x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa O piele sănătoasă și o blană strălucitoare și frumoasă nu țin doar de aspectul câinelui

O piele sănătoasă și o blană strălucitoare și frumoasă nu țin doar de aspectul câinelui

27 Ian 2022   •   21:26
O piele sănătoasă și o blană strălucitoare și frumoasă nu țin doar de aspectul câinelui

Știi cât este de important să acorzi atenție pielii și blănii câinelui tău?

Îngrijirea animalului tău de companie presupune și să fii atent la tot ce ține de sănătatea pielii și a blănii, nu doar în perioada năpârlirii. Blana câinelui tău este de fapt o oglindă directă a bunăstării corpului și a stării de spirit a animalului, motiv pentru care faptul că este întotdeauna sănătos și plin de viață devine cu adevărat un factor foarte important și determinant.

 

Care sunt semnele de avertizare care ne ajută să recunoaștem faptul că patrupedul nostru are pielea și blana nesănătoase? Factorii care ne ajută să înțelegem starea de sănătate a pielii și a blănii animalelor noastre de companie sunt foarte mulți. Amintim câteva: căderea vizibilă a părului, mai intensă decât de obicei; apariția sau prezența unor zone în care părul este rar și pielea este vizibilă; aspectul de cruste și/sau abraziuni; piele vizibil iritată și/sau roșie și mâncărime.

 

Care pot fi cauzele pielii sau părului nesănătos?

De obicei, cea mai frecventă cauză care poate duce la părul tern, bolnav sau rar este lipsa de îngrijire la periajul constant, aproape zilnic. Este foarte important să dedicăm timpul potrivit acestei practici pentru a-l ajută pe patrupedul nostru să rămână mereu în formă. Chiar și o spălare rară și/sau cu produse greșite sau nepotrivite îi poate dăuna sănătății. Observăm că părul este fragil și adesea bogat în bacterii și insecte care pot provoca, de asemenea, leziuni ale pielii, ducând la apariția dermatitei și a alergiilor, adesea greu de eradicat chiar și prin recurgerea la tratamente farmacologice, unele invazive și, cu siguranță, costisitoare.

 

Ce poți să faci în cazul în care observi o piele nesănătoasă și blana bolnavă a câinelui tău?

În primul rând este necesar un periaj constant și aproape zilnic însoțit de spălare și îngrijire adecvată, care să fie efectuată de cel puțin două-trei ori pe an, pentru a curăța fără a ataca pielea și a menține astfel stratul de sebum natural care protejează animalul de intemperii. 

Este foarte important să ceri întotdeauna sfatul și evaluarea medicului veterinar pentru a nu subestima niciun tip de simptom și pentru a constată adevărata natură a stării de sănătate. Abia apoi poți să acționezi în consecință într-un mod adecvat și eficient.

 

Poate tipul de dietă să afecteze și sănătatea pielii și a blănii?

Este adevărat că o piele sanatoasa si o blana stralucitoare si frumoasa nu tin doar de aspectul cainelui. Nutriția este unul dintre principalii factori ai schimbării părului: o alimentație bună va ajuta câinele să aibă o blană strălucitoare puternică și sănătoasă, la fel ca și o piele sănătoasă. Intoleranța alimentară se prezintă adesea cu probleme ale pielii, dar vei observă inclusiv părul uscat și prezența mătreții. Stresul la câini afectează adesea sănătatea blănii și pielii. Dacă ești îngrijorat că animalul tău de companie poate avea unele probleme, cere întotdeauna sfatul medicului veterinar.

În cele ce urmează dorim să îți prezentăm câteva alimente care ajută câinii să-și păstreze blana și pielea strălucitoare și sănătoase.

 

Omega 3 și Omega 6

Deficitul de acizi grași esențiali este cea mai frecventă cauză atunci când vine vorba de blana opacă și uscată. Omega 3 și Omega 6 sunt acizi grași utili în îngrijirea pielii.

Omega 6 sunt precursori ai ceramidei, o moleculă care alcătuiește stratul de suprafață al pielii și servește la menținerea hidratării pielii la niveluri optime prin reținerea apei în interior. Un deficit de Omega 6 duce la modificarea structurii chimice a ceramidelor, determinând animalul să aibă pielea uscată și, în consecință, o blană mai puțin strălucitoare și mai ternă.

Acizii grași Omega 3 și Omega 6 sunt conținuți în diverse alimente, dar se găsesc în concentrații mari în pește precum somonul și în uleiurile vegetale conținute în semințele de dovleac, în sau floarea soarelui.

Dozele trebuie evaluate cu ajutorul medicului veterinar în funcție de nevoile fiecărui animal în parte. Adesea, în trecerea treptată la o dietă bogată în acizi grași esențiali, este posibil să se constate o îmbunătățire semnificativă a strălucirii și moliciune a blănii animalului în aproximativ 2 săptămâni. Căuta hrană pentru câini care să conțină acești acizi grași.

 

Fructe și legume

Câinii nu mănâncă doar carne! Dincolo de noile tendințe pentru alimentația câinilor, fructele și legumele fac parte din alimentația câinilor și reprezintă 15-20% din alimentația acestora, și cele mai bune produse alimentare pentru animale de companie de pe piață integrează aceste ingrediente în formulările lor într-un mod optim.

Aceste alimente sunt bogate în vitamine și minerale, antioxidanți naturali și o sursă de fibre. Morcovii și dovleacul sunt legume îndrăgite de câini și bogate în beneficii, vitamina C și vitamina E conținute în aceste alimente sunt deosebit de potrivite pentru îngrijirea blănii, ajutând-o să devină mai strălucitoare și sănătoasă. Orezul este, de asemenea, bun pentru câini.

Dar nu toate fructele și legumele sunt bune pentru câinele tău așa că cere sfatul medicului veterinar înainte de a pune ceva nou în castronul câinelui tău.

 

Ouăle

Ouăle sunt un aliment bogat în nutrienți. Un aliment proteic considerat unul dintre cele mai bune pentru îngrijirea pielii și a blănii. Ouăle conțin vitaminele A și B, care sunt utile pentru menținerea părului sănătos, moale și strălucitor. Vitaminele A și B au capacitatea de a repara pielea deteriorată și de a ajută la menținerea hidratării adecvate a pielii.

Gălbenușul de ou conține biotină, un element esențial pentru îngrijirea pielii deoarece ajută la contracararea reacțiilor alergice și este un suport împotriva bolilor de piele. În plus, ouăle au un conținut bun de acizi grași Omega 3 și Omega 6 care, după cum am văzut, sunt un ajutor semnificativ pentru bunăstarea și strălucirea blănii câinelui.

Unii câini pot avea alergii sau intoleranțe la ingredientele de mai sus. Așa că insistăm să ceri întotdeauna sfatul medicului veterinar pentru a evalua împreună dieta care se potrivește cel mai bine nevoilor animalelor de companie.

 

 

×