Singurele construcţii de pe la noi ridicate integral din piatră naturală sunt cele ce ţin de istoria indepărtată, de la urmele castrelor romane la ruinele cetăţilor medievale.
Singurele construcţii de pe la noi ridicate integral din piatră naturală sunt cele ce ţin de istoria indepărtată, de la urmele castrelor romane la ruinele cetăţilor medievale. Căteva lăcaşuri de cult (intălnite mai des in Banat şi in Ardeal, fundaţiile unor clădiri sau fragmente din structuri aiurea renovate e cam tot ce ne-a mai rămas pe tot cuprinsul patriei. Piatra, ca material de construcţie, poată fi admirată in muzeele satului, ca motiv ornamental pe brăurile noilor construcţii sau aşezată pe orizontală, in pavajul de curte.
Se mai construiesc, in unele zone, garduri din piatră, ghizdurile făntănilor, coşurile de fum sau unele anexe gospodăreşti. Cam puţin, comparativ cu alte ţări europene unde, din diverse motive, piatra a rămas un semn al nobleţii şi al tradiţiei. Să incercăm să desluşim impreună de ce...
Valoare neperisabilă
Specialiştii sunt de acord, in unanimitate, că valoarea pietrei naturale ca material de construcţie este neperisabilă, din toate punctele de vedere. Este un material ieftin, uşor de procurat şi relativ uşor de transportat. Este extrem de rezistentă la ciclurile ingheţ-dezgheţ, la agresiunea factorilor atmosferici nocivi şi la aproape orice tip de atacuri fizice sau chimice. Este un bun izolator termic, trecerea de la cald la rece sau invers făcăndu-se lent şi cu dificultate. Excelent izolator fonic. Material ideal din punct de vedere ecologic, datorită structurii cristaline şi porozităţii naturale care permit menţinerea unei atmosfere ideale in interiorul construcţiei. Are un coeficient de rezistenţă mecanică foarte ridicat, aşa incăt un zid din piatră bine calibrat şi bine construit poate face faţă la forţe exterioare considerabile. Datorită materialelor moderne ii pot fi imbunătăţite performanţele prin acoperiri cu lacuri protectoare sau alte procedee specifice. Piatra naturală are şi calitatea extrem de importantă că in timp, in contact cu factorii atmosferici, se patinează şi devine din ce in ce mai rezistentă prin apariţia unui strat superficial protector.
Surse şi utilizări
Piatra naturală care poate fi folosită ca element constructiv de bază (in locul cărămizilor sau al betonului) poate proveni din albiile răurilor sau din clivajul unor roci, fie direct din munte, fie din cariere specializate. Este un material aproape inepuizabil, astăzi uşor de obţinut datorită metodelor moderne de exploatare. Se incarcă şi se transportă de obicei in vrac, incărcată in vagoane sau basculante, dar poate fi livrată şi pe paleţi de lemn, la comandă specială. Este un material la care aproape că nu există pierderi, un meşter bun ştiind să folosească fiecare spărtură la locul potrivit. Se zideşte in mod tradiţional, cu mortar făcut in şantier sau cumpărat la saci, gata pregătit. Pentru creşterea rezistenţei poate fi armată din loc in loc cu elemente metalice şi poate fi legată structural de piloni de rezistenţă turnaţi in beton. La interior, un perete de piatră poate fi tencuit ca orice alt material, sau i se poate aplica un finisaj modern, cu izolări suplimentare şi imbrăcări in panouri de gips-carton. Se comportă foarte bine şi in combinaţie cu lemnul natural sau materiale de finisaj composite (PVC, lemn aglomerat, fibră de sticlă etc.).
Valoarea estetică
Pe lăngă impresionanta sumă de calităţi tehnice enumerate mai sus, şi poate inainte de orice, piatra naturală are o valoare estetică deosebită. Culoarea, forma neregulată, senzaţia de masivitate, imbinările spectaculoase de la colţurile clădirii formează un tabolu atractiv şi care dă un soi de siguranţă privitorului. O casă cu ziduri de piatră poate, e adevărat, avea aspectul unei fortăreţe inexpugnabile, dar dacă celelalte elemente de compoziţie architecturală (acoperişul, ferestrele, uşile) sunt bine echilibrate, ea poate căpăta şi o binevenită notă de protecţie romantică. De altfel, valoarea estetică deosebită a dus şi la tehnicile de placare decorativă, deseori utilizate mai cu seamă in zonele montane, acolo unde asocierea cu peisajul inconjurător se face subliminal. Pentru anumite tipuri de amenajări, porţiuni din perete sau suprafeţe mai mari vizibile la interiorul casei pot rămăne nefinisate, cu piatra la vedere, in toată puterea şi autenticitatea ei. Pentru europeni, mai cu seamă cei trăitori in centrul continentului, există o adevărată fascinaţie in faţa vechilor construcţii cu ziduri de piatră din oriental mijlociu sau din zona mediteraneeană (Grecia, Cipru, Spania, Italia de sud, Croaţia). Sunt zone unde, de secole intregi, piatra calcaroasă, de culoare alb-gălbui-roşiatică este materialul de construcţie ideal, intens folosit şi in zilele noastre.
Forţa tradiţiei
Utilizarea pietrei naturale ţine in primul rănd de forţa tradiţiei, de rezistenţa inteligentă şi echilibrată in faţa copleşitoarei forţe a tehnologiilor moderne unde betonul, metalul sau sticla par a-şi revendica supremaţia. Este vorba de o atitudine asumată in unele ţări pănă la nivel de politici guvernamentale, pentru că valorile istorice, interesele subtile legate de turism sau de strategii economice zonale fac o protecţie eficientă, vizibilă. Specialişti de renume, de la cunoscuţi arhitecţi la firme de construcţii specializate sau meşteri ce folosesc tehnici şi tehnologii milenare sunt astăzi inrolaţi intr-un adevărat corp de elită care utilizează piatra naturală conform unor tradiţii ce nu pot fi abolite. Ei se bazează şi pe atitudinile conservatoare puternic inrădăcinate la popoarele care ştiu să-şi respecte şi să-şi valorifice coordonatele istorice esenţiale, refuzănd concesiile facile şi modernismul agresiv.
Construcţii anexă
In multe zone ale ţării se pot intălni construcţii anexă cu funcţiuni diverse, construite integral din piatră naturală. Hambare, adăposturi pentru animale, spaţii de depozitare sau chiar spaţii destinate unor activităţi meşteşugăreşti sunt inchise intre pereţi de piatră rezistenţi şi protectori. Cei care beneficiază de astfel de construcţii, cu toate că ştiu să aprecieze calităţile lor remarcabile, devin ezitanţi sau chiar refractari la ideea unei case cu pereţi de piatră. Poate pentru că nimeni nu le-a explicat pe indelete ce inseamnă, in fapt, o astfel de casă şi nu le-a dat toate argumentele pe care le-am enumerat in acest articol.
Sfat
La noi, cu foarte mici excepţii, nu există o tradiţie a construcţiilor din piatră masivă. Acesta este un adevărat paradox, atăt timp căt acest material generos se află din abundenţă in mediul natural, a fost şi a rămas relativ ieftin, poate concura, de la egal la egal, cu orice alt material cu aceeaşi destinaţie. Am folosit şi mai folosim piatra la placări exterioare sau la amenajările rustice de interior, mai cu seamă in zona spaţiilor publice sau a celor comerciale (hoteluri, pensiuni, restaurante sau crame, sediile unor instituţii etc.). Din ce in ce mai des intălnite sunt gardurile din piatră, eventual in combinaţie cu elemente metalice sau cu componente din lemn, in egală măsură rezistente şi spectaculoase