x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa O combinaţie pentru decoruri de sezon

O combinaţie pentru decoruri de sezon

de Cornelia Constantin    |    09 Feb 2008   •   00:00

Primula este una dintre cele mai simpatice plante de primăvară datorită portului ei compact şi florilor frumos colorate.

Flori atractive şi uşor parfumate

 

Primula este una dintre cele mai simpatice plante de primăvară datorită portului ei compact şi florilor frumos colorate. În această perioadă sunt comercializate mai multe varietăţi prin magazine, menite să ne lumineze casele până la momentul la care plantele bulboase din grădină vor exploda într-un curcubeu parfumat. Primulele sunt plante puţin pretenţioase indiferent că le ţinem în grădină sau în interior. În grădină însă, nu toate rezistă la fel de bine peste iarnă. 

 

Accesibile şi decorative

Primulele sunt accesibile ca preţ şi veţi fi tentaţi să cumpăraţi mai multe exemplare în acelaşi timp. Veţi fi însă avertizaţi că ele rămân frumoase maximum doi ani dacă sunt tratate ca plante de interior. Lucrurile pot sta aşa numai în cazul în care n-aţi asigurat plantei nişte condiţii potrivite de dezvoltare. Deci, nu vă descurajaţi.

Ce le place primulelor? Ei bine, ele iubesc răcoarea, motiv pentru care va trebui să le feriţi de căldura uscată degajată de calorifere. O temperatură de 10-15°C este numai bună pentru ele – veţi vedea cât de intense devin culorile florilor, cum cresc grupate pe tulpini scurte şi cât de mulţi boboci apar continuu.

Toate florile trecute vor trebui îndepărtate, precum şi acele frunze care nu mai sunt de un verde plăcut. Agreează lumina naturală, dar va trebui să le feriţi de soarele direct (la final de primăvară şi început de vară soarele intens poate să le ardă frunzele; de asemenea, trebuie umbrite de soarele amiezei în plină vară).

 

Puţin pretenţioase

Dacă le ţineţi ca plante de interior veţi vrea să le schimbaţi ghiveciul cu unul mai atractiv. Să aveţi grijă că nu necesită un ghiveci de mari dimensiuni – în funcţie de varietate diametrul maxim al ghiveciului este undeva pe la 12-14 cm. Un ghiveci prea mare va dăuna plantei, pentru că din cauza lui apa se va acumula la bază şi va duce la putrezirea rădăcinilor sau a bazei tulpinii. Au nevoie ca pământul (bine drenat) să fie uşor reavăn, însă apa băltită la rădăcină le face mult rău. Puteţi să le pulverizaţi cu apă din când în când aşa încât să evitaţi apariţia vârfurilor brunificate la frunze. Primulele au în pământ un rizom care creşte relativ aproape de suprafaţă. Acest rizom poate fi secţionat dacă planta a format mai multe rozete de frunze. În acest fel veţi putea obţine mai multe plăntuţe la fel. Secţionarea se face cu grijă aşa încât să nu răniţi rizomul mai mult decât este necesar.

 

Aranjamen­te­le cu pri­mule se realizează cu uşurinţă. Vă trebuie un platou cera­mic sau un vas decorativ, câteva pri­mu­le multicolore, iederă şi crengi contor­sio­nate sau cu muguri. Cum le aşezaţi de­pin­de de fa­nte­zia dumneavoastră însă va trebui să le grupaţi în aşa fel în­cât sa le pu­teţi uda după aceea fără dificultate. Puteţi obţine astfel efecte decorative foarte plă­cu­te, dar îngrijirea plantelor poate deveni o problemă. Aşadar, gân­diţi aranja­men­tul şi din punct de vedere practic, nu doar decorative.

 

 

×
Subiecte în articol: mereu verde