foc.

FORMA AJUTĂ FUNCŢIA
Despre asta e vorba atunci când menţionăm termenul de design. Nu e doar forma deosebită la mijloc sau un model anume la care ne referim, ci avem în vedere combinaţia dintre formă şi funcţiune. Un obiect are un design deosebit atunci când forma sa frumoasă sau specială îmbunătăţeşte funcţia pentru care a fost creat. Şi aici sobele nu numai că arată excelent, dar cu noua îmbrăcăminte din piatră funcţionează mai bine, mai economic şi, pe deasupra mai pot fi folosite şi ca locuri de depozitare. Practic ele se schimbă în piese de mobilă caldă.

 

Sfat
Metalul a fost folosit pentru fabricarea sobelor de mult timp, dar de-a lungul istoriei acestor dotări absolut necesare în locuinţele oamenilor aliajele metalice au fost constant îmbunătăţite. S-a încercat reducerea masei sobelor pentru a le face mai uşor de transportat şi instalat.

De asemenea, a contat enorm şi faptul că cererea a crescut foarte mult, iar aliajele metalice noi găsite răspundeau şi cerinţelor fabricanţilor, respectiv să fie mai ieftine şi mai productive pentru fabricarea în serie. Deşi sobele de teracotă sunt mai cunoscute la noi, în multe ţări occidentale, şi în special în cele nordice, sobele din aliaje metalice sunt mai răspândite, dar ele funcţionează preponderent cu lemne.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv