x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa "Nu-mi place simetria"

"Nu-mi place simetria"

25 Aug 2005   •   00:00
"Nu-mi place simetria"
Spune Monica Nistorescu, director de Relatii Publice la PricewaterhouseCoopers

Monica este o persoana extrem de placuta, si pana la urma nu e de mirare avand in vedere ca este o profesionista in arta comunicarii. Multi o cunosc ca fiind fosta sotie a jurnalistului Cornel Nistorescu, dar si mai multi o stiu datorita pozitiei importante pe care o ocupa in cadrul cunoscutei firme internationale PricewaterhouseCoopers. Dincolo de profesie, de agitatia cotidiana, Monica ne-a dezvaluit marea ei pasiune: amenajarile interioare. Casa ei de la Snagov a fost o reala incantare. Este atat de personala, originala, atipica, incat nu exista termeni de comparatie. Fiecare obiect, coltisor are o poveste a lui. Cu siguranta ca nu ajung nici cele trei pagini pentru o prezentare completa.

CASA DE VACANTA A DEVENIT LOCUINTA PERMANENTA

In 1995 a reusit sa se apropie de finalizarea casei "initial gandita doar pentru week-end". A comandat la o firma din Piatra Neamt o casa din lemn. Proiectul celor specializati in case prefabricate a suferit modificari radicale in urma interventiei Monicai. "Le-am spus aici vreau asa, ferestrele sa fie asa, pur si simplu am redesenat casa". Mai greu a fost atunci pentru mesteri sa faca exteriorul parterului casei neregulat. "Peretii sunt imbracati cu plasa de rapit si peste ea a fost aplicata tencuiala si apoi o vopsea structurata groasa olandeza. Le-am cerut sa o aplice neregulat, dar mesterii mi-au spus sa apelez la unii care nu se pricep. La un moment dat le-am aratat eu cum se face. Si a iesit". Astfel casa a capatat un aer provensal. Nu s-a grabit sa o finalizeze. Incet, dar sigur mai era terminat cate ceva. Pana la urma totul a iesit atat de frumos, de personal, ca s-a mutat definitiv aici. Singurul lucru de care-i pare rau la aceasta casa este ca nu a facut si un subsol "ar fi prins bine acum, dar nu banuiam ca ma voi muta de tot aici"

STILUL INTERIOR - UN AMESTEC ARTISTIC

Pentru decorul interior nu a cautat ceva studiat sau un stil anume. "E un amestec, o imagine de casa din Provence, combinata cu un stil de casa din Normandia sau Bretania, oricum case din nordul Frantei sau din zona Belgia-Olanda". Ii plac obiectele vechi, piesele care au o poveste, dar cel mai mult tine la "poza facuta la preventoriul din Avrig, in care apar eu, la varsta de trei ani, alaturi de tatal meu, pe care il iubesc foarte mult".

LEMNUL INCALZESTE INTERIORUL

Interiorul apare foarte intim. Prezenta pardoselii din lemn de brad, tapetul englezesc de matase (asemanator cu cel dintr-o scena a filmului lui Emir Kusturica - "Pisica alba, pisica neagra"), tablouri cu talc semnate de artisti cunoscuti, mobilier asortat din piese desperecheate sau in orice caz nici una la fel cu alta - toate creeaza o poveste magica. Te astepti ca o data cu fiecare pas sa mai descoperi ceva. Si chiar asa este.

Mobilierul este adunat de-a lungul timpului si este format din piese vechi, dar si din piese noi cu aspect antichizat. Acestea sunt marca Arte Povere (arta populara in traducere) produse in Romania si destinate exclusiv exportului in Italia.

OBIECTE CU TALC

Unul din lampadare este o majolica frantuzeasca de prin anul 1930, si a fost "vedeta" intr-un hol de banca. Langa semineu e o lada saseasca de zestre pictata, de prin 1878. Si povestile ar putea continua… Dar pana si intrerupatoarele sunt atent alese - din lemn. Un interior extraordinar care exprima clar opinia Monicai: "Nu-mi place simetria, am oroare de ea".

"Nu m-a ajutat nici un arhitect la proiectarea casei. Este pasiunea mea, si-mi pare rau acum ca nu am facut asta cu adevarat in viata"

"Casa nu am lasat-o pana nu a iesit asa cum mi-am dorit. Cand incep ceva, vad cum va arata la final. Daca nu e cum am vazut eu in vis, nu este bine" - Monica Nistorescu
×
Subiecte în articol: casa